Az év magyar sportsikereiből
Vissza

Az év magyar sportsikereiből

Rövidpályás gyorskorcsolyában, teniszben, atlétikában és vitorlázásban is történelmi jelentőségű magyar elsőséget hozott a 2018-as év.

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes (a képen) Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét nyerte a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében februárban, a pjongcsangi ötkarikás játékokon.

Babos Tímea – oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal – januárban megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, szeptemberben az amerikai nyílt bajnokságon második lett. Babos júliusban a női páros-világranglista élére állt, ez volt a magyar teniszsport első felnőtt világranglista-elsősége. Októberben pedig megvédte címét a WTA-világbajnokság páros versenyében, itt szintén Mladenovic volt a partnere.

Márciusban Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

A finndingis Berecz Zsombor aranyérmet harcolt ki augusztusban az aarhusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó világbajnokságon, ezzel a sportág első magyar világbajnoka lett ötkarikás hajóosztályban. A 32 éves versenyző egyben az első magyar tokiói kvótás. A vb-n szintén olimpiai indulási jogot szerzett a Laser Radialban elért nyolcadik helyezésével Érdi Mária.

A magyar sportolók hét aranyérmet szereztek a Glasgow-ban rendezett multisport Európa-bajnokságon, ugyancsak augusztusban. A legeredményesebb versenyző Rasovszky Kristóf volt, aki a nyíltvízi úszók között 5 és 25 kilométeren győzött. A medencés úszók közül Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Kapás Boglárka és Verrasztó Dávid szerzett aranyérmet, a tornászoknál Dévai Boglárka ugrásban győzött, ezzel húsz év után nyert aranyérmet Európa-bajnokságon magyar női tornász.

Az októberi budapesti birkózó-világbajnokságon győzött a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában Bácsi Péter.

A Győri Audi ETO KC megvédte címét a női kézilabda Bajnokok Ligájában, a Sopron Basket pedig ezüstérmet nyert a női kosárlabda Euroligában.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

3,8 százalékra nőtt az éves infláció
Január elseje után megkezdődik a ...
Bajnokok Ligája: két hely kiadó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ