Botrány a megyei tanácsülésen
Vissza

Botrány a megyei tanácsülésen

Nem sok jóval kecsegtetett a Kolozs Megyei Tanács ma délutáni ülése, mert kezdés előtt félórával zsúfolásig megtelt a terem a nemzetközi repülőtér alkalmazottaival, akik azzal a nyilvánvaló céllal érkeztek, hogy jelenlétükkel nyomást gyakoroljanak a tanácsosokra, első sorban Alin Tişe elnökre. A tanácsülés napirendjén szerepelt ugyanis a vállalat igazgatótanácsa három tagjának leváltása, amelyet azzal indokoltak, hogy a 3500 méteres kifutópálya megvalósításához szükséges közbeszerzési eljárás során nem tájékoztatták megfelelően a felsőbb szervet, azaz a megyei tanácsot. A tömeget pillanatnyilag sikerült kicselezni, mert Marius Mînzat alelnök bejelentette: leveszik napirendről a kérdést, mert hiányzik a döntéshez az illetékes szakbizottság véleménye.

A tanácsülésen, többek között, határozat született a 2019-es adókról és illetékekről, általános növekedésre lehet számítani. A Kolozsvár Aréna igazgatóságának javaslatára, többek között, a következő díjszabásokat léptetik életbe: a felszíni autóparkolásért sportrendezvények idején 1,68 lej/óra (az energiahordózók drágulásával magyarázva), a földalatti parkolóban húsz jogi személynek a magánszemélyektől eltérő árat fognak alkalmazni; rendezvények hiányában a tarifa 0,84 lej/óra + áfa; az atlétikapálya használatáért fejenként 5,05 lej/óra + áfa; hazai részvételű rendezvényekért az esti világítás 2000 lej/óra + áfa; a havi parkolóbérlet magán- és jogi személyeknek 37,82 lej + áfa; konferenciaterem használata egy órára 500 lej + áfa, nyolc árára 3000 lej + áfa; a stadion bérlése koncertekre, előadásokra, fesztiválokra 25 ezer lej/nap + áfa; vallásos rendezvényelért napi 15 ezer lej + áfa a díjszabás.  Első osztályú hazai labdarúgó mérkőzésért vagy maximum kétnapos nemzetközi versenyért 9 ezer euró/nap a bérleti taksa; nemzetközi futballmérkőzésre felkészítő edzésért 3600 euró/óra a kifizetendő díj. A stadion másodosztályú focimeccsért 2 ezer euró + áfa, iskolai kulturális és sportműsorért 7 ezer lej/nap + áfa a taksa.

A botrány a napirend kimerítése után tört ki, amikor a nem tágító tömeg és az ellenzéki tanácsosok – immár hivatalos műsoron kívül – támadásba lendültek. A feszült adok-kapokban felróttak minden vádat, amely a David Ciceo repülőtér igazgató és Alin Tişe közötti háborúskodás alapját képezi. A megyei elnök szerint egy korrupcióval gyanúsított személynek le kell mondania, különben odáig fajulhat a harc, hogy bezárhatják a repülőteret, mert szabotálja annak fejlesztését. Az 50 millió eurós beruházást a kivitelező rossz minőségben akarta átadni, ami megengedhetetlen.

A személyes sértegetésekben bővelkedő szópárbaj során Tişe dühösen kiáltotta: nem ijed meg a szakszervezeti nyomástól. A PSD-s tábor pedig Tişe önkényeskedéseit hangoztatta, amivel saját embereit kívánja vezetőségi tisztségbe helyezni a repülőtéren.

A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezetősége büntető feljelentést tett a Kolozs Megyei Tanács azon alkalmazottja ellen, amelyik összeállította a légikikötő vezetőtanácsa tagjainak lecserélésére vonatkozó határozat-tervezetet – olvasható a megyei döntéshozó testület tagjainak címzett levélben. A Tişe-Ciceo harc tehát az ügyészségen folytatódik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ