Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi falunapokon
Vissza

Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi falunapokon

„A falunapoknak fontos szerepe van a magyarfenesi közösség életében, hiszen ezáltal próbáljuk összetartani a falu lakosságát. A program összeállítása során figyeltünk rá, hogy minden résztvevő, korosztálytól függetlenül megtalálja a számára vonzó programokat” – tájékoztatott Asztalos István, Tordaszentlászló község alpolgármestere, helyi RMDSZ elnök.

A szervezők színes programmal készülnek, ugyanis pénteken 17-én gyerekprogramokkal és főzőversennyel, koncertekkel várják az érdeklődőket. A szombati program a néptáncra, népviseletre összpontosít, ugyanis a Szent István-napi néptánctalálkozóra és népviseleti felvonulásra, illetve szabadtéri gálaműsorra várják az érdeklődőket. A szombati programból sem hiányoznak a gyermekfoglalkozások, illetve a koncertek, majd hajnalig tartó utcabál kezdődik. Augusztus 19-én kutyabemutatóra, kórustalálkozóra és táncelőadásokra várják az érdeklődőket, este pedig tábortűz zárja a falunapokat. 

A Magyarfenesi Alternatív Kutyatárat hatodik éve szervezi dr. Madaras Péter az Arkhai Szoborparkban a falunapok keretén belül. A kutyatár ötlete rég megszületett, talán már azelőtt, hogy személyesen részt vett volna „rendes” kutyakiállításon. Olyan állatorvosként, aki sokat dolgozik együtt kutyamentő állatvédőkkel, soha nem érezte azt, hogy egy fajtiszta kutya értékesebb lenne egy korcsnál. Aránytalannak érezte, hogy míg pompás kutyakiállításokat szerveznek a tiszta, pedigrés fajtáknak, a keverék kutyáknak csak a csont marad. Pedig a homo sapiens evolúciója nem a Golden Retriever-nek köszönhető, hanem a megszelídített farkasnak. Persze a fajtiszta egyedek sem hibásak a „kék vérért”, ami ereikben csörgedez, ezért döntött úgy, hogy különböző kategóriában lehet nevezni fajtára való tekintet nélkül. Például, ha van egy nyurga örökmozgó, szép alkatú kutyánk, nyugodtan nevezhetjük az atléta kategóriába, ahol esetleg egy szép testfelépítésű vizsla vagy amstaff is versenyzik. Az a kutya lesz a nyertes, amelyik a zsűrinek jobban tetszik. A zsűri pedig nem profi, nem standardok megszállottja, hanem pusztán a szemére hagyatkozik. A zsűritagok művészek, mesteremberek és háziasszonyok, de mind állatszeretők.

A belépés díjtalan és fajtától független. Részt vehetnek testi fogyatékkal rendelkező kutyák is. Lehet nevezni pampers, kicsi galuska, virsli (versenytacskó, közeli és távoli rokonaival), éjjeli csavargó, atléta, vasbeton, oldtimer, special needs dog kategóriában. A könnyebb szervezés érdekében a szervezők arra kérik az érdeklődket, hogy ne hagyják az esemény időpontjára a nevezéseket, hanem küldjék el a bacsildiko11@gmail.com címre (a tárgyban VI. kutyakiállítás nevezés jelenjen meg).

A kutyakiállítás vasárnap, augusztus 19-én, 9:30-tól kezdődik az Arkhai Szoborparkban (Magyarfenes, Fő út, 442 szám), 15 órakor lesz a díjkiosztó. A programban kutyaidomárok bemutatója, gyerekfoglalkozás, lovaglás is szerepel.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ