Kolozsváron öt egészségügyi alkalmazott kapott legelőször az oltásból

Kolozsváron öt egészségügyi alkalmazott kapott legelőször az oltásból
Kolozsváron vasárnap délelőtt 10 órakor vette kezdetét az oltási akció a Járványkórházban. Az intézmény bejárata előtt Mircea Abrudean prefektus közölte: Kolozs megyének a december 27-31. közötti időszakra 375 oltóanyagot utaltak ki, amelyből 90-et orvosoknak, asszisztenseknek, ápolók különítenek el. A kidolgozott terv szerint napi 12 órás műszakban óránként 6 személy részesül oltásban. Az első öt személy, aki vasárnap megkapta az oltást: Violeta Briciu igazgató, Vasile Morar radiológus főorvos, Mirela Flonta laboratoriumi főorvos, Iulia Trifu radiológus szakorvos, Diana Miclăuş intenzív terápiás főorvos. Romániában a járvány kezdete óta több mint ötven egészségügyi alkalmazott vesztette életét a vírusfertőzés következtében.

Kolozs megyében 12500 egészségügyi alkalmazott beoltását tervezik, ezt követi a második szakasz a 65 év feletti és a krónikus betegségben szenvedő, kiemelten veszélyeztetett személyekkel. Számukra 30 oltóközpontot alakítottak ki a megyében (Kolozsváron 13, Tordán 3, Désen 2, Aranyosgyéresen, Szamosújváron, Bánffyhunyadon, Kiskalotán, Mocson, Apahidán, Kajántón, Gyaluban, Kisbányán, Egeresen, Szászfenesen, Kisbácsban 1-1). Közel 130 ezer igénylőre számítanak a megyében. A háziorvosokon keresztül kell jelezni az igényt, vagy telefonos előjegyzés alapján. Külön telefonos szolgáltatás áll majd mindazok rendelkezésére, akiknek kérdéseik vannak az oltással kapcsolatban. 

A prefektus elmondta: a kolozsvári járványkórház az országban az élen áll a járvány elleni küzdelemben, először itt kezdték el a kovid-tesztek végzését, kezdetben napi 70-et, ma már 500-nál tartanak. Mircea Abrudean emlékeztetett: minden szakember garantálja a COVID-19 elleni Phizer-BioNTech vakcina hasznosságát és veszélytelenségét. Hozzátette: ő is, Emil Boc polgéármesterhez hasonlóan nyilvánosan oltatják majd be magukat, amikor sor kerül erre, hogy jó példával járjanak elől. Hangsúlyozta: az oltás ingyenes, nem kötelező és nincs feltételekhez kötve.

Észérvek és nem összeesküvés elméletek alapján kellene dönteni

„Nem észlelünk semmilyen mellékhatást, mi a tudományban hiszünk, nem az összeesküvés elméletekben”, nyilatkozták Kolozsváron azok az egészségügyi alkalmazottak, akik először kaptak a Covid 19 elleni vakcínából.

„Nehéz év volt, menet közben igyekeztünk alkalmazkodni a válságos helyzethez, reméljük, egy jobb esztendő következik”, hangzott el. Hangsúlyozták: példát szeretnének mutatni a lakosságnak, meggyőzni őket arról, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Az oltás nem kötelező, mindenki saját belátása szerint dönti el, hogy igényli-e vagy sem. “Mérlegeltem a pro és kontra érveket és végül úgy döntöttem, beoltatom magam. Mindenkinek ezt ajánlom!”, mondta dr. Mirela Flonta.

Diana Miclăuș orvosnő szerint az oltás az a “kis fény az alagút végén”. “Mindenkinek azt tanácsolom, hogy észérvek, ne összesküvés-elméletek alapján hozza meg a családja számára legjobb döntést”, javasolta.  

Dr. Iulia Trifu radiológus szakorvos az oltás követően úgy nyilatkozott: rég óta várta ezt a pillanatot, most végre megvan a vakcína! Semmiféle kétsége nincs az oltással kapcsolatban, hangsúlyozta. 

Az Európpai Unió 300 millió adagot szerződött, darabonkénti 15,5 eurós árban, és világviszonylatban az emberek 60 százaléka tervezi magát beoltatni. Nemzetközi hírforrások szerint december 24-ig az EU-n kívüli országokban további 3,31 millió dózist vásároltak meg. A legtöbbet a következő államokban: Amerikai Egyesülét Államok és Kína (1-1 millió), Nagy-Britannia (800 ezer), Izrael (208600), Oroszország (200 ezer), Bahrein (50543), Kanada (43525). Magyarországon már a szállítmány beérkezésének napján, szombaton elkezdték az oltási kampányt. Ugyanakkor Catherine De Bolle, az Europol igazgatója arra figyelmeztetett, hogy fennáll a világpiacon a hamisítványok megjelenésének veszélye.

Borítókép: Rohonyi D. Iván