Tamás

Balázs

Dragoș Damian, az ország legnagyobb gyógyszergyártója, a Kolozsvári Terapia vezérigazgatója arra figyelmeztet: sokan a „dekrét-nemzedék” – az 1966-os abortusztilalom után született generáció - tagjai közül aligha fogják megérni a nyugdíjat. Akik pedig elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknak is kérdéses a havi jövedelem biztosítása.
Gazdaság
2016-ban dánokat a világ legboldogabb népének nyilvánították. Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy náluk az oktatási rendszer egyetlen alapelven nyugszik: a gyermeknek szívesen kell iskolába mennie – olvasható a stiridecluj.ro portál elemzésében.
Máskép(p)
Hetek óta tart a viccelődés, hogy Kolozsváron, ahol minden négyzetméternyi lakófelület aranyat ér, egy 11 négyzetméteres garzont 37.499 de euróért kínálnak eladásra (korébban 180 euró havi bért kértek érte). Számos mém született a parányi lakásról, egy cukrászda sütemény formában is megelevenítette a kis szobát, amely háló, ebédlő, nappali is egyben.
Gazdaság
Nem is emlékszel, mióta nem voltál nyaralni a pároddal, csak kettesben, gyerek(ek) nélkül? Mióta nem volt egy romantikus hétvégetek? Későn kelni, ágyban reggelizni, pezsgőzni anélkül, hogy állandóan „résen legyél”, nehogy megzavarjon valaki?
Hűha
A történetek alakítják az emberek gondolkodását, márpedig a Hollywood által elmondott történetek milliárdokhoz jutnak el, ezért nem mindegy, hogyan mondják el azokat. A művészet szabadságát hirdető, a minden természetű cenzúra ellen fellépő amerikai PEN Klub azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a világ egyik legcenzúrázóbb rezsimjének számító Kína a hollywoodi filmipart.
Máskép(p)
A diákok számára a pályaválasztás nem egyszerű döntés, de ugyanilyen nehéz feladat megválasztani a várost, ahol majd tanulmányaikat folytatják. A legtöbben inkább elhagyják szülővárosukat, és új életet kezdenek új helyen. Nincsenek szülők – lazábbak a szabályok! A legfontosabb szempont a döntés meghozatalakor nyilván az, hogy van-e olyan szak az illető város egyetemén – egyetemein, ami érdekli őt. A második legjelentősebb tényező vitathatatlanul a hallgatói élet. Vagyis azok a lehetőségek, amelyek a kiszemelt városban kínálkoznak. Hogy mihez is lehet kezdeni, amikor épp nem ülsz az iskolapadban: partik, rendezvények, a szabadidő eltöltésének különböző módjai.
Máskép(p)