Díjazták a magyar nyelv napján a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségét
Vissza

Díjazták a magyar nyelv napján a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségét

A magyar nyelv napját Kolozsváron ma, november 13-án ünnepelték meg a Bánffy-palota Tonitza termében, és ebből az alkalomból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségét tüntette ki.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, a Communitas Alapítvány alelnöke köszöntő beszédében felidézte, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt az akkori magyar állam területén, majd kiemelte, hogy a magyar nyelv több ezer éve töretlenül fejlődik, alakul, de azonos maradt a kulturális körülmények által követelt változások ellenére is. És ugyan látszólag minden rendben van a világban, mégsem dőlhetünk hátra, hiszen magyar nyelvünkre veszélyt jelenthet többek között a vegyes házasság, a nagyvárosok kihívásai, a globalizáció. Szép Gyula hangsúlyozta, éppen ezért hárul nagy felelősség nyelvünk művelésében és megőrzésében a közszereplőkre, rádióra és televízióra, színházakra és mozikra, mivel követendő példaként, mintául szolgálnak a közösség, közönség számára.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ünnepi felszólalásában emlékeztetett arra, hogy idén már ötödik alkalommal sikerül hivatalosan is megünnepelnünk a magyar nyelv napját Romániában. Küzdelmes volt az évszázadok során nyelvünk megtartása, és köszönhetjük sokaknak, akik tettek azért, hogy a magyar nyelvet megőrizzük. Viszont ez a nap most elsősorban az ünnepeltről szól, amiért itt Erdélyben akár március 15-e is lehetne az ünnepnap, hiszen azon a napon, 65 évvel ezelőtt hangzott el, hogy “itt Kolozsvár”… Azon a napon szólalt meg először magyarul a Kolozsvári Rádió, és akkor sem Facebook, de még könyv sem volt, a radio volt az első tömegtájékoztatási médium, amelyet megvásárolni sem kellett, mint az újságot. Kisebb megszakításokkal, amikor folyamatosan elhallgattattak, a kolozsvári rádió azóta is folyamatosan ellátja feladatát, nevel, szórakoztat, mércét állít arról, hogyan beszéljünk, amelyet nyelvápoló rovatokban is konkretizál. Kelemen Hunor megemlékezett egykori rádiós szerkesztőkről, idézett aktuális kulturális műsorokat, kiemelve szerepük fontosságát. Az RMDSZ elnöke bevallotta, elfogult a szerkesztőséggel szemben, amelynek régen tagja volt, és büszke is arra, hogy közéjük tartozott.

A díjat a magyar szerkesztőség nevében Kovács Péter rádiós főszerkesztő vette át, köszönetet mondva mindazoknak, akik az elmúlt 65 évben a rádiónál dolgoztak és hozzájárultak annak fejlődéséhez. Majd a szerkesztőség a Bánffy-palota Tonitza termét zsúfolásig megtöltő közönséget egy rádiós bejátszással szórakoztatta, amely vicces elszólásokat tartalmazott.

A magyar nyelv napja alkalmából tartott gálaesten fellépett Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, végül a rendezvényt Ady Endre A fehér lótuszok című versének közös felolvasásával zárták.   

(Borítókép: Kovács Péter rádiós főszerkesztő átveszi a díjat Kelemen Hunortól és Szép Gyulától. ROHONYI D. IVÁN fotója)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ