Carlos Sainz harmadszor is megnyerte a Dakart
Vissza

Carlos Sainz harmadszor is megnyerte a Dakart

Az autósoknál a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol duó nyerte meg a pénteken befejeződött, első alkalommal Szaúd-Arábiában rendezett Dakar ralit, a motorosoknál pedig az amerikai Ricky Brabec győzött.

A kétszeres ralivilágbajnok Sainz pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a Dakaron, melyet 2010-ben és 2018-ban is megnyert, a viadalt akkor Dél-Amerikában rendezték. Az 57 esztendős Sainz ezúttal Minivel győzött, korábban a Volkswagent és a Peugeot-t is sikerre vitte a világ leghíresebb tereprali-versenyén.

Brabec az első amerikai versenyző, aki bármilyen kategóriában nyerni tudott az 1979 óta évente sorra kerülő Dakaron, egyben megtörte a KTM 18 éve tartó sikersorozatát, ő ugyanis egy Honda nyergében bizonyult a legjobbnak. A címvédő ausztrál Toby Price az utolsó szakaszon, és az összetettben is harmadikként fejezte be a viadalt.

Az autósoknál a háromszoros bajnok, tavaly is győztes katari Nászer Száleh al-Attijah lett összetettben a második, míg a 13-szoros bajnok francia Stéphane Peterhansel harmadikként zárt. A kétszeres Forma–1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso pályafutása első Dakarját a 13. helyen fejezte be. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 29. helyen végzett összetettben, és megnyerte a Malle Moto (szerelő nélküli) kategóriát. A szabadkai Sagmeister Gábor a 90. helyen végzett.

12. szakasz, Haradh-Kiddijah, 167 km:

Autósok: 1. Nászer Száleh al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 1:17:30 óra, 2. Jaszir Sajdan, Alekszej Kuzmics (szaúdi, orosz, Mini) 1:32 perc hátrány, 3. Orlando Terranova, Bernardo Graue (argentin, Mini) 3:16 p. h. Az összetett végeredménye (élcsoport): 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 42:59:17 óra, 2. al-Attijah, Baumel 6:21 perc hátrány, 3. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, Mini) 9:58 p. h.Motorosok: 1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 1:28:15 óra, 2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 53 másodperc hátrány, 3. Toby Price (ausztrál, KTM) 2:25 perc h., …, 34. GYENES EMÁNUEL (AUTONET MOTORCYCLE TEAM) 20:27 P. H. Összetettben: 1. Brabec 40:02:36 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 16:26 perc hátrány, 3. Price 24:06 p. h., …, 29. GYENES 48:05:07 Ó. H.

Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggykkal mérték össze tudásukat az indulók. A résztvevőknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kellett megtenniük Dzsiddából rajtolva és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve. Magyarországi induló nem volt.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus: vesztegzár Olaszországban
Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hunguest Hotel Sóstó: idillikus ...
  • „Három évtized alatt több ezer ember ...
  • Feljelentették Băsescut újabb ...
  • Egyelőre nem bővíthető a ...
  • Ditró után