Abszurd dráma a Facebookon
Vissza

Abszurd dráma a Facebookon

Facebookon kérte a Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚCD) a Dăncilă kormánytól, hogy tiltsa le a Facebookot Romániában. Az indok vitán felül állt: az európai parlamenti választásokat megkárosította a Facebook közösségi oldal, amikor a párt egyes szimpatizánsait blokkolta, mert megosztották Aurelian Pavelescu pártelnök egyes politikai üzeneteit. Legalábbis ezt állította egy bejegyzés, amit a párt Facebook-oldalán posztoltak.

A közösségi oldal ellen hirdetett tiltakozás indoklása szerint a Facebook sok pénzt nyer a román felhasználókon, miközben nem fordít figyelmet a román piacra. A párt Facebook-oldalán posztolt (ma már csak sajtóhírekben elérhető) bejegyzés szerint a közösségi oldal ezen magatartása elfogadhatatlan. Ezért is kérték, hogy Dăncilă tegyen lépeseket az ügy érdekében, blokkolja a Facebookhoz való hozzáférést Romániában, a parlament pedig állítson fel egy vizsgálati bizottságot. Mi több, magát Zuckerberget is felszólították, hogy jöjjön Romániába és adjon magyarázatot.

Mivel a sajtóban hamar elterjedt a hír, hogy a parasztpártnak milyen követelései vannak a Facebookkal szemben, a pártelnök a párt Facebook-oldalának koordinációs csapatától érdeklődött, hogy valóban létezik-e a bejegyzés. Mivel a bejegyzés ekkor már nem volt elérhető, a pártelnök abban a hiszemben, hogy mégsem náluk történt a probléma, a saját Facebook-oldalán álhírnek nevezte a sajtóhíreket, és az újságírókat bírálta, amiért nem ellenőrzik a forrásukat. Szerinte egy ál-Facebook-oldal közölte a bejegyzést, amelyik visszaélt a PNȚCD nevével.

Hogy tovább fokozzák a drámát, a párt szintén a Facebookon közölte, hogy tévedés történt, igazából nem akarják bezáratni a romániai Facebookot. Kiderült ugyanis, hogy mégiscsak náluk jelent meg a Facebook-elleni bejegyzés, de az semmiképpen sem tükrözi a párt hivatalos álláspontját. Egy moderátoruk önállósult, aki nem egyeztetett sem az oldal adminisztrátorával, sem a párt vezetőségével, de fontosnak látta felelősségre vonni Mark Zuckerberg Facebook-alapítót a gyenge választási eredmények miatt. A moderátor, amint látta a sajtóhíreket, megijedhetett, és törölte az ominózus bejegyzést. Ezért futhatott bele Pavelescu az álhíres hazugságba.

Ha valaki még tud követni: álhír volt, hogy álhírnek nevezte a pártelnök, hogy a Facebookon kérik a Facebook romániai betiltását. Nem a PNȚCD vagy annak önjáró moderátora találta ki, hogy rossz választási eredmények után a Facebookot okolja a sikertelenségért. Legkésőbb a Brexit megszavazásakor és Trump amerikai elnökké választásakor világszinten felmerült a közösségi oldal választásokban és egyáltalán, a demokráciában betöltött szerepének problémája. Az álhírek is legalább azóta foglalkoztatják a társadalomkutatókat, politikumot, hétköznapi embereket. Megnyugtató, minden kétséget eloszlató megoldást egyelőre nem sikerült találnia a Facebooknak ez ügyben, a PNȚCD esete azonban paródiává változtatja még az igyekvő törekvéseket is.

Dráma volt már eddig is, ahogy a technikai haladás összekuszálta a társadalmi szálakat és összefüggéseket. Dráma, ahogy a Facebook felborítja a korábban többé-kevésbé stabilizálódó világrendet és világszemléletet. Ezen sikerült most még egyet csavarnia a parasztpártnak. A drámából abszurd drámát csináltak, amely műfaj eredetileg a második világháború után bontakozott ki, és ami a lét teljes értelmetlenségét és céltalanságát vallja, miközben tudatosan az irracionalitásra törekszik. Vagy már nem is tudatosan.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kelemen Hunor: Az RMDSZ még nem ...
Mosolyforradalom, kirakatperek, ...
Brexit - Johnson kezdeményezte a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ