A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasainak alkotásai nézhetők ingyenesen a Filmión
Vissza

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasainak alkotásai nézhetők ingyenesen a Filmión

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasainak - Udvaros Dorottya, Rófusz Ferenc, Szakács Györgyi és Hildebrand István - emlékezetes filmjeiből ingyenesen látható válogatás a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján, a Filmión mától vasárnap estig.

A Te rongyos élet!, A légy, a Napszállta és a Katonazene mellett a 100 éve született Pécsi Sándor főszereplésével készült Kár a benzinért című vígjáték és Kertész Mihály A tolonc című klasszikusa is megnézhető ingyenesen az NFI streaming-platformján, a filmio.hu weboldalon – közölte az intézmény.

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a filmes mellett a magyar színházi életnek is megkerülhetetlen alakja. Bacsó Péter Te rongyos élet! című szatírájában kitelepített dívaként egy falu életét bolygatta fel.

Rófusz Ferenc Kossuth-díjas animációs rendező, a nemzet művésze 1981-ben A légy című rövidfilmért megkapta az Oscar-díjat. A mintegy 3600 rajzból készült alkotás egy légy történetét mutatja be, a néhány perces történet alatt a film nézője a zümmögve bolyongó légy szemével látja a világot. A rövidfilmben a halszem optika és a szubjektív kamera egyszerre valósult meg.

Szakács Györgyi a magyar jelmeztervezés egyik megújítója, több mint 800 színdarab munkálataiban vett részt, az 1980-as évek óta pedig több mint 30 mozifilmben viselték az ő ruháit, többek között A napfény íze vagy épp A martfűi rém szereplői. Az ingyenesen elérhető Napszállta című filmben a művész az Oscar-díjas Saul fia rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval dolgozott együtt.

Hildebrand István (1928–2022) a magyar filmművészet legendás operatőre volt, ő fényképezte többek közt az Egy magyar nábobot, a Kárpáthy Zoltánt és A kőszívű ember fiait. Emléke előtt egyik legkiemelkedőbb munkájával, a ritkán látható Katonazene című filmmel tiszteleg a Filmio. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején játszódó filmdráma Bródy Sándor novellájának feldolgozása egy főhadnagyról, akinek kifogástalan uniformisa alatt elvetemült, gonosz lélek lakozik. Hildebrand István a filmért 1962-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját.

Ingyenesen érhető el Kertész Mihály, a Casablanca Oscar-díjas rendezőjének korai filmje, A tolonc című egész estés némafilm is, amely 1914-ben Kolozsváron készült és egy ártatlanul kitoloncolt cselédlány történetét dolgozza fel Tóth Ede nagysikerű népszínműve alapján. Forgatókönyvét Janovics Jenő, a kolozsvári színház igazgatója jegyezte, a főbb szerepeket Berky Lili, Várkonyi Mihály és Jászai Mari alakította. Ez az egyetlen mozgókép, amely megörökítette a magyar színház nagyasszonyát, aki az utolsó jeleneteket egy baleset miatt már sérülten játszotta. Az elveszettnek hitt film kópiája 2006-ban került elő a New York-i Magyar Ház pincéjéből.

Pécsi Sándor kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész 100 éve született Sajószentpéteren. Vidéki színházi színészként kezdte pályáját, majd a negyvenes évek végétől kezdett filmezni. A Kis Katalin házassága című filmben nyújtott alakításáért kapta meg első Kossuth-díját. Az ingyenesen látható, 1960-as években készült Kár a benzinért egy vígjáték az autóbirtoklás gyötrelmeiről.

(Borítókép: Jelenet a Napszállta című filmből. Fotó forrása: port.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ