Az a szegény Mátyás…
Vissza

Az a szegény Mátyás…

Vajon van-e etnikai vonatkozása annak, hogy újból megrongálták a Mátyás király szoborcsoportot? – tettem fel a kérdést magamban, amikor a múlt héten kiderült, hogy Kolozsvár ékességének talapzatára sötét színű festékkel ráírtak. Most viszonylag könnyen „megúszta” szegény Mátyás, de történhetett volna ennél sokkal rosszabb is.

Nem tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy lám, egy-egy többséginek még mindig szúrja a szemét Mátyás király szobra a város főterén, és magyarság-ellenességének így akar hangot adni. Hiszen van épp elég szobor a városban, de úgy tűnik, mindenkinek a Mátyás-szoborral van „baja”. Egyetlen más, (román jellegű) szoborhoz sem nyúlnak hozzá, nem firkálják össze, nem öntik le festékkel, nem tesznek elé – suttyomban – mindenféle táblát.  Persze, ezzel nem akarok senkit se arra buzdítani, hogy – viszonzásképpen – szobrokat rongáljon, lefessen, elrondítson.

Hiábavaló lenne arra visszavezetni ezeket a vandál tetteket, hogy ejnye-bejnye, a szoborrongálók nem részesültek otthon megfelelő nevelésben. Meggyőződésem, hogy ezekben az esetekben nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy egy-egy szobor mennyire ki van szolgáltatva ezeknek a minden jóérzést nélkülöző vandáloknak, akik primitív vagánykodásból, esetleg ittas állapotban rongálják meg az A kategóriás műemléket.  Azt hittem, soha nem fogjuk megtudni, ki volt a tettes. Ezért is lepett meg, amikor a lefestést követő napon már jött is a közlemény, miszerint a rendőrség elkapta a feltételezett tettest, aki ellen büntetőeljárás indulhat. Kíváncsi vagyok: vajon tényleg az igazi tettest kapták-e el, és ha igen, milyen büntetéssel fogják sújtani. És akik majd utána jönnek?

Úgy tűnik, csak nekünk, kolozsvári magyaroknak fáj minden lefestett négyzetcentiméter, minden meggörbült kis fémdarab. A többségi sajtó épp csak megírta, mi történt, de senki nem írt felháborodott vagy akár elkeseredett hozzászólást ezekhez a különböző portálokon megjelent cikkekhez.

Nem ez az első eset, amikor ez a szegény Mátyás „megjárja”. Ezért felmerül bennem a kérdés: az önkormányzat miért csak ígérgeti – évek óta – a térfigyelő kamera vagy kamerák felszerelését? Nehezen hiszem el, hogy pénzkérdés lenne egy térfigyelő rendszer felszerelése ebben a virágzó gazdaságú városban. Bármennyire bonyodalmas és nehézkes lenne az eljárás, ezt már a szobor 2011-es felújítását követő átadáskor meg kellett volna valósítani.

Visszatérve: akármennyire is szeretném, nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy ennek a szoborrongálásnak (is) volt etnikai vonzata, oka. Nem ütlegelnek, de megrongálják a szobrainkat, műemlékeinket. Lehet, tudják, hogy az ilyen cselekedet legalább annyira fáj, mint egy hatalmas pofon.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás