Annyi a kilencedikes Szamosújváron, hogy új bentlakást építenek
Még az idén elkészülhet az új épületszárny
Még az idén elkészülhet az új épületszárny
Vissza

Annyi a kilencedikes Szamosújváron, hogy új bentlakást építenek

Nemcsak a szeptemberben kezdődő új tanévben lesz elég kilencedikes diák a szamosújvári szórványkollégiumban, de a következő öt évre vonatkozó felmérések szerint is annyi diákjuk lesz, hogy új bentlakást építenek a Kemény-líceum udvarán. Száz mezőségi diákot fogadhatnak majd a Téka Szórványkollégium új épületszárnyában, amelyet a magyar iskola közvetlen szomszédságában terveznek felépíteni még az idén. Szamosújvár kollégiuma nemcsak nevében szórványkollégium, itt a szó legszorosabb értelmében tág kiterjedésű szórványterületről gyűjtik össze a magyar diákokat, akik e lehetőség híján sok esetben román nyelven folytatnák tanulmányaikat vagy esetleg nem is folytatnák. A beiskolázási terv meghatározásakor a minisztérium viszont nem számolja a szamosújvári iskolához sem Beszterce-Naszód, sem Szilágy megyét, így történhetett meg, hogy kevésnek ítélték a diáklétszámot és a 2021–22-es tanévre levágták az egyik kilencedik osztályt.

Ezzel szemben az adatok azt mutatják: 56 diákkal számolhatnak a szamosújváriak – a városból 32 nyolcadikos iratkozna kilencediktől a Kemény-líceumba, Székről 10, Buzáról 7, Magyardécséről 5 és Nagysármásról 2 –, ebből kényelmesen kijön a két osztály. Ezenfelül a leosztások után mindig jutnak más településekről származó diákok is Szamosújvárra. Balázs Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke elmondta, nem gondolják úgy, hogy mindenáron mindenkinek líceumot kell végeznie, saját diákjaik teljesítményét megfigyelik, és annak alapján ajánlatot tesznek továbbtanulásukra, egyeseknek inkább a válaszúti szakképzést javasolják nyolcadik osztály után. Mindazonáltal támogatják tervük megvalósításában azokat, akik szeretnének líceumban tanulni, és a tapasztalat azt mutatja, hogy érettségi után még a gyengébb tanulók is jól elhelyezkednek.

A szamosújvári Téka Alapítvány a válaszúti Kallós Alapítvánnyal együtt 2000 decemberében indította el a Mezőségi Szórványoktatási Programot, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszú távon biztosítja a mezőségi szórványközösségben az anyanyelven történő oktatást. A program keretében belül a Téka Alapítvány egy szórványbentlakás (kollégium) létrehozását, működtetését és a mezőségi magyar iskolaközpont felépítését vállalta.

Az alapítvány jelenleg egy 2000–2006 között épített bentlakásban fogadja a Kallós Alapítvány kollégiumában negyedik osztályt végzett gyerekeket és a mezőségi szórványtelepülések nyolcadik osztályt végzett diákjait (32 településről). Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakása, a Téka Kollégium 130 diákot lát el. 2016-ban a Téka Alapítvány átadta a mezőségi magyar szórványiskolát (Kemény Zsigmond Elméleti Líceum), amit Magyarország kormányának 729 millió forintos támogatásából építettek. Az iskola által biztosított minőségi oktatási körülmények rendkívül nagy vonzerőt gyakoroltak a mezőségi szórványközösségekre. A tavaly őszi tanévnyitóra a járvány miatt úgy készültek, hogy a diákok egy részének lakást béreltek, ugyanakkor az előírt egészségügyi óvintézkedéseknek megfelelően teljesen átalakították a kollégium tereit, a közösségi terekben is hálószobákat alakítottak ki. Balázs Bécsi Attila elmondta, már a járvány előtt eldőlt, hogy szükség van új bentlakásra, hiszen a projekt kezdeményezőinek egyik alapelve, hogy szórványban minden magyarul tanulni akaró diákot be kell fogadni még akkor is, ha a bentlakás már túlzsúfolt – a járványhelyzet csak még inkább megerősítette az építkezés szükségességét. A bentlakás működése egyik fontos feltétele a szamosújvári magyar iskola létezésének is, mivel az iskolában tanuló diákok egyharmada bentlakó. Jelenleg a nyolcadikosok és tizenkettedikesek tanulnak az iskolában fizikai jelenléttel, a többi kollégiumi diákot otthon rendszeresen látogatják elsősorban a bentlakás pedagógusai. Mostanra már mindenkit sikerült ellátni táblagépekkel, laptopokkal, egyeseknek élelmet is vittek, miután korábbi látogatások során a pedagógusok azzal szembesültek, hogy bizonyos esetekben a diákok szemmel láthatóan megsínylették a kollégiumi életmóddal együtt járó rendszeres táplálkozás, gondoskodás elmaradását.

Indulhat az ötletelés a diákok körében: mi legyen a neve az új bentlakás tornyának?
– Az új bentlakást a 2016-ban felépített magyar iskola mellé, ugyanarra a telekre tervezzük építeni egy új, de különálló épületszárny létrehozásával. A 7043 m2 nagyságú telekre eddig három épületet húztunk fel: a nagy iskola (5–12. osztályok) 704 m2, a kis iskola (0–4. osztályok) 546 m2, a tornaterem 583 m2 alapterületű. A tervezett bentlakás lesz a telken a negyedik épület: alapterülete 316 m2, hasznos területe 1264 m2. A bentlakás számára ideális az iskola szomszédsága, ahol tanulnak. Az iskola termeit használhatjuk tanulószobáknak, az iskola tornatermét, szabadtéri sportpályáját pedig a bentlakó diákok szabadidős foglalkozásaira – tájékoztatott az alapítvány elnöke. – Eredetileg az iskola melletti 3200 m2 nagyságú, a Téka tulajdonában álló telekre akartunk építkezni azért, hogy ne terheljük az iskola telkét. Az építkezési engedély kiadásához a polgármesteri hivatal építészeti osztályának területi városrendezési tervet (PUZ) kellett kiadnia, ehhez a környéken élő lakosokkal is konzultáltak. 2020 decemberében értesítettek arról, hogy a két szakaszos konzultáció során a szomszédok nem adták beleegyezésüket a beruházáshoz. Jóváhagyásukat csak hosszas pereskedéssel tudnánk megszerezni, így azért, hogy a beruházást még ebben az évben meg tudjuk valósítani, a Téka vezetősége úgy döntött, hogy a magyar iskola telkén építjük fel a kollégium új épületszárnyát – összegezte Balázs Bécsi Attila.

Ez a korábban elkezdett, azóta konzervált alapon történik majd. Az iskola építésének első szakaszában (a 2010-es évek elején) a tervezett beruházás teljes alapját megöntötték, majd 2013-ban úgy döntöttek, hogy a források szűkössége miatt csak két épülettömböt fejeznek be, ezekben nyílt meg három évvel később a magyar iskola. A beöntött vasbeton alapokat gyenge betonnal konzerválták és betemették, most pedig kiásták és szakértői vizsgálat megerősítette, hogy folytatható az építkezés. Ehhez el kell költöztetniük az iskola névadójának, Kemény Zsigmondnak a szobrát és a dekoratív kishidat.

Az új bentlakásra szükséges pénz megvan, már csak az építkezési engedélyt várják. Abban bíznak, hogy áprilisban sikerül elkezdeni, és őszig elkészül az új ingatlan.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ