Boc: továbbra is támogatjuk a város kulturális életét
Új szabályzatot dolgoznak ki a művelődési események támogatására
Új szabályzatot dolgoznak ki a művelődési események támogatására
Vissza

Boc: továbbra is támogatjuk a város kulturális életét

A bizonytalanság, a finanszírozók számának csökkenése aggasztja leginkább a kulturális eseményeket szervező civil szervezeteket – derült ki azon az online közvitán, amelyet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szervezett a város kulturális életének újraindításáról, és amelyen az is felvetődött, hogy milyen intézkedéseket kell foganatosítani a helyzet orvoslására. Emil Boc az események megszervezésére buzdította a jelenlévőket, mint kiderült, a polgármesteri hivatal új pályázat kiírását fontolgatja az ilyen jellegű események támogatására. Az év elején meghirdetett pályázatra benyújtott projektjek ötletgazdáinak a múlt héten kellett jelezniük a városi önkormányzatnak, hogy megszervezik-e az eseményüket. A polgármesteri hivatal módosítaná a finanszírozási kritériumokat, ám az erre vonatkozó szabályzat még nem készült el, elképzelhető, hogy jövőre már az új kritériumok alapján ítélik meg a támogatásokat.

Milyen hatással volt a járvány a város kulturális életére? Milyen intézkedéseket kell foganatosítani helyi, országos és európai szinten a kulturális élet újjáélesztésére? Miben segítheti a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a kulturális eseményeket szervező civil szervezeteket? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a városi önkormányzat a szerda délután megrendezett online közvitán. Feltehetően az eseményt nem népszerűsítették kellőképpen, mert a tizenöt felszólaló között nem volt egyetlen magyar nemzetiségű sem, pedig Kolozsváron több magyar kulturális intézmény létezik, illetve olyan személyek, civil szervezetek, akik/amelyek érintettek lehettek ebben az ügyben.

Tiberiu Fărcaș újságíró és eseményszervező szerint a kulturális élet újjászerveződésének záloga a polgármesteri hivataltól pályázat által megszerzett pénz. Ennek különösképpen lehet és kell örülni, mivel értesülései szerint a megyei tanács idén nem támogatja a kulturális eseményeket, és minden pénzt a járvány legyőzésére fordít.

Emil Boc polgármester elmondta: nemrég felkérték az év eleji felhívásra benyújtott projektek ötletgazdáit, azaz a civil szervezeteket, értesítsék az önkormányzatot, hogy megtartják-e idén a rendezvényeiket? A válaszokat múlt pétenkig kellett benyújtani. Mihaela Suciu városi tanácsos, a kulturális projekteket elbíráló bizottság tagja ezzel kapcsolatban kifejtette: több szervezet képviselői már jelezték ez irányú döntéseiket.

Az Untold Fesztivál szervezője, Răzvan Buta kifejtette: a hatóságoknak minél hamarabb, és minél világosabban közölniük kellene, mikor és milyen körülmények között szervezhetik meg a nagy tömegeket vonzó fesztiválokat. Buta szerint az Untold és az ehhez hasonló rendezvények teszik versenyképessé a várost a világban, ezen kívül pedig jövedelmet generálnak a városnak és a gazdasági élet szereplőinek.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál részéről Cristian Hontilă kapcsolódott be, aki szerint a legnagyobb gond az előreláthatóság hiánya. Szerinte a járvány utáni lazító intézkedéseket helyi vagy akár regionális szinten kellene bevezetni, mivel a járvány nem egyformán sújtotta az ország megyéit vagy városait. – Amennyiben a polgármesteri hivatal meghirdeti a második projekt-leadási időszakot, akkor ezt minél hamarabb meg kell tennie. Még így is, az esetleges nyertes projekteket nagyon gyorsan kellene megvalósítanunk, de ezzel is hozzájárulunk majd a társadalom újjáélesztéséhez – magyarázta Hontilă.

– Ha Kolozsvár továbbra is támogatja a kulturális eseményeket szervező civil szervezeteket, akkor valószínű több önkormányzat követi ezt a példát. Most arra van szükség, hogy még az eddiginél is nagyobb mértékben támogasson minket a városi önkormányzat – összegzett Stefan Teisanu, a Kolozsvári Kulturális Központ (KKK) elnöke.

Megtudtuk: Kolozs megyében 15 állami kulturális intézmény működik 2000 alkalmazottal, illetve 1000 civil szervezet, amely 3500 személyt foglalkoztat.

Rarița Zbranca, a KKK programigazgatója kifejtette: a Kolozsvári Kulturális Központ összesítette egy áprilisi felmérés adatait, miszerint a kultúrával foglalkozó kolozsvári civilek jövedelme 70 százalékkal csökkent, 86% pedig felfüggesztette a tevékenységét. A veszteségeik 1000 eurótól 100 000 euróig terjednek. Zbranca javasolta a polgármesteri hivatal által eszközölt finanszírozások újrakezdését, ezen kívül olyan támogatáscsomag kidolgozását, amelynek révén a civil szervezetek közművesítési számláit, fogyóanyag-beszerzéseit is támogathatná az önkormányzat. Szükség lenne egy évente frissülő adatbázisra, ami felméri a városban tevékenykedő kulturális szervezetek, illetve a független művészek létszámát.

Florin Estefan, a Kolozsvári Román Opera igazgatója sajnálattal jelentette be, hogy az opera százéves létesítése alkalmával betervezett eseményekre nem kerül sor. Nyári évad megszervezésére gondolnak, amelynek során kevesebb közönség előtt, nem hagyományos helyszínen tarthatnak előadást.

Zárszóként Oláh Emese alpolgármester elmondta: módosítanák a civil szervezetek támogatási szabályzatát, hogy minél több fiatal művészt, új kezdeményezést támogathassanak. Az erre vonatkozó tervezetet a járvány miatt nem tudták kidolgozni, de, mint megjegyezte, ha év végéig sikerül megszervezni az erre vonatkozó közvitát, akkor 2021-ben már az új szabályzat értelmében pályázhatnának a civil szervezetek.

(Borítókép: A Shoshin Színházi Egyesület által szervezett KaravanAct utcaszínházi eseménye a Karolina téren. Fotó: Rohonyi D. Iván)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ma van a magyar dráma napja
Európa Achilles-sarka
Két eltévedt csoportot mentettek ki a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ