A zsebben hordott agy
Vissza

A zsebben hordott agy

A férfiak a gatyájukban hordják az agyukat, szokták mondani, de én most nem erről a nősténysoviniszta (vagy mi a hímsoviniszta ellentéte? Femináci, olvasom másutt) előítéletről kívánok szólni. Van a zsebünkben – a nőkében is! – egy olyan, második agyként funkcionáló eszköz, amely nélkül hasonlóképp az elmúlás peremére kerülünk, akárcsak valódi agyunk nélkül. Az evolúciós, koponyánkban levő agyunkkal versenyez a döntéseink befolyásolásáért. Köznapi elnevezése: okostelefon.

Nem csak a zsebünkben van ott mindig, hogy kéznél legyen bármikor, de meztelenül a kádban lazulva vagy éjszaka az ágyunkban is velünk van. Akárcsak a természetes agyunk, az okostelefonunk is rendelkezik a külső ingerek felfogására hivatott „érzékszervekkel”. Ha úgy tetszik, a kamerája a szeme, a mikrofonja a füle, a képernyője a bőre. De megannyi további szenzorral rendelkezik egy-egy csúcskészülék: infrasugarakkal érzékeli a felhasználó kézmozdulatait, közelségét, a magnetométer érzékeli a Föld mágneses terét, a giroszkóp érzékeli a telefon térbeli helyzetét, van benne gyorsulásmérő, lépésszámláló, barométer, fény, hőmérséklet és páratartalom érzékelő. És bár mozgató idegei nincsenek, hogy maga képes legyen a helyváltoztatásra, környezete alakítására, ezek nélkül is képes elérni, hogy rajtunk, embereken keresztül hatással legyen a világra.

Az okostelefonunk (egyelőre idézőjelben) „tudja”, hogy éppen hol vagyunk, ismeri az ujjlenyomatunkat, felismeri az arcunkat, tudja, hogy kik a barátaink, hogy hol élünk, mennyi pénz van a bankkártyánkon, milyen (ál)híreket olvastunk, milyen zenét szeretünk, hogy mikor szeretkeztünk utoljára (http://szabadsag.ro/-/ellopott-szexualitas). Ismeri alvásciklusunkat, edzéstervünket, bevásárlólistánkat, kedvenc sorozatunkat, naptárunkat. Tudja, hogy mennyit facebookozunk, mennyi Youtube-videót nézünk, kik a kedvenc Insta-sztárjaink. Számtalan fényképet, videót, hangfelvételt tárol rólunk és a szeretteinkről. Az „emlékezete” sokkal pontosabb a miénknél: amiről adatot gyűjtött, arra emlékszik. A számítási képessége is messze felülmúlja a miénket.

Azonban nem csak adatokat gyűjt. Egyben ajánlatokat, javaslatokat tesz számunkra. Értesít, ha e-mailünk, üzenetünk vagy újabb lájkunk érkezett. Emlékeztet a közelgő ciklusunkra. Új híreket mutat. Kiválogatja, hogy barátaink mely Facebook-posztjait lássuk. Alakítja zenei ízlésünket. Vásárlási szokásainkat. Nyelvet tanít. Hibát javít. Barátokat javasol. Rendezi a számlánk. Jelzi, ha esni fog. Játszik velünk. Csipog, ha magára hagyjuk. Filmet ajánl. Irányítja az okostévénket, az okoshűtőnket, az okosóránkat, az okos mindenünket. Alakítja, formálja az életünket. Az időnket kéri. Követeli. A figyelmünket akarja. Kisajátít minket magának.

A zsebben hordott agyunk formálja a biológiai agyunkat.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ