Abszurd dráma a Facebookon
Vissza

Abszurd dráma a Facebookon

Facebookon kérte a Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚCD) a Dăncilă kormánytól, hogy tiltsa le a Facebookot Romániában. Az indok vitán felül állt: az európai parlamenti választásokat megkárosította a Facebook közösségi oldal, amikor a párt egyes szimpatizánsait blokkolta, mert megosztották Aurelian Pavelescu pártelnök egyes politikai üzeneteit. Legalábbis ezt állította egy bejegyzés, amit a párt Facebook-oldalán posztoltak.

A közösségi oldal ellen hirdetett tiltakozás indoklása szerint a Facebook sok pénzt nyer a román felhasználókon, miközben nem fordít figyelmet a román piacra. A párt Facebook-oldalán posztolt (ma már csak sajtóhírekben elérhető) bejegyzés szerint a közösségi oldal ezen magatartása elfogadhatatlan. Ezért is kérték, hogy Dăncilă tegyen lépeseket az ügy érdekében, blokkolja a Facebookhoz való hozzáférést Romániában, a parlament pedig állítson fel egy vizsgálati bizottságot. Mi több, magát Zuckerberget is felszólították, hogy jöjjön Romániába és adjon magyarázatot.

Mivel a sajtóban hamar elterjedt a hír, hogy a parasztpártnak milyen követelései vannak a Facebookkal szemben, a pártelnök a párt Facebook-oldalának koordinációs csapatától érdeklődött, hogy valóban létezik-e a bejegyzés. Mivel a bejegyzés ekkor már nem volt elérhető, a pártelnök abban a hiszemben, hogy mégsem náluk történt a probléma, a saját Facebook-oldalán álhírnek nevezte a sajtóhíreket, és az újságírókat bírálta, amiért nem ellenőrzik a forrásukat. Szerinte egy ál-Facebook-oldal közölte a bejegyzést, amelyik visszaélt a PNȚCD nevével.

Hogy tovább fokozzák a drámát, a párt szintén a Facebookon közölte, hogy tévedés történt, igazából nem akarják bezáratni a romániai Facebookot. Kiderült ugyanis, hogy mégiscsak náluk jelent meg a Facebook-elleni bejegyzés, de az semmiképpen sem tükrözi a párt hivatalos álláspontját. Egy moderátoruk önállósult, aki nem egyeztetett sem az oldal adminisztrátorával, sem a párt vezetőségével, de fontosnak látta felelősségre vonni Mark Zuckerberg Facebook-alapítót a gyenge választási eredmények miatt. A moderátor, amint látta a sajtóhíreket, megijedhetett, és törölte az ominózus bejegyzést. Ezért futhatott bele Pavelescu az álhíres hazugságba.

Ha valaki még tud követni: álhír volt, hogy álhírnek nevezte a pártelnök, hogy a Facebookon kérik a Facebook romániai betiltását. Nem a PNȚCD vagy annak önjáró moderátora találta ki, hogy rossz választási eredmények után a Facebookot okolja a sikertelenségért. Legkésőbb a Brexit megszavazásakor és Trump amerikai elnökké választásakor világszinten felmerült a közösségi oldal választásokban és egyáltalán, a demokráciában betöltött szerepének problémája. Az álhírek is legalább azóta foglalkoztatják a társadalomkutatókat, politikumot, hétköznapi embereket. Megnyugtató, minden kétséget eloszlató megoldást egyelőre nem sikerült találnia a Facebooknak ez ügyben, a PNȚCD esete azonban paródiává változtatja még az igyekvő törekvéseket is.

Dráma volt már eddig is, ahogy a technikai haladás összekuszálta a társadalmi szálakat és összefüggéseket. Dráma, ahogy a Facebook felborítja a korábban többé-kevésbé stabilizálódó világrendet és világszemléletet. Ezen sikerült most még egyet csavarnia a parasztpártnak. A drámából abszurd drámát csináltak, amely műfaj eredetileg a második világháború után bontakozott ki, és ami a lét teljes értelmetlenségét és céltalanságát vallja, miközben tudatosan az irracionalitásra törekszik. Vagy már nem is tudatosan.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...