Pjongcsang 2018: Björgen történelmi diadalával zárultak a versenyek
Vissza

Pjongcsang 2018: Björgen történelmi diadalával zárultak a versenyek

A norvég Marit Björgen (a képen) nyerte vasárnap a pjongcsangi téli olimpia utolsó számát, a női sífutók klasszikus stílusú 30 kilométeres versenyét, sikerével pedig egyúttal sporttörténelmet írt, ugyanis ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

A 37 éves élő legenda nyolcadik ötkarikás aranyával, amiből ez volt a második a dél-koreai játékokon, nemcsak saját magát repítette az élre, hanem Norvégiát is a mostani olimpia éremtáblázatán. Az ezüstérmet a finn Krista Parmakoski, míg a bronzot a svéd Stina Nilsson szerezte meg.

Björgen pályafutása során a 8 arany mellett 4 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtött, amivel a most megelőzött két honfitársa közül Ole Einar Björndalen sílövőt kettő, Björn Dählie sífutót három bronzzal hagyta maga mögött a mostani diadala révén.

Az egész dél-koreai olimpia talán legmelegebb napja fogadta Phjongcshangban a 47 indulót, köztük Björgent, akit közel sem tartottak a legnagyobb favoritnak, mert abban kételkedtek, hogy a leghosszabb számot végig bírja-e erővel fiatalabb riválisaival szemben. A 18-szoros világbajnok viszont alaposan rácáfolt a kétkedőkre, ugyanis az első métertől kezdve ő diktálta a tempót a szikrázó napsütésben.

Björgen egy pillanatra sem engedte át a vezetést, 7,5 kilométert követően pedig még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, amely pillanatok alatt megrostálta az akkorra már amúgy is csak 19 főből álló élbolyt. A legtovább Charlotte Kalla maradt a nyomában, de 10 kilométer után a Pjongcsangban négy medált, köztük egy aranyat gyűjtött svéd versenyző is feladta az üldözést, beállt a saját tempójára. Björgen innentől magányosan tette meg a hátralévő 20 kilométert, előnyét pedig fokozatosan növelte, ami féltávnál 51 másodperc, 20 kilométert után pedig már másfél perc volt.

Mögötte kialakult egy négyfős üldözőboly, amelyből Kalla és a finn Kerttu Niskanen „kikopott”, míg az osztrák Teresa Stadlober pályatévesztés miatt maradt le, így a finn Krista Parmakoski biztosan lett ezüstérmes, míg a bronzért az erejüket jobban beosztó, így hátulról feljövő svéd Stina Nilsson és a norvég Ingvild Flugstad Östberg csatázott.

Amikor Björgen a dombról lecsúszva beérkezett a stadionba, nagy üdvrivalgással fogadta a közönség, ő pedig kapott egy norvég zászlót, azzal haladt át a célvonalon. Parmakoski közel kétperces hátránnyal lett második, de legalább annyira örült az ezüstnek, mint Björgen az aranynak. Harmadikként nagyot hajrázva Nilsson futott be, így az egyetlen vigasztalhatatlan versenyző Östberg volt a célban. A beérkezők pedig sorra gratuláltak az immár legeredményesebb téli olimpikonnak.

Eredmények, sífutás, női klasszikus stílusú 30 km: 1. Marit Björgen (Norvégia) 1:22:17,6 óra, 2. Krista Parmakoski (Finnország) 1:49,5 perc hátrány, 3. Stina Nilsson (Svédország) 1:58,9 p. h.

Zárónapi olimpiai hírfolyam

• A férfi jégkorongtornán az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott oroszok fordulatos mérkőzésen hosszabbításra kényszerültek a németek ellen, ám végül megnyerték a finálét. Ezzel a sikerrel Pavel Dacjuk tagja lett a Tripla Arany-klubnak, ő a 28. olyan játékos, aki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley-kupa győztes. Az orosz sztár 2002-ben és 2008-ban nyert bajnokságot a Detroit Red Wings csapatával, és 2012-ben volt világbajnok. A játékokon öt gólig jutó és két gólpasszt adó Ilja Kovalcsukot választották a torna legértékesebb játékosának (MVP) a sajtó képviselői.

A németek ezüstérmükkel történetük legjobb ötkarikás eredményét érték el. A győztes hokisok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt szereplő orosz küldöttség második aranyát nyerték a műkorcsolyázó Alina Zagitova után.

Jégkorong, férfiak, döntő: • Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)–Németország 4–3 (1–0, 0–1, 2–2, 1–0) – hosszabbítás után; gól: Vojnov (20.), Guszev 2 (54., 60.), Kaprizov (70.), illetve Schütz (30.), Kahun (54.), J. Müller (57.).

• A női curlingezők viadalában a svédek zártak az élen, a vasárnapi fináléban a házigazdák válogatottját múlták felül 8–3-ra.

Curling, nők: 1. Svédország (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, tartalék: Jennie Wahlin), 2. Koreai Köztársaság (Kim Un Jung, Kim Kjong E, Kim Szon Jong, Kim Jong Mi, tartalék: Kim Cso Hi), 3. Japán (Fudzsiszava Szacuki, Josida Csinami, Szuzuki Jumi, Josida Jurika, tartalék: Motohasi Mari).

• A férfi négyes bobosoknál két német egység állhatott dobogóra: a Francesco Friedrich vezette kvartett győzött, míg Nico Walther egysége úgy lett második, hogy a házigazdák csapatával azonos időt száguldott. Így a bobosoknál másodszor, a dél-koreai játékokon pedig immár harmadszor született megosztott érem. A második helyen záró német egység soraiban tudta a négyszeres olimpiai bajnok Kevin Kuskét. A győztes kvartett két tagja, Friedrich és Thorsten Margis második aranyérmét nyerte a dél-koreai játékokon, mivel a ketteseknél is ünnepelhettek. Érdekesség, hogy ott az első helyen született holtverseny.

A romániai egység, Dorin Alexandru Grigore, Paul Septimiu Muntean, Bartha Levente András és Florin Cezar Crăciun a harmadik futamban 50,81 másodpercet értek el, ezzel a 29., utolsó helyen végeztek. Mivel nem jutottak a legjobb 20 közé, a negyedik, utolsó futamban már nem vehettek részt.

Férfi bob négyes: 1. Németország (Francesco Friedrich, Candy Bauer, Martin Grothkopp, Thorsten Margis) 3:15,85 perc, 2. Koreai Köztársaság (Von Jun Jong, Jun Jung Lin, Szeo Jung Vo, Kim Dong Jun) és Németország (Nico Walther, Kevin Kuske, Alexander Rödiger, Eric Franke) 3:16,38–3:16,38 p., … 29. Románia (Dorin Alexandru Grigore, Paul Septimiu Muntean, Bartha Levente András, Florin Cezar Crăciun) 2:32,15.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

3,8 százalékra nőtt az éves infláció
Január elseje után megkezdődik a ...
Bajnokok Ligája: két hely kiadó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ