A Sea Watch civilhajó lehorgonyzott Szicília partjainál, de az olasz kikötők zárva maradtak előtte
Vissza

A Sea Watch civilhajó lehorgonyzott Szicília partjainál, de az olasz kikötők zárva maradtak előtte

A Sea Watch német civilszervezet hajója engedélyt kapott az olasz hatóságoktól pénteken, hogy lehorgonyozzon Szicília partjainál, de az olaszországi kikötők továbbra is zárva vannak a hajó előtt, amelynek fedélzetén 47 migráns tartózkodik. A római kormány szerint Hollandiának kell befogadnia őket, mivel holland felségjelzésű hajóról van szó.

 A szervezet Sea Watch 3 nevű hajója arra kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy a szicíliai Augustától másfél mérföldre horgonyt vessen.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes ismételten kizárta, hogy a hajót olaszországi kikötőbe engedjék be. A római belügyi tárca diplomáciai csatornákon keresztül a holland kormánytól sürgette, hogy a Sea Watch 3-on tartózkodó 47 migránst holland területen fogadják be.

Salvini közzétette az Amszterdamhoz intézett levelet, amelyben információkat is kért a holland felségjelzésű hajóról és ennek legénységéről.

A migránscsoport hollandiai befogadását sürgette a másik olasz kormányfőhelyettes, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője is. Hangsúlyozta, hogy a hajón tartózkodók minden szükséges orvosi segítséget megkapnak, élelmiszerrel is ellátták őket az olasz hatóságok, de a római kormány "nem változtat az NGO-kal szembeni politikáján". Luigi di Maio egyenesen Hollandia nagykövetének bekéretését szorgalmazta a római külügyminisztériumba, de erre eddig nem került sor. Az M5S vezetője korábban azt javasolta, hogy a Sea Watch 3 a francia Marseille kikötőjébe vigye a migránsokat. A párt másik politikusa Danilo Toninelli, az olaszországi kikötők felett rendelkező infrastrukturális és közlekedési miniszter kijelentette: a Sea Watch megszegte a tengeri szabályokat, mivel nem várta meg a líbiai parti őrséget, és nem adta át nekik a migránsokat.

A Sea Watch 3 január 19-én vette fedélzetére a csoportot Líbiánál. Csütörtök délután érkezett a dél-olaszországi felségvizekre azzal a céllal, hogy a szicíliai Siracusában köthessen ki. A szervezet a rendkívül rossz időjárási viszonyokra hivatkozott. A 47 fős csoportban nyolc gyerek is van.

Azonnali kikötésükért biztonságos kikötőben 19 nem kormányzati, humanitárius szervezet intézett korábban felhívást Olaszországhoz és az Európai Unióhoz.

(Képünk illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ