Ars Sacra harmadik alkalommal Kolozsváron
Vissza

Ars Sacra harmadik alkalommal Kolozsváron

Népes közönség előtt nyitotta meg harmadik alkalommal kapuit, szombaton délután, az Ars Sacra kiállítás Kolozsváron a Szentegyház utca 4. szám alatti földszinti kiállítóteremben, ahol harminckét erdélyi képzőművész 40 alkotását tekinthettük meg.

Veres Stelian plébános elmondta: a szakrális művészetet  bemutató kiállítás  megnyitja szemünket és lelkünket hitünk szépségének  átélésére, továbbá bemutatja a szakrális művészet sokszínűségét és gazdagságát. – A Szent Mihály  plébánia kezdettől fogva támogatta ezt a kiállítást. A cél az, hogy szólítuk meg az érdeklődőket, megadva az Istenhez emelő kegyelem örömét.  A kiállítás nyitott minden képzőművészeti irányzat fele. A kiállított műveknek két feltételnek kell megfelelni: a művészi minőségnek és keresztény értékek megőrzésének – hangoztatta Veres Stelian plébános.

–  A kiállítás célja, hogy az egyház összegyűjtse a szakrális művészetet alkotó művészeket, biztosítsa a párbeszéd lehetőségét az egyház és a művészek, a művészek és a publikum között. Hálával tartozom a Szent Mihály plébániának és azoknak, akik segítettek a kiállítás összeállításában  – mondta Cristina  Sabău-Trifu, a kiállítás kurátora.A megtekinthető alkotások szerzői  többségében  kolozsváriak. Bodó Márta, a Keresztény Szó katolikus kulturális folyóirat főszerkesztője közölte: a populáris kultúra rendezvényei mellett szükség van arra a  másfajta kultúrára, amit az Ars Sacra kiállítás nyújt.  – Ez a fajta közelítés a művészethez az, ami a legjobban illik ehhez a városhoz és a római katolikus egyház hagyományaihoz is.  A hitet ki kell vinni a szakrális közegből a város tereibe, a hitet szabadon és örömmel kell megélni.  Azt hiszem, hogy a populáris kultúra túlzottan hangsúlyossá vált az utóbbi időben, ezért egyre fontosabb megjeleníteni és kivinni a város elé a kultúrának a hittel egybefűződő vonulatát. Ki kell emelnünk kultúránk életképességét, a hagyományokra épülő, gyökerekből kisarjadó mivoltát. A teremtett szépségből megismerhető a Teremtő. Ezeknek az emberi alkotásoknak a szépsége is a teremtőt dicséri – hangsúlyozta Bodó Márta.Cristina Sabău-Trifu a Szabadságnak azt nyilatkozta:  már  legelső alkalommal azokat a művészeket szólaltatta meg, akik     liturgikus művészettel foglalkoznak.  Mivel kevés ilyen művész van, azokat is bevonta, akik csak olykor-olykor foglalkoznak  szakrális témával.A zenei műsorban közreműködött Bölönyi-Márton Beáta (szoprán), Kormos Melinda (alt), Molnár Botond (tenor) és Potyó István (basszus).


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ