Boc elégedetlen a hóeltakarító cégekkel
Többletadó az elhanyagolt állagú belvárosi épületek tulajdonosainak
Többletadó az elhanyagolt állagú belvárosi épületek tulajdonosainak
Vissza

Boc elégedetlen a hóeltakarító cégekkel

Kisebb vitát keltett a Kolozsvári Városi Tanács tegnapi ülésén, amikor a különféléknél a szociáldemokrata tanácsosok kérésére a város vezetőinek be kellett számolniuk, hogy milyen mértékben elégedettek a hóeltakarítással megbízott cégek tevékenységével. Eleinte nem is akartak válaszolni, ám a második erre irányuló kérdésre már Gheorghe Şurubaru városvezető konkrét adatokkal szolgált a hóeltakarító cégek tevékenységéről. Emil Boc beismerte: ő sem elégedett azzal, ahogy a havat eltakarították, ám azt határozottan tagadta, hogy a városban létezik olyan, a polgármesteri hivatal tulajdonában álló 1-es, 2-es, 3-as fontosságú utca, ahol ne járt volna hókotró gép. A kolozsvári önkormányzat nem hagy fel az 500 százalékos adó kirovásával sem, mivel az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a népszerűtlen intézkedésnek megvan az eredménye. Az ülésen még döntöttek a belvárosi parkolási díjak, a helyi adók és illetékek kismértékű növeléséről is.

– Beismerem, voltak olyan helyzetek az idei hóeltakarítás során, amelyeket jobban lehetett volna kezelni. Az ezzel megbízott szakcégek elmondták: nem állt elég só a rendelkezésükre, és a közeli sóbányákban sok volt a látogató, ezért nehezen lehetett onnan sót hozni. Ugyanakkor a városban működő magáncégek alig tettek azért, hogy a székhelyük elől eltakarítsák a havat. A polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség felszólításokat küldött ki, és pénzbírságot szabott ki több esetben is – válaszolta Emil Boc polgármester két szociáldemokrata (PSD-s) tanácsos azon kérdésére, hogy mennyire elégedett a városvezetés a hóeltakarító cégek tevékenységével. 

Boc ugyanakkor polgári öntudatra biztatta a tanácsosokat, azaz azt javasolta, hogy ösztönözzék arra a lakosokat, takarítsák el a házuk elől, a cégek pedig a székhelyeik elől a havat. Boc kifejtette: a város tulajdonában álló, egyes, kettes, hármas fontosságú utcák mindegyikében végeztek hóeltakarítási munkálatokat. 

Azonban válasz nélkül maradt az a kérdés, hogy a hidakon, gyalogosövezeteken miért áll még mindig a vastag hó- és jégréteg.  

Gheorghe Surubaru város­me­nedzser elmondta: a hóel­ta­karítással a hulladékszállító Rosal és Brantner cég foglalkozott. December 16-a és 18-a között 2600 tonna sót és több ezer tonna csúszásgátlót szórtak le, és 500 köbméter havat távolítottak el az úttestekről. A munkálatok folytatódnak, de mivel időközben a lehullott hó odafagyott, ezért még nehezebb azt eltávolítani. A helyzetért ezúttal is a lakosok okolhatók, akik miután letakarították a házuk előtti járdarészt, a havat az úttestre taszították. 

A városi tanács ülésén eldőlt: az önkormányzat továbbra is kitart amellett, hogy 500 százalékos adóval sújtja a leromlott állagú belvárosi ingatlanok tulajdonosait. – A pár éve életbe léptetett népszerűtlen döntés meghozta az eredményt. Eddig 117 ingatlant, azaz 1154 lakástulajdonost sújtottunk 500 százalékos adóval. A 117 ingatlan közül 40 helyszínen már be is fejezték a helyrehozatalt, további 40 esetben pedig még tartanak a munkálatok. Az elmúlt években összesen 402 ingatlan homlokzatát hozták helyre, ezek közül több olyan eset is volt, hogy az ingatlan nem volt nagyon leromlott állapotban. A tulajdonosok azonban összegyűjtötték a pénzt, és teljes mértékben kifestették a homlokzatot. A közeljövőben folytatódik mind az épületek felmérése, mind a helyrehozatali munkálatokat követelő értesítések elküldése, ám az ellenőrzésnek alávetett városrészt kiterjesztjük – közölte a polgármester. 

A tanácsülésen döntöttek arról, hogy a belvárosban megemelik jövőtől a parkolási díjakat, és 1,3 százalékkal megnő a helyi adók és illetékek összege. A szociáldemokrata tanácsosok nem értettek egyet a belvárosi parkolási díjak növelésével, és azt hangoztatták, hogy a gépkocsivezetők számára a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nem biztosít alternatívát. Mivel az önkormányzat 19 parkolóház építését tervezi a városban, a PSD-sek kérték, hogy a parkolási díjak emelését halasszák el a parkolóházak átadásáig, ám ennek nem volt foganatja.  

A városi túlzsúfolt forgalom tehermentesítése érdekében Boc hangsúlyozta: évekbe telik ugyan, amíg kiépítik a helyiérdekű vasutat, de ez és a városi metró megvalósítása a legjobb megoldás. – A tervek szerint városon kívül a helyiérdekű vasúttal, a városon belül pedig metróval közlekedhetnek majd az emberek – összegzett a polgármester.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ