Döntöttek a Gopo-díjak jelöltjeiről
Vissza

Döntöttek a Gopo-díjak jelöltjeiről

Öt alkotás száll versenybe a Legjobb filmnek járó Gopo-díjért, a román filmipar legjelentősebb díjaira 19 nagyjátékfilm közül választották ki az esélyeseket, derül ki a szervezők közleményéből.

A Gopo-szobrocskát tehát a következő filmek egyike nyerheti el a március 19-i gálán: Moromeţii 2 (rendező: Stere Gulea), Dragoste 1. Câine (r. Florin Şerban), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), Pororoca (Constantin Popescu), és Charleston (r. Andrei Creţulescu).

Az említett öt film alkotói közül nyerheti el valaki a legjobb rendezőnek járó szoborcskát is, olvasható a közleményben.

A legtöbb jelölést a Moromeţii 2 (14-et összesen), a Charleston (13), a Dragoste 1. Câine (11) és a Pororoca (10) kapta.

A legjobb női főszereplő kategóriában Silvana Mihai és Florentina Năstase (Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă), Cosmina Stratan (Dragoste 1. Câine), Dorotheea Petre (În pronunţare) és Irina Velcescu (Secretul fericirii) neve olvasható, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjra pedig öt színész esélyes: Şerban Pavlu (Charleston), Valeriu Andriuţă (Dragoste 1. Câine), Horaţiu Mălăele (Moromeţii 2), Bogdan Dumitrache (Pororoca) és Vasile Pavel (Soldaţii. Poveste din Ferentari).

Mátray Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészét is díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. Mátray az Egy másfél herceg (Un print si jumatate) című, Ana Lungu által rendezett filmben nyújtott alakításáért kaphatja meg a Gopo-szobrocskát. A kategóriában összesen öt színész van versenyben, Mátray László mellett jelölést kapott Victor Rebengiuc (a Charleston című filmben játszott szerepéért), Alexandru Dabija („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”), Alexandru Nagy (Moon Hotel Kabul), és Constantin Dogioiu (Pororoca).

A legjobb dokumentumfilm-kategória jelöltjei: Caisă (rendező: Alexandru Mavrodineanu), Dacii liberi (r. Andrei Gorgan és Monica Lăzurean-Gorgan), Fotbal infinit (r. Corneliu Porumboiu), Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) és PhoeniXXX (r. Mihai Gavril Dragolea).

A legjobb európai filmnek járó díjra öt alkotást jelöltek: Dovlatov (rendező: Aleksey German), The Killing of a Sacred Deer (r. Yorgos Lanthimos), Utøya 22. juli (r. Erik Poppe), Visages villages (r. JR, Agnès Varda), Un beau soleil intérieur (r. Claire Denis).

A jelöltek teljes listájáról a www.premiilegopo.ro honlapon lehet részleteket találni.

A 2019-es Gopo Gálát a Román Film Népszerűsítésért Egyesület szervezi, partnerségben az Urbán Film és Kultúra Egyesülettel, a Román Nemzeti Filmközpont és a Babel Communications támogatásával. A díjkiosztó gála március 19-én lesz a bukaresti Nemzeti Színházban.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ