Alapos felkészülést igényel a lakosság beoltása
Vissza

Alapos felkészülést igényel a lakosság beoltása

Oltási karavánokat is fognak szervezni fogyatékos vagy vidéken élő, kevés mozgási lehetőséggel rendelkező személyek számára az új típusú koronavírus elleni országos kampány keretében – jelentette be este Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátorára.

A legoptimistább forgatókönyv szerint az első adag oltás december második felében érkezhet meg Romániába, a pesszimistább változat szerint pedig valamikor januárban-februárban – számolt be a kampány koordinátora.  Az ország legalább 2,4 millió dózis vakcinát kapna az AstraZeneca gyártótól és valószínűleg ugyanennyit a Pfizertől.

„A számítások szerint 1 200 000 adagból be tudunk oltani megközelítőleg 600 000 személyt. Az egészségügyi és a szociális rendszerben jelenleg 250 000-300 000-en dolgoznak. Következésképpen első körben mindannyiukat beolthatjuk, és nagy valószínűség szerint ezzel párhuzamosan elkezdhetjük a veszélyeztetett társadalmi kategóriák – idősek és krónikus betegek – immunizálását is” – mutatott rá az orvos.
Hol raktároznák a vakcinát?

A vakcinákat a bukaresti Cantacuzino Intézetben raktároznák el, ezen kívül lesz még hat regionális központ (katonai kórház), amelyeket felszerelnek az oltóanyag tárolásához szükséges mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel – mutatott rá.

A szakember szerint mínusz 80 Celsius-fokban az oltások hat hónapig tárolhatók, így a dózisokat minél hamarabb fel kell használni, tekintettel arra, hogy az országba folyamatosan érkeznek majd az újabb adag oltóanyagok – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.

Rámutatott: tájékoztató kampányt is szerveznek a lakosság részére, amelynek keretében egészségügyi szakemberek informálják majd a lakosságot az oltással kapcsolatos kérdésekről. A kampányt egy kommunikációs szakértő fogja koordinálni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Humora, átlényegülő tehetsége ...
Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ