Egyek voltunk a százezerből Csíksomlyón
Felragyogott a Nap is a Szentatya látogatására
Felragyogott a Nap is a Szentatya látogatására
Vissza

Egyek voltunk a százezerből Csíksomlyón

Kevés jel utalt arra múlt héten, még csütörtökön és pénteken, hogy a Hargita megye közigazgatási székhelye közelében levő Csíksomlyón, a Hármashalom oltár történelmi jelentőségű vallási esemény helyszíne lesz – először látogat Erdélybe pápa. Hacsak nem teszünk említést a munkahét utolsó napján Csíkszereda fölött hosszú percekig köröző helikopterekről: a katonaság és a csendőrség légi járművei többször megfordultak a város fölött.

A „tapstéren”, azaz a Hargita Megyei Tanács előtti téren levő pünkösdi vásáron mindenféle stílusú és típusú, fából készült szobor közül lehetett válogatni: a csíksomlyói kegytemplomban található Mária-szobor hű másolata, a Ferenc pápát magához ölelő Szűz Mária, vagy akár egy keresztet mellkasához szorító Szűzanya. Demeter József fafaragó néhány munkáját volt, aki giccsesnek ítélte, mások viszont értékelték művészi tehetségét. A megyeháza előtt éppen javították a lépcsőket, de két bejáratnál is teljes gőzzel üzemelt a kürtős kalácsot sütő gépezet. Magához szorítja Ferenc pápát Szűz Mária (Saját felvételek)– Legszívesebben ezzel kínálnám meg Ferenc pápát, ez egyik erdélyi és székely szimbólumunk – mondta az egyik árus.

Volt olyan újságíró is, aki az időjárás előrejelzés miatt, a biztonság kedvéért, a hátizsákjában otthonról hozott bakancs mellé gumicsizmát is vásárolt a belvárosi piacon. Mint később, szombaton kiderült: kitűnően döntött.

Bakancs, szandál vagy gumicsizma?Pénteken délután tehát még csend és nyugalom volt. Továbbra is úgy tűnt, nem ide jön a pápa. Ellenben több volt a rendőr és a csendőr az utcán, mint a zarándok és a látogató – ez pedig már előjele annak, hogy valami történni fog. A Csíksomlyó felé vezető összes utcát lezárták, a belügyminisztérium rendszámával ellátott személygépkocsikra elhelyezett térfigyelő kamerák pásztázták a környéket. Mi több, adott pillanatban a katonaság személyszállító kocsija is elhajtott mellettünk.

A katonaság járműveA csíksomlyói községházán nagy volt a sürgés-forgás, fóliába csomagolt zarándokfüzeteket és más kiadványokat osztottak szét az önkénteseknek, akik az út mentén felállított információs sátrakhoz szállították azokat. Bár néhány perccel azelőtt még sütött a nap, szemerkélő esőben készült a Zala megyéből érkezett gimnazisták csoportképe a csíksomlyói kegytemplomnál, az istenházában pedig kíváncsi turisták fotózták az oltárt, de nem tudták, hogy a Mária-szobrot napokkal azelőtt a Hármashalom oltárhoz szállították, Ferenc pápa tiszteletére. Ezzel a döntéssel sok helybéli nem értett egyet: többen elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a szobrot nem hagyták a helyén, s a katolikus egyház vezetőinek nem sikerült inkább meggyőzniük Ferenc pápát, hogy a templomban tekintse meg az alkotást. – Nem kellett volna elmozdítaniuk onnan. A Szentatyának kellett volna bemennie a csíksomlyói kegytemplomba – mondta lapunknak az egyik helyi vendéglő futárszolgálatánál dolgozó gépkocsivezető.

A kegytemplom előtt egy szerzetes áldásában részesültek a mintegy húsz fős bringás csapat tagjai, akik Budapestről bicikliztek Csíksomlyóra a pápalátogatás alkalmából.Pénteken késő délután szakadó esőben érkezett Csíkszeredába Varga-Mihály Márton és Ferencz Zsolt, a Kolozsvári rádió két munkatársa, akiknek a rendkívül szerény és hallgatag Bogya Zoltán túravezető segített megtenni gyalog a mintegy háromszáz kilométernyi utat. A díszoklevél átvétele és az ünnepi pálinka elfogyasztása után már „csak” szemerkélő esőben folytatták útjukat a 2,2 kilométerre levő Csíksomlyóra. (A velük készített videóinterjú ide kattintva tekinthető meg.)

Szombaton mindenki hajnalban ébredt, a zarándokok és az újságírók egyaránt. Utóbbiaknak legkésőbb 9 óráig szavatolták a belépést, így a tömeg okozta torlódástól tartva már fél hétkor útnak eredtünk, s Csobotfalva felől közelítettük meg a Hármashalom oltárt. A folyamatosan szakadó esőben még így is másfél órába telt, amíg a helyszínre értünk. Útközben a bakancsot a gumicsizma, a városi cipőt a szandál helyettesítette. A megfeszített menet valóban zarándokútra, egyfajta zarándoklatra hasonlított: szakadó eső, sár, emelkedő. Az alkalmi útitársak imái és énekei könnyítették a menetelést.

Köd lepte el a Hármashalom oltár előtti nyerget a szentmise kezdete előtt (Saját felvételek)Kiábrándító volt azt tapasztalni, hogy a több száz akkreditált újságíró számára csupán egy kis sátrat biztosított az államelnöki hivatal, azt is csak addig, amíg az „akkreditált vatikáni sajtó” meg nem érkezik: ekkor a média valamennyi „helyi” munkatársának ki kellett mennie az esőbe. A Hármashalom oltár közelében felállított emelvényen is számukra tartották fenn a legjobb helyeket, ám így is volt megoldás a megfelelő videófelvételek elkészítésére: a kórus tagjai közé vegyülve.

Ilyen körülmények között még nehezebb volt dolgozni...A Ferenc pápa által celebrált szentmise előtt még sűrű köd lepte el az oltár előtti hegyoldalt, ám mire a Szentatya megérkezett, már mindenki láthatta a szertartást. Egyébként szakadó esőben kezdődött és verőfényes napsütésben ért véget Ferenc pápa csíksomlyói látogatása és szentmiséje. A zarándokok és hívek már a hajnali órákban megérkeztek a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben levő Hármashalom oltárhoz, ahova – mint említettük – a csíksomlyói kegytemplomból a csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobrát is elhozták.

A nehézségek és erőfeszítések ellenére mindenki elégedetten távozott: sikerült jelen lennie a történelmi jelentőségű eseményen. – A pápaság létezése, azaz mintegy 2 ezer év óta egyetlen katolikus egyházfő sem látogatta meg az erdélyi magyarokat és székelyeket. Felemelő érzés volt itt lenni! – összegezte gondolatait egy zarándok.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ