Bővül és „zöldül” a Kolozs Megyei Tanács székhelye
Országos építészeti premierrel válik úttörővé az ingatlan
Országos építészeti premierrel válik úttörővé az ingatlan
Vissza

Bővül és „zöldül” a Kolozs Megyei Tanács székhelye

Kisebbfajta gálaműsorrá vált tegnap délelőtt a kolozsvári Népművészeti Iskola előadótermében megszervezett esemény, amelyen a Kolozs Megyei Tanács székhelyének bővítésére és „kizöldülésére” kiírt ötletpályázat nyerteseit hirdették ki. A sajátos domborzati feltételekkel dacolva olyan második épület megtervezése volt a pályázók feladata, amelyet a jelenlegi épülettel folyosó kapcsol össze, és amelynek energia-felhasználása, a napenergia fokozott hasznosításával, a nullához közelít. Újszerű megoldásokat, pragmatikus ötletet vártak a Romániai Műépítészek Rendjének tagjai, amely egyszerű, elegáns, ugyanakkor kedvező imázst sugároz az arrajárók felé. A megmérettetésen és az eredményhirdetésen többnyire fiatal építészek vettek részt. Az önkormányzat székhelye a környezetbarát épületeknek járó BREEAM (környezettudatos épületminősítési rendszer) minősítés odaítélését várja mindkét ingatlanra.

A Claudiu Salanţă megyei főépítész által moderált rendezvényen Marius Mânzat, a megyei tanács alelnöke arra emlékeztetett, hogy több éve felmerült igény fog megvalósulni. Az idén márciusban meghirdetett ötletverseny a székhelyen tapasztalható helyszűke indokolta, ugyanakkor igyekeztek a nemzetközi trendnek megfelelő környezetbarát és energiatakarékos megoldást találni a bővítésre. A huszonkét benevezett tervből tizennyolc maradt versenyben, amelyet öttagú zsűri bírált el. 

Az eseményen felszólaló műépítészek kiemelték, hogy Kolozsvár és vidéke az ötletversenyek színhelye, és ez a szellemiség remélhetőleg elterjed majd az egész országban. Emil Ivănescu zsűri elnök és társai fontosnak tartották megjegyezni: örömmel tapasztalták, hogy a versenyző csapatok több olyan szakembert is számláltak, akik nem sajnálták az energiát arra, hogy összehangolják az épület meglevő stílusát saját elképzeléseikkel. Úgy vélik, olyan munkát végeztek, amit nem lehet anyagiakkal elismerni. 
Az is hazai premiernek számít, hogy közigazgatási épületre ilyen versenyt hirdettek meg. Daniela Maier, a Romániai Műépítészek Rendje Erdélyi fiókjának elnöke szerint külön kihívás volt, hogy nem műemléképületet kell felújítani, hanem egy néhány éves, korszerű anyagokból álló ingatlan vár átalakításra. 
Az első díjat a Starh – Arhitectură, Construcţii, Design Kft. nyerte el: főszerző Florian Stanciu, társszerzők Maria-Iulia Stanciu, Cristian Alexandru Beşliu, Octavian Bîrsan, Cosmin Gălăţianu, Cosmin Valentin Georgescu és Andrei Ioniţă, műépítészeti együttműködők Roberta Frumuşelu, Cezara Lorenţ és Oana Grămadă, berendezéstervező Bogdan Ioniţă, tartószerkezet tervező Andrei Moanşă. Az ötletpályázat nyertes csapata szerződéses megrendelést fog kapni az építészeti terv kidolgozására, amelynek értéke áfa mentesen körülbelül 970 ezer lej. A második helyért 30 ezer lejes, a harmadikért 15 ezer lejes elismerés jár.
Şerban Ţigănaş, a Romániai Műépítészek Rendjének elnöke dicsérte a pályázat szervezőit, lebonyolítóit, és kifejezte reményét, hogy az ilyen ötletvadászat kezdeményezések szerte az országban mindennaposakká válnak. Az eseményen pannókon közszemlére tették a versenyen résztvett valamennyi építészeti ötlet látványtervét.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ