A megérkezés reményében indultak új útra a végzősök
Vissza

A megérkezés reményében indultak új útra a végzősök

A harmadik évfolyam ballagott el idén a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumból, de az idei az első, akik kicsengetési kártyájukra a romantikus írónk nevét is felírhatták, hisz iskolánk e tanévtől viseli hivatalosan Kemény Zsigmond nevét.

A széki és mezőségi népviseletbe öltözött diákok átvonultak az udvaron álló hídon, amelynek szimbolikája az iskolánk logójában, küldetésében is visszaköszön. A diákokat a 11 A és 11 B osztályosok búcsúztatták elsőként, majd Timsa Ildikó, az iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet. Ioan Neselean polgármester is gratulált a diákoknak, sok sikert kívánva további útjukon. A diáktanács részéről Szilágyi Lóránt mondott beszédet, biztatva diáktársait a bátor lépésekre.

Az ünnepélyes kulcsátadás után a díjazás következett. A kulcsot Pap Csilla és Vincze Zoltán adta át a két legjobb 11 osztályos tanulóknak: Miklósi Amáliának és Kerekes Viviennek.

Az osztályfőnökök díjazták osztályaik jeles tanulóit: az A osztályból Pap Csilla Gerdát  10-es általánossal. II. díjasok lettek Casián Imola és Juhos Imola 9,85-ös átlaggal míg a III. díjas Hideg Vivien 9,80-as átlaggal. A B osztályból Imbre Yasmine 9,45-ös átlaggal lett osztályelső. Második Fehér Adrienn 9,42-es általánossal, harmadik díjasok pedig Horváth Emőke és Vincze István lettek.

A különdíjak közül első évben osztották ki a Kemény Zsigmond díjat, amely a báró Kemény család, illetve az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány adománya a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum számára. A díj egy bronz emlékplakett báró Kemény Zsigmondról, amelyet Csák Attila szobrászművész alkotott. A plakettet minden évben az iskola legjobb diákjának adják át. Idén Pap Csilla, 10-es átlaggal méltóképp kezdte el a díjazottak sorát. A díjat idén az iskola igazgatója adta át.

A szamosújvári Téka Alapítvány 2012-ben létrehozza a Fiatalok a közösségért díjat. Ezt az elismerést minden évben azoknak a végzős fiataloknak ítélik oda, akik a közösségért végzett munkájukban elhivatottságot és következetességet tanúsítottak. Ugyanakkor értékelni kívánják azt a munkát, amelyet a Téka Alapítvány céljainak megvalósítása érdekében a fiatalok végeznek. Ebben az évben a díjat Filep Balázs és Szabó Szilárd XII. osztályos tanulóknak, az Ördöngös Zenekar tagjainak ítélték meg. A díj oklevélből és fejenként 250 lej értékű pénzjutalomból áll. Megköszönte tevékenységüket és reményét fejezte ki, hogy továbbra is közösségünk hasznos tagjaként tevékenykednek körükben, Rariga Imola, a Téka Alapítvány munkatársa.

A megyei RMDSZ díját Póka Kriszta vette át, a RMPSZ díjat Soós Izabella. Díjazták az Örökségünk őrei vetélkedőben országos első díjat nyert diákokat, a legjobb fizikusokat, az RMDSZ önkéntes csapatát, a Kaláka néptáncegyüttes végzős tagjait is.

Kovács Mónika, a XII. A osztályfőnöke búcsúbeszédében elmondta, hogy a ballagás olyan ünnep, amelyen egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az újrakezdés, az új iránti kíváncsiság és a majdani megérkezés reménye. A tanári kar nevében megköszönte a szülők bizalmát és azt kívánta, hogy sok örömüket leljék felnőtt gyermekeikben, akik most elhagyják az iskolapadot.

Megható pillanata volt a ballagásnak, amikor az osztályfőnökök utoljára olvastak osztálynévsort, s a diákok kedvenc idézeteikkel válaszoltak erre. Az egyházak képviselői is megáldották a maturandusokat, akik a hagyományhoz híven gyalogosan, az egész várost átszelve, énekelve templomba vonultak, ahol hálaadó istentiszteleten vettek részt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ