Facebook: a barátkozás és a gyűlölködés olvasztótégelye

Szász István Szilárd
Szász István Szilárd: A Facebook azért tudott nőni, mert felhasználta az emberek egyik nagyon fontos tulajdonságát: azt, hogy szeretnek kapcsolatban lenni másokkal…
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a „kék közösségi oldal”. 2004-ben született, éppen idén húszéves, már bőven felnőtt. Az időtálló közösségi felületnek közel hárommilliárd aktív felhasználója van. Mindenki „rajta van a Facebookon”, mégis keveset tudunk róla. Működéséről, alakulásáról és változásairól Szász István Szilárd újságírót, a közösségi oldal kutatóját kérdeztük a platform születésnapjának apropóján.

Hogyan lett ennyire népszerű a Facebook már a kezdetektől? Az elindulásakor már léteztek más közösségimédia-felületek, mégis ez lett az, amelyik megmaradt.

– Nagyon sok múlik az induláson. A Facebooknak nagyon jó volt az indulása és nagyon jók voltak az eszközök, amiket alkalmazott. Már Barabási Albert Lászlóék is beszélnek arról, hogy a kezdeti potenciál jelentősen meghatározza, hogy egy csomópont egy hálózatban mekkorára tud nőni. A Facebook azért tudott nőni, mert felhasználta az emberek egyik nagyon fontos tulajdonságát: azt, hogy szeretnek kapcsolatban lenni másokkal. A Facebook abban is különbözik a többi platformtól, hogy itt nem csupán barátokat lehet bejelölni, hanem a felület barátokat is ajánl. Ez a „Kit ismerhetek?” funkció. A sikere ennek is köszönhető: folyamatosan ajánl embereket, akiket be lehet vonni ebbe a hálózatba. A későbbiekben fontos szerepe volt a lájkgomb bevezetésének is. A lájkolás egyszerű gesztus, de nagyon sok információt tartalmaz, és az emberek megszerettek lájkolni.

Kezdetben kapcsolatfenntartó, barátságos felület volt ez, ahol mindenki barátkozott mindenkivel és mindenki mindent lájkolt. Hogyan szivárgott be mégis a Facebookra a gyűlölet és a szélsőséges hangok?

– Szerintem részben leképezi a társadalom dinamikáját, részben pedig felerősíti a szélsőségeket. Régebben az interneten lehetett az anonimitás vagy az álnév mögé bújni és úgy véleményt formálni. A Facebook viszont kimondottan névhez és arc­hoz kötötte ezt. Ennek ellenére az emberek a saját arcukkal is kommentálnak, mert így is el tudnak „bújni”, mégpedig olyan módon, hogy nem kell szemtől szemben vállalniuk a véleményüket. Ez a gátló tényező, vagyis a személyes jelenlét „elhárul” a közösségi média közvetítésével. A szemtől szembeni kapcsolatban az ember számít valamilyen reakcióra, így már nem vállalja a véleményét olyan könnyen. Viszont ha ez a reakció komment formájában érkezik a Facebookon, azt vagy elolvassa, vagy nem.

Hogy került a politika a Facebookra?

– A politika mindig keresi a csatornákat, hogy hol tudja a leghatékonyabban megszólítani a választópolgárokat. Nagyon sokáig nem foglalkoztak a közösségi médiával, aztán rájöttek, hogy az emberek jelentős része „fent van” a Facebookon és ott el tudják őket érni. Először csak tájékoztatásképpen használták ezeket a csatornákat, később azonban már manipulációs szándékkal is, célzott üzenetek továbbítására.

Akkor kezdett a gyűlölködéssel összemosódni, amikor a politika kezdte ezt a Facebookon propagálni. Ha nem is célzottan, de az üzenetei egy részével mégis azt sugallta, hogy vannak embercsoportok, akiket nem „hivatalosan”, de lehet gyűlölni: az „ők”, aki nem „mi”, aki kicsit más.

Miért vándorolnak el a fiatalok a Facebookról?

– Mert anyuka és apuka rajta van. Elméletileg 13 éves kor fölött lehet a Facebookra regisztrálni, ez már bőven kamaszkor. Ilyenkor a fiatalok lázadnak a szüleik ellen, és nem akarnak ott lenni, ahol ők. A szülők, idősebb családta­gok sokszor nem érzik a határt, beleszólnak a fiatalok kommunikációjába a közösségi oldalon, pedig, ha a gyerekek lemennek a tömbház mellé játszani, ott se feltétlenül szólnak ebbe bele. A másik oka ennek a vándorlásnak lehet az is, hogy a Facebook mellett megjelentek más jellegű közösségimédia-felületek, mint az Instagram vagy a TikTok, amelyek inkább képi jellegűek vagy videós tartalmak megosztására szolgálnak.

Mivel a fiatalok más platformokra vándorolnak, a Facebookon javarészt az idősebb korosztály maradt, akik sokkal kiszolgáltatottabbnak tűnnek az átverésnek, az internetes csalásnak. Mit lehet ezzel kezdeni?

– Egyrészt, ez az a korosztály, amely abban szocializálódott, hogy az írásnak szent hatalma van, tehát minden igaz, amit leírnak. Lévén, hogy a közösségi médiában bárki válhat tartalom-előállítóvá, nehéz megkülönböztetni a hiteles és egymástól a nem hiteles információt. A 2016-os amerikai elnökválasztással „robbant be” igazán az álhírterjesztés a Facebookra és nem csak politikai haszonszerzés céljából. A civil emberek is rájöttek, hogy szenzációhajhász posztokkal kattintásokat lehet szerezni. Na most ezek a tartalomgyártók, weboldalak a valóságot veszik alapul, és azt keverik a fikcióval. A doktorimban úgy hivatkozom ezekre, hogy kétes megbízhatóságú tartalmak. Ezeket nehéz a helyükön kezelni. Szerintem a lényeg, hogy a figyelmeztetést életszerűen kell átadni, tájékoztatni és informálni érdemes, mert ha „átnevelni” akarunk vagy meg akarjuk mondani, hogy mit hogy kell csinálni, ellenkezéssel találkozhatunk.

Másrészt viszont, ez az első periódus a világtörténelem során, amikor a gyerekek oktatják a felnőtteket. Évezredekig a felnőttek tanították meg a gyerekeknek, hogy mi a helyes, mi a helytelen és mit hogy kell csinálni. A gyors technológiai fejlődéssel jellemzően a fiatalok tudnak lépést tartani. Az idősek általában lemaradnak, és megmaradnak azoknál az eszközöknél, amelyekkel felnőttek, legyen ez a tévé vagy a rádió. Bizonyos felmérések kimutatták, hogy az emberek azokat a zenéket szeretik a legjobban, amiket kamaszkorukban hallgattak. Vagyis mindenki annál marad, amivel felnőtt.

Eltelt húsz év, a Facebook még mindig itt van. Marad?

– Évekkel ezelőtt már szellemvárosnak vizionálták a Facebookot, mert volt év, amikor stagnált vagy éppen csökkent az aktív felhasználók száma. Egyelőre nem gondolom, hogy egyhamar szellemváros lenne, hiszen a Facebook és annak az anyavállalata, a Meta olyan adatokkal és információkkal rendelkezik, amelyekből a társadalom bizonyos működéseit ki lehet mutatni. Nyilván, ez tömérdek mennyiségű adat, amit nagyon nehéz átlátni, de nem fogják ezeket veszni hagyni és nem felhasználni. Nagyon alternatíva sincs a Facebookra, hiszen az Instagram, a WhatsApp és a Messenger is a Metáé. A TikTok, a Snapchat és a YouTube nem, viszont ezek nagyon specifikus platformok és nem is az az elsődleges funkciójuk, ami a Facebooké. Én úgy látom, hogy igen, a Facebook marad.