Boc túlfeszíti a húrt
Vissza

Boc túlfeszíti a húrt

Értjük, persze, hogy most épp kard ki kard hangulat van a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), az erdélyi területi szervezetek úgy érzik, Ludovic Orban önkényesen, őket mellőzve, álláspontjukat, érdekeiket figyelmen kívül hagyva folytatta a koalíciós tárgyalásokat, osztogatásokat. Értjük nyilván azt is, hogy tisztújító kongresszus közeledik a liberálisoknál, a feszültségek egyre nőnek, és hogy a Kolozs megyei prefektus személyéről szóló vita is – többnyire – erre vezethető vissza. Mindazonáltal ebben a nagy hadakozásban, adok-kapokban bizonyos határokat azért mégsem ajánlatos átlépni.

Gondolok itt elsősorban Emil Boc legutóbbi nyilatkozatára. A kolozsvári polgármester a prefektusbotrány elején még eléggé szordínósan nyilatkozgatott, csütörtökön viszont már azzal fenyegetőzött: majd ő szemmel tartja az RMDSZ-es Tasnádit, hadd lám, mennyire tiszteli az ország törvényeit, a nemzeti szimbólumokat, az első kilengésnél pedig kíméletlenül lecsap. A dühtől lihegő Alin Tişe megyei tanácselnök korábbi bejelentése, miszerint kérni fogja Vákár István leváltását a megyei tanács alelnöki tisztségéből, még akár érthető – ha nem is elfogadható – abból a szempontból, hogy az itteni liberálisok méltánytalannak tartják, amiért nem a megszerzett szavazatok arányában részesülnek tisztségekben. Vákár menesztése – elméletileg – tehát nem az alelnök személyéről és nem is az RMDSZ-ről szólna, hanem egy ilyen cserével „ellensúlyoznák” a prefektusi tisztséget. Persze nevetséges, és a jogállam keretei közt talán nem is kivitelezhető, de Tişe úgy érezte, mondania kell valami dörgedelmeset, hadd visszhangozzon Bukarestig, hiszen oda üzengetnek – a mi számlánkra – a Kolozs megyei liberálisok. Boc viszont, úgy vélem, idézett nyilatkozatával átlépte azt a bizonyos Rubicont.

Bár Tasnádi Szilárd egyetlen gesztusával sem adott okot arra, hogy szándékait megkérdőjelezzék, Boc megelőlegezte a bizalmatlanságot. A polgármester nyilatkozata úgy értelmezhető: fennáll a lehetősége – veszélye – annak, hogy a magyar prefektus kijátssza az ország törvényeit, semmibe veszi a szent román nemzeti szimbólumokat. És ezzel a felháborodás – sokak szerint műhiszti, amelyből mindenki csak megerősödve kerül ki – átlendül egy másik szférába. Tasnádi prefektussal tehát akkor mégsem az a baj, hogy az RMDSZ esetleg aránytalanul több tisztséget kapott a Kolozs megyei liberálisokhoz képest, hanem az, hogy magyar kapta a tisztséget, aki mint ilyen akár „kilenghet”, ha a románok érdekeiről van szó. Vagyis – tömörebben – kockázatos magyar embert ilyen magas állami tisztségbe kinevezni. Ez viszont már sértő, durván magyarellenes megnyilvánulás a „toleráns”, az egymás mellett élő kultúrákat „tisztelő” Boc részéről. Nem csak sértő, veszélyes is! És mindezt olyan körülmények között, hogy a PNL és az RMDSZ koalíciós partnerek. És hogy a szövetség felajánlotta, lemond Kolozs megyéről Biharért cserébe, hiszen fontosabb számára a helyi PNL-sekkel a jó viszony. Rareş Bogdan fröcsögése tehát, miszerint az RMDSZ – bár ismeri a helyi „érzékenységeket” – körömszakadtáig ragaszkodott a tisztséghez, egyszerűen nem igaz

S hogy milyen helyi „érzékenységekről” van szó? Rareş Bogdan szavaiból világosan kiderül: az még belefér, hogy a PNL „kegyesen” alpolgármesteri és tanácsi alelnöki tisztséget átengedjen a magyaroknak, hadd lássa ország-világ, mekkora a tisztelet irántuk, de az olyan jelképes funkciók kiutalása, mint a kormány helytartója, több a soknál! Még a végén azt a látszatot kelti, hogy más is lehet úr a házban! – liberális partnereink olvasatában, persze.

Hát így állunk Kolozsváron. Bezzeg máshol! Temes megyében az USR-sek – bár nem kötelezte őket senki – magyar származású, szép magyar nevű prefektust jelöltek, le is tette a hivatali esküt ő is csütörtök délután. Nekik, lám, nem derogált. Ellenkezőleg! Az USR-nek direkt stratégiája van erre. Az elmúlt választásokon, ahol csak lehetett, magyar származású, magyar nevű jelöltekkel rukkolt elő. Különösen interetnikus környezetben…


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ