Csíki kiszállásra készül a Kolozsvári Magyar Opera
Vissza

Csíki kiszállásra készül a Kolozsvári Magyar Opera

Csíkszereda város önkormányzata meghívására színes miniévaddal vendégszerepel a székelyföldi városban a Kolozsvári Magyar Opera. A június 18– 23. között szervezett kiszállásra négy produkciót visz az intézmény, így szinte a teljes személyzet – zene-, és balettkar, szólisták, kórus, műszaki személyzet – Csíkszeredába utazik a következő héten.

(Borítókép: Jelenet a Traviatából, előtérben Miklósa Erika. Fotó: Szabadi Péter)

Szép Gyula, az opera igazgatója lapunknak elmondta, ez egy egyedi kezdeményezés, hiszen eddig még nem volt arra lehetősége az operának, hogy egyszerre ennyi előadással vendégszerepeljen egy székelyföldi városban, mindig cask egy-két címmel turnéztak a régióban. Ugyanakkor hangsúlyozta, szívesen mennének máskor is, hiszen az opera hivatása az, hogy ne csak a kolozsváriak, hanem a teljes erdélyi magyarság zenésszínházi igényeit kielégítse.

– Először fordul elő, hogy egy önkormányzat meghívására tudunk egyhetes miniévadot szervezni egy másik városban, ami egyébként a normalitáshoz tartozna – mondta Szép Gyula. Mint megjegyezte, régebben is járt az opera Székelyföldre turnézni, amikor az anyagi alapok ezt megengedték, de ezekben az esetekben a költségek nagyrészét nekik kellett állni pályázatokból és a bevételekből. – Most először történt meg az, hogy egy önkormányzat keresett meg minket, hívott el vendégszerepelni, és a többletköltségek, azaz a jegyeladások és valós költségek közötti rés fedezését is vállalta. Így egy rendkívül színes évadot tudunk odavinni – fogalmazott az intézményvezető.

A kiszállásra összesen négy produkciót visznek: június 18- án és 20-án a Bánk bánt játszszák, 19-én az Ali Baba és/vagy negyven rabló, 21-én és 22-én a Csárdáskirálynő, míg 23-án a Traviata című előadásokat láthatja a csíki közönség. Csíkszeredába összesen 170-en mennek, a teljes művészeti-, illetve műszaki személyzet.

A produkciókban két nemzetközi hírű énekes is fellép: Miklósa Erika és Kovácsházi István a Traviatában és a Bánk bánban lépnek fel.

– Ennyien talán még soha nem mentünk kiszállásra, ilyen méretű turnéra még nem volt példa – hangsúlyozta Szép Gyula. – Úgy érzem, ez példaként szolgálhat az erdélyi, magyar többségű önkormányzatoknak. Mi szívesen megyünk ilyen kiszállásokra, mert tudatában vagyunk annak, hogy nem csak a kolozsvári magyar közönség zenésszínházi igényeit kell kielégítsük, nekünk az egész erdélyi közösségre kell gondolnunk. Ez a hivatásunk, amelynek kisebb-nagyobb sikerrel próbált eleget tenni a mindenkori művészeti intézmény az elmúlt 225 év alatt. Ám ezt a hivatást nagyon nehéz ellátni, ha nincs megfelelő fogadókészség – tette hozzá az igazgató.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány dózist igényelt Románia a ...
Visszatér a politikába Sorin Grindeanu
Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ