Büntetik a közszállítási járműveken a hangoskodókat
Új tömegközlekedési szabályzat lép érvénybe
Új tömegközlekedési szabályzat lép érvénybe
Vissza

Büntetik a közszállítási járműveken a hangoskodókat

Az utóbbi években eszközölt infrastrukturális és korszerűsítési befektetések után eljött az ideje a finomhangolásokra is – gondolhatta a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) vezetősége, amikor az önkormányzat elé terjesztette az új tömegközlekedési szabályzatot. Az utóbbi esztendőkben többször is időszerűsítették a városi tanács által még az 1990-es években elfogadott rendelkezést, az utazóközönségnek ugyanis egyre több elvárása volt a Kolozsvári Városi Tanács hatáskörébe tartozó közszállítási vállalattal szemben. Az új szabályzatról, amelyben többek között az áll, hogy a kellemetlen szagú utasokat megbüntetik, illetve tilos hangos telefonbeszélgetéseket folytatni, a helyi döntéshozó testület keddi ülésén határoztak az önkormányzati képviselők. Ezek szerint, aki koszos, vagy büdös, megbüntetik, de azokat is megbírságolhatják, akik nagy méretű csomagot szállítanak az autóbuszon, villamoson vagy trolibuszon.

Új közszállítási kódexet fogadott el kedden a Kolozsvári Városi Tanács: az önkormányzati képviselők döntése értelmében ezentúl tilos lesz a többi utast zavaró, hangos telefonbeszélgetéseket folytatni a járműveken, illetve olyan ruhát viselni, amely összekoszolja a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) járműveit.
A szabályzat az alternatív jegyvásárlási lehetőségekre is kitér: az utasoknak lehetősége lesz a 24PAY okostelefonos applikációval vonaljegyet váltani – a kö­zeljövőben a vállalat megoldja, hogy a QR-kódok nem csupán a járművek belsejében, hanem a buszokon és a megállókban elérhetők legyenek. Az elmúlt hónapokban több olvasónk jelezte lapuknak, hogy gondot jelent a jelenleg is működő SMS-fizetési lehetőség kihasználása, ugyanis a jegyellenőrök és a városháza által is elfogadott szabály előírja, hogy ezeket feltétlenül felszállás előtt kell elküldenie az utasnak a megjelölt rövidszámra. Lapunk olvasói kifogásolták, hogy a speciális szám és a használati utasítás csupán a járművek belsejében található, így az utasok csak ekkor tudják elküldeni a megfelelő kódot a rövidszámra. Nem ez a helyzet azok esetében, akik érintő funkcióval ellátott bankkártyával fizetik ki a menetjegy ellenértékét: ők a buszban bonyolíthatják le a tranzakciót.
Az új szabályzat más előírásokat is tartalmaz: ezután tilos lesz árút vagy nagyméretű csomagot szállítani a tömegközlekedési eszközökön: egy személy legtöbb két ülőhelyet elfoglaló poggyásszal szállhat fel, s jegyet is kell fizetnie érte.

Továbbra sem lehet gyúlékony, robbanó-, mérgező vagy radioaktív anyagot szállítani a CTP járművein, s a kellemetlen szagokat árasztó csomagok szállítása is tilos lesz. Akárcsak eddig, ezután sem lehet kéregetni vagy ittasan közlekedni a közszállítási járműveken, semmit sem lehet árulni, s természetesen a dohányzás is tilos. Utóbbi rendelkezés az elektromos cigarettára is vonatkozik. 

Megbüntetik továbbá azt, aki összefirkálja, megrongálja a járműveket, vagy hirdetéseket, plakátokat ragaszt azokra. Az utasok nem dőlhetnek neki az ablakoknak, az ajtóknak vagy a hosszú autóbuszok és trolibuszok esetében az azok közepén található csuklós szerkezetnek, nem utazhatnak a járművek lépcsőin, nem sértegethetik utastársaikat, a gépkocsivezetőt vagy a jegyellenőröket, nem szabad obszcén gesztust tenniük.
Az új rendelkezés értelmében a házi kedvenceket csak bizonyos feltételek betartásával lehet szállítani a buszokon, villamosokon: a kutyáknak jegyet kell váltani, a macskákat pedig csupán hordozóban lehet egyik helyről a másikra vinni. Halakat, madarakat vagy egyéb kisméretű háziállatot csak abban az esetben lehet szállítani, ha az akvárium, a ketrec vagy egyéb speciális szállítóeszköz nem haladja meg az 50 köbcentiméteres térfogatot. Amennyiben valaki megszegi a fent említett rendelkezéseket, 100 lejtől 500 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják. 

A blattolók vagy a jegyellenőr kérésére személyazonossági igazolványuk felmutatását megtagadók 200-tól 500 lejig terjedő bírságra számíthatnak. Azok a személyek, akik árulnak, kéregetnek, a sofőrt zavarják, vagy koszos ruhában, kellemetlen szagú vagy a megengedettnél nagyobb csomaggal utaznak, kísérletet tesznek az ajtók felfeszítésére, vagy nem biztonságos körülmények között a lépcsőn utaznak, 200-tól 500 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak. Az állatok szállítására vonatkozó szabályokat megsértők, az obszcénül megnyilvánuló, ittas állapotú vagy szemetelő személyek 300-tól 400 lejes bírságra számíthatnak.
A jegykezelők kötelesek tisztelettudóan viselkedni és beszélni az utasokhoz, és le kell szállítaniuk a koldusokat a járművekről. A Kolozsvári Közszállítási Vállalat a sugestii@ctpcj.ro e-mail címen, az éjjel-nappal hívható 0264–430874-es telefonszámon vagy a tömegszállítási vállalat Magyar/B-dul 21 decembrie 1989 utca 128–130. szám alatti székházában nyújthatják be esetleges panaszukat.

A virtuális térben a felhasználók máris hozzászóltak az új szabályzat utasok testszagára vonatkozó rendelkezésére. Az egyik Facebook-felhasználó így kommentálta az Oláh Emese alpolgármester által a közösségi portálon megosztott szöveget: „Akkor vége az <<ezt a pólót ma még felveszem>> időnek?”. Egy másik pedig egyszerű kérdést tesz fel: mivel fogják majd az ellenőrök mérni, hogy ki büdös, és ki nem? A válasz nem a megszólítottól, hanem Szakács Péter felhasználótól érkezett: büdiméterrel, ez gondolom, nyilvánvaló. EU-standardok szerint, természetesen…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ