Beoltottsági aránytól függ a Zöld Péntek
Vissza

Beoltottsági aránytól függ a Zöld Péntek

Ahogy a városban elérjük az ötven százalékos beoltottsági arányt, életbe lép a hónapokkal ezelőtt beharangozott Zöld Péntek Kolozsváron – jelentette be Emil Boc polgármester a tegnapi városi tanácsülésen. Hozzátette: Kolozsváron tegnap a beoltottsági ráta 47,35%-os volt, tehát még 7588 személynek kell beoltatnia magát koronavírus ellen, hogy elérjük az ötven százalékos beoltottsági arányt (a beoltottságot az első oltás beadásától számolják). A polgármester külön kihangsúlyozta: a kedvezmény csak a városban érvényes, a metropoliszövezetben nem, mert ahhoz a vidéki önkormányzatok tanácsának is el kell fogadnia azt a határozatot, amely kimondja, hogy szükség esetén átvállalják az ezzel kapcsolatos többletköltséget. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal felvállalta, hogy szükség esetén fedezi a pénteki ingyenes közszállítás által generált többletköltséget.

A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat átiratban vállalta, hogy hivatalosan csatlakozik az RMDSZ-es Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kezdeményezett Zöld Péntek projekthez, amelynek lényege a környezetbarát, autómentes közlekedés meghonosítása. A csatlakozási nyilatkozatot a Kolozsvári Városi Tanács tegnapi ülésén fogadta el. „Itt, Kolozsváron is üdvözöltük az RMDSZ miniszterének kezdeményezését, és azonnal elkezdtük az ötletelést azzal kapcsolatosan, hogy miként csatlakozhatnánk hozzá. A péntekenkénti ingyenes tömegközlekedés lehetővé tételével várhatóan városszerte csökken a forgalom, ami a zaj- és a légszennyezés csökkenését is eredményezi” – emelte ki Oláh Emese alpolgármester.

A vállalat arra számít, hogy a pénteki díjmentes utazás lehetővé tétele növelni fogja a tömegközlekedés népszerűségét a kolozsvári lakosság körében, ami a bérletet váltók számának növekedéséhez és a szolgáltatás fenntartásának utasonként számított költségeinek csökkenéséhez vezethet. A tömegközlekedési vállalat egyébként nem vezet be nullalejes jegyet, hogy megóvja az ennek beszerzésével járó kellemetlenségtől az utasokat. Az ingyenesség miatti bevételkiesést a vállalat saját költségvetéséből pótolja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ