Baxter, TurtleBot2, PhantomX Hexapod: kolozsvári fejlesztésű ipari robotok
Személyreszabottak az Accenture és Műegyetem diákjainak gépei
Személyreszabottak az Accenture és Műegyetem diákjainak gépei
Vissza

Baxter, TurtleBot2, PhantomX Hexapod: kolozsvári fejlesztésű ipari robotok

Megszokhattuk, hogy egyre több „okos tárgy” vesz körül bennünket: hazaindulás előtt a munkahelyünkről szabályozni tudjuk lakásunk hőmérsékletét, be tudjuk állítani, érkezéskor hány Celsius fok legyen az ebédlőben és hálószobában, érzékelők segítségével azonnal tudhatjuk, ha idős édesanyánk vagy édesapánk elesett a lakásban (a rendszer egyébként azonnal hívja a mentőket), automatizálták a növények vízellátásának a biztosítását, mindenféle applikációt fejlesztettek ki a mindennapi életünk megkönnyítésére. A nyugat-európai országokban a robotok már lassan megszokottá váltak, nálunk még alig vannak jelen a mindennapjaikban.

Ez nem azt jelenti, hogy a multinacionális vállalatok nem érdeklődnek a téma iránt: a Műszaki Egyetem hallgatói az Accenture Industrial Software Centerrel együtt három robot (Baxter, TurtleBot2 és PhantomX Hexapod) programozásával foglalkoznak. Itt, Kolozsváron… 

A szervezőktől kapott tájékoztatás szerint a Kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatói a kolozsvári Accenture Industrial Software Center of Excellence – az Accenture Industry X.0 Innovation Network szerves tagja – három robotjának (Baxter, TurtleBot2 és PhantomX Hexapod) programozásával foglalkoznak, az Accenture Industrial Software Solutions csapatával együttműködve. A robotokat arra programozzák, hogy tárgyakat ismerjenek fel és kezeljenek, emberekkel működjenek együtt, valamint térben tájékozódjanak és mozogjanak.

A cégek teljesen újratervezhetik iparágukat

A Teamfit projekt keretén belül zajló kutatás a tavalyi év elején kezdődött és idén decemberben ér véget. A programban a kolozsvári Műszaki Egyetem öt diákja és nyolc alkalmazottja vesz részt. A tevékenység első évében a csapat kiterjesztette az észlelési és 3D tervezési modulokat, valamint olyan személyreszabott modulokat fejlesztett és integrált, amelyek rugalmasabbá teszik a robotokat. A projekt második részében, amely idén zajlik, a csapat bemutató alkalmazásokat fog kifejleszteni, amelyeket az ügyfelekkel való kapcsolatokban fogják felhasználni. A kutatás eredményeit a helyi közösségnek szervezett számítástechnikai konferenciákon is be fogják mutatni.

Digitális értéklánc és Industry X.0

A diákok az elméletet kipróbálhatják a gyakorlatban

Utóbbi fogalom az ipar digitális formába történő átalakítását takarja. Összekapcsolt, intelligens termékek, amelyek kommunikálnak a felhasználókkal, új digitális üzleti modellek, amelyek összevetik a begyűjtött adatokat, aminek alapján új szolgáltatásokat és szolgáltatott termékeket nyújtsanak ügyfeleiknek. Ugyanakkor olyan termékekről van szó, amelyek a szerelővonalról tudatják a gépekkel, hogy miként gyártsák le őket. Az Industry X.0 alapját az összekapcsolt intelligens rendszerek képezik, amelyek teljes egészében digitális értékláncot alkotnak.

{Tovább olvasható még 365 szó.}
Az Industry X.0 stratégiai szerepet játszik az Accenture tevékenységében - közlik a program szervezői. A cég az ügyfelek vállalkozásainak digitális átalakítása terén vezető helyet foglal el, hozzásegítve ket, hogy teljesen újratervezzék iparágaikat. A cél a hatékonyságuk növelése, új növekedési erőforrások mozgósítása, hogy új élményeket nyújtsanak
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ