Átadták a Golden Globe-díjakat
Vissza

Átadták a Golden Globe-díjakat

A legjobb musical vagy vígjáték mezőnyből a Lady Bird, a drámák közül pedig a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte el a Golden Globe-díjat a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben 75. alkalommal megrendezett ceremónián, amelyen a legnagyobb figyelmet a produkciókon és alkotóikon kívül a szexuális zaklatások elleni fellépés kapta.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) több mint két tucat filmes és televíziós kategóriában adta át díjait a jubileumi Golden Globe díjátadón. Az idei díjszezon első nagy díjátadó gálájának házigazdája, Seth Meyers a Hollywoodot megrázó szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatos csípős megjegyzésekkel és tréfákkal nyitotta meg a 75. díjátadót.

„Hölgyeim… és maradék Uraim”, kezdte beszédét Meyers, majd hozzátette: három hosszú hónap után először nem kell aggódniuk a férfiaknak, mivel a gálán garantáltan nem rosszat jelent, ha meghallják a nevüket.

A rendszerint színpompás gálán megjelent közönség, Hollywood krémje ezúttal feketébe öltözött, hogy jelezze szolidaritását a szexuális zaklatások áldozataival.

A hollywoodi filmipar befolyásos női szereplői a közelmúltban indították el Az idő lejárt! (Time’s Up!) kezdeményezésüket, amely támogatást ígért az áldozatoknak. A mozgalom prominens tagjai, köztük Meryl Streep, Emma Watson és Michelle Williams a női és emberi jogok ismert képviselőit vitték magukkal a rendezvényre.

A filmes mezőnyből a legjobb musical vagy vígjáték díját a Lady Bird kapta, a drámák közül pedig a Három óriásplakát Ebbing határában nyert.

Az estén a Három óriásplakát Ebbing határában író-rendezője, Martin McDonagh a legjobb forgatókönyvért odaítélt díjat kapta meg. Továbbá a film női főszereplője, a meggyilkolt lánya igazságát kereső, dühös anyát alakító Frances McDormand és férfi mellékszereplője, Sam Rockwell is díjazott lett.

Greta Gerwig rendezői bemutatkozása, a Lady Bird a főszereplő, Saoirse Ronan révén a musical vagy vígjáték mezőny legjobb színésznőjének járó díjat is elnyerte. Ronan a vásznon sacramentói kamaszt alakít, akinek elég feszült a viszonya az anyjával, ráadásul utolsó középiskolai éve is zaklatottan telik. A színésznő édesanyjának ajánlotta díját.

A legsötétebb óra című történelmi filmben a főszerepet játszó Gary Oldman a drámák mezőnyében vitte el a legjobb színészének járó díjat. Oldmant az Oscar-favoritok között is emlegetik már Winston Churchill megformálásáért.

Gary Oldman (Fotó: Getty Images)

A legjobb filmrendező Golden Globe-szobrát Guillermo del Toro nyerte el A víz érintése című filmjéért.

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyéből pedig a Fatih Akin rendezésében készült német Aus dem Nichts vitte el a díjat mások mellett Angelina Jolie kambodzsai népirtásról szóló filmje elől.

A legjobb animációs film díját a Disney-Pixar produkciójaként készült Coco kapta, amelyet az Oscar-díjra is esélyesnek tartanak az elemzők.

A legtöbb televíziós díj olyan színésznek, színésznőnek vagy programnak jutott, akik és amelyek négy hónapja már a tévés Oscart, az Emmy-díjat is megkapták.

Az HBO Hatalmas kis hazugságok című sorozata több Golden Globe-bal távozott, köztük megkapta a legjobb limitált tévésorozat vagy film trófeáját, főszereplője, Nicole Kidman a kategória legjobb színésznője lett és Alexander Skarsgard is díjat kapott a sorozatban nyújtott játékáért a legjobb férfi mellékszereplőként.

A musical- vagy vígjátéksorozat mezőnyben az ötvenes években játszódó The Marvelous Mrs. Maisel győzött, amelynek sztárja, Rachel Brosnahan, aki egy startupos babérokra törő háziasszonyt játszott, szintén megkapta a kategória legjobb színésznőjének járó elismerést.

A musical- vagy vígjátéksorozatban szereplő legjobb színész Golden Globe-díját a Master of None sztárja, Aziz Ansari kapta. Ewan McGregor pedig a limitált tévésorozat vagy -film kategóriában nyerte el a legjobb színész díját a Fargo harmadik évadában alakított kettős szerepéért.

Életműdíj Oprah Winfrey-nek

A gálán Oprah Winfrey befolyásos televíziós személyiség és üzletasszony a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségétől (HFPA) megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat. A 63 éves Winfrey-t a közönség felállva ünnepelte. Köszönőbeszédében hangsúlyozta: ő az első fekete nő, aki átvehette ezt az elismerést és reméli, hogy ez a gesztus hatással lesz a ceremóniát néző fiatal lányokra. „Új nap jelent meg a horizonton” – üzente nekik.

Oprah Winfrey: A hatalommal bíró bántalmazóknak pedig üzenem: az ő idejük lejárt. (Fotó forrása: AFP)

Részlet Oprah Winfrey beszédéből: „Nem csak a szórakoztatóiparra voltak hatással a zaklatási sztorik. Ezekben a bonyolult időkben még nagyobb iránymutatásra van szükség, mint bármikor. Meg kell tanulnunk, hogy a legerősebb fegyverünk, hogy beszélünk az igazságról. Fejet hajtok azok előtt a nők előtt, akik évekig viselték el a zaklatást, mert – akárcsak édesanyámnak – számlákat kellett befizetniük, vagy az álmaikat kergették. Ők azok a nők, akiknek a nevét sohasem ismerjük meg. A hatalommal bíró bántalmazóknak pedig üzenem: az ő idejük lejárt”.

A Golden Globe-díjakat gyakran emlegetik az Oscar-díjak előszobájaként. Az amerikai filmakadémia március 4-én tartja díjátadó gáláját a hollywoodi Dolby Színházban.

(Borítókép: A Három óriásplakát Ebbing határában című filmdráma alkotói, balról jobbra: Martin McDonagh brit forgatókönyvíró, rendező, Sam Rockwell amerikai színész, Frances McDormand amerikai színésznő, valamint Graham Broadbent és Peter Czernin brit producerek. Fotó forrása: MTI/EPA/Mike Nelson)
 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ