Csak a védőoltások 10 százalékát biztosították Kolozs megyének
László Attila: fel kell gyorsítani az idősek immunizálását
László Attila: fel kell gyorsítani az idősek immunizálását
Vissza

Csak a védőoltások 10 százalékát biztosították Kolozs megyének

Alig egy hete kezdődött el az oltáskampány második szakasza, ám egyre több problémával szembesülünk: akadozik az internetes platformon az oltásra való előjegyzés, Kolozs megyében, főleg Kolozsváron rövid idő alatt betelnek a helyek. Több esetben kolozsvári lakosok aranyosgyéresi vagy dési oltóközpontnál jegyezték elő magukat, mert már csak ott találtak szabad időpontot. A vaccinare-covid.gov.ro honlapon január 20-án megjelent közlemény szerint 31 megyében 5 nap alatt beteltek a szabad időpontok az elkövetkező három hétre. Akkor a kormány azt ígérte, hogy február 8-tól újabb időpontokat tesznek elérhetővé, illetve oltóközpontokat nyitnak meg. A helyzet kapcsán László Attila elmondta: Kolozs megyének csupán az igényelt oltásmennyiség egytizedét utalták ki, így nem csoda, hogy várat magára a további oltóközpontok megnyitása. Emil Boc pedig úgy nyilatkozott, a további kolozsvári oltóközpontok megnyitása az oltóanyagkészlet pótlásától függ.

Az emberek megrohamozták az oltási platformot, amióta január 15-étől elkezdődött az oltási kampány második szakasza. Kolozsváron és Kolozs megyében sincs hely az elkövetkező öt-hat hétre. 

László Attila RMDSZ-es szenátor szerint, ha akadozik az internetes regisztrációs platform, akkor a lakosok hívják a 021-4144468-as számot, vagy vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy regisztrálhassák az időseket és a krónikus betegeket. – Várható, hogy Bukarest, Kolozs megye és Kolozsvár esetében továbbra is szembesülnünk kell regisztrációs gondokkal. A közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) származó értesüléseim szerint jóval kevesebb mennyiség áll rendelkezésre, mint ahányan oltatni szeretnék magukat. A DSP nem tudta megmondani, meddig tart ez a fennakadás – fogalmazott László Attila RMDSZ-es szenátor, aki szerint a Kolozs megyei igénylések alig egytizedét biztosították. Hozzátette: tervbe vették várólista létrehozását, hogy felszabaduló időpont esetén az erre feliratkozókat telefonon vagy e-mailen értesíthessék, hol és mikor kellene megjelenniük az oltás beadatására, de sajnos ez még nem bevett gyakorlat. – Naponta többször nézem a platformot magam is, mert a szüleimet még nem tudtam előjegyezni az oltásra. Péntek reggel már csak Aranyosgyéresen volt három szabad hely március közepéig – jegyezte meg az RMDSZ-es szenátor. 
Megtudtuk: egyelőre nincs arra lehetőség, hogy a más megyébe, vagy más városba feliratkozott kolozsváriak esetében az oltóanyagot Kolozsvárra szállítsák, és ehhez oltóközpontot nyissanak meg, hogy az oda előjegyzetteket helyben immunizálhassák.
 
– Az óvodák és az iskolák ellenőrzött területnek számítanak, bezárásukkal viszont „szétszórtunk” a képzésben részesülő 2,5 millió fiatalt, akiről így már nem tudhatjuk, kivel kerültek kapcsolatba. A fiatalok, ha meg is fertőződnek, általában tünetmentesek, vagy minimális tüneteket produkálnak, de tovább terjesztik a fertőzést. Az iskolák bezárásával azt értük el, hogy lemondtunk a gyerekek napi szűréséről, és nem tudunk arról, ha valamelyik gyerek családjában valaki megbetegedett – mutatott rá. Úgy véli, nem kellett volna bezárni az iskolákat azokon a településeken, ahol a fertőzési mutató nem érte el a hat ezreléket, ami a karantén elrendelését tette volna szükségessé. Az iskolák bezárására vonatkozó rendelet kapcsán elmondta: eleve nem szabtak meg egyértelmű kritériumokat. – Például előírták, ha egy oktatási intézményben három esetet jegyeznek, akkor az egész iskolát bezárják. De arra nem tértek ki, mi van akkor, ha a három beteg gyermek közül kettő testvér, amit ugye már gócpontként kell kezelni. Jobb lett volna úgy megoldani, hogy letesztelik a beteg gyermekek közvetlen környezetét, elvégzik az epidemiológiai ankétot, és az oktatási intézményt nem zárják be – fogalmazott a szenátor, aki szerint indokolatlan volt azon tanintézetek bezárása, ahol egyetlen esetet sem jegyeztek.

A szenátor elismerte: fennáll a veszélye annak, hogy az óvodák és elemi tagozatos kisdiákok osztálytermi oktatására való visszatérés után a gyermekeket iskolába kísérő nagyszülők megbetegedhetnek. – Ezért fel kell gyorsítani az idős személyek beoltását, hogy ez a veszély minimálisra csökkenjen. Amúgy az RMDSZ az óvodások, az 1–4. és az 5–8. osztályosok iskolába való visszatérését javasolta. Ugyanakkor pontosabban kellene megfogalmazni és kiszámíthatóbbá tenni a korlátozó intézkedések bevezetésének, illetve feloldásának feltételeit – javasolta László Attila.
 
A vaccinare-covid.gov.ro honlapon már január 20-án megjelent az a közlemény, amelyben a hatóságok elismerték, hogy az elkövetkező három hétre nincs elegendő oltóanyag, nemcsak Kolozs, hanem az ország 31 megyéjében. Az országos oltási stratégia és az Európai Gyógyszerügynökség javaslatai értelmében az oltóanyagok leosztásakor az első és a második oltás beadását is figyelembe veszik. A közleményben arra is kitértek, hogy minden megyében további oltóközpontokat szándékoznak nyitni az Országos Egészségügyi Intézettel (INSP) és a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal együttműködve.
 
Emil Boc, Kolozsvár polgármestere arra emlékeztetett: Kolozsváron a 17 oltóközpont közül jelenleg csak nyolc működőképes, de csak négyben végeznek immunizációt a kis oltóanyag-mennyiség miatt. Elmondta: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kezdeti elképzelése az volt, hogy egy-egy oltóközpontba csak a környező utcák lakosai mehetnek, ám ez nem volt kivitelezhető. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ