Bemutatták a Kemény-líceum építésének krónikáját
Vissza

Bemutatták a Kemény-líceum építésének krónikáját

A 2016-os év mérföldkőnek számított a szamosújvári magyar oktatás történetében, hiszen a Mezőségi Szórványoktatási program utolsó lépéseként felavatták és a helyi magyar közösségnek átadták a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum épületét. Bizonyára mindenki számára világos, hogy iskolát építeni nem mindennapi teljesítmény, és nem is egyszerű. E munkának a tükre A megmaradás falai című könyv, amelyet június 12-én mutattak be a Téka Alapítvány konferenciatermében.

„Íme, az erdélyi magyar jövő újraépítésének – egy korszakot megszégyenítő – szimbóluma. És nem ideológiai hőzöngésből, politikai mantrázásból, júdás-pénzből, uzsorából vagy alamizsnából. Nem. Hanem téglából, törődésből és szakértelemből. Példaértékű az egész Kárpát-medencében!” – írta Sallai András, Balázs-Bécsi Attila volt diákja Facebook-bejegyzésében, amelyet felolvastak a könyvbemutatón. Budai Annamária, a Téka Alapítvány alelnöke az esemény házigazdájaként köszöntötte mindazokat, akik az iskola és a könyv létrejöttéhez hozzájárultak. Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány szellemi atyja és vezetője, aki szerint a világ közepe ott van, ahol az ember él, és neki kell pótolni a hiányosságokat, nem szabad a környezetet hibáztatnia. Ennek a jelmondatnak a szellemében álmodik, dolgozik és épít. Balázs-Bécsi Enikő az iskolaépítés projektmenedzsereként a munkálatok pénzügyi nyilvántartását, könyvelését, a pályázatok gazdasági elszámolását végezte, és végig szívügyének érezte a tízéves munkát. Molnár Tibort az építkezés vezetője éjt nappallá téve dolgozott, és felügyelte a kivitelező cégek munkáját. Rariga Imola és Fodor Emőke Téka Alapítvány munkatársai, a könyv szerkesztői munkájában vettek részt.

A könyvbemutatót a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjainak ünnepi műsora színesítette. Az elemisek kórusa és Kiss Lilla szavalata után a középiskolások köszönték meg az iskolát és az új intézmény lehetőségeit. Balázs-Bécsi Attila, a könyv felelős szerkesztője bemutatta a könyv szerkezetét, a fejezetek tartalmát. Ezt követően Rariga Imola, a könyv egyik szerkesztője a meghívottaknak feltett kérdéseivel az iskola tízéves történetét elevenítette fel. Végül pedig megköszönték mindazoknak, akik munkájukkal lehetővé tették az új iskola felépítését.

A résztvevők ajándékkönyvvel távozhattak, a koccintás, beszélgetés után.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

László Attila: a kisebb-nagyobb ...
Július elején indítja újra ...
A legfelsőbb bíróság elutasította ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ