A magyar animáció 100 éve a Sapientián
Vissza

A magyar animáció 100 éve a Sapientián

A Sapientia EMTE is bekapcsolódott tegnap délután a 9. KMN rendezvénysorozatának körforgásába, amikor az új épület előcsarnokában megnyitották a Magyar Animáció 100 elnevezésű kiállítást. Az eseményen Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője emlékeztetett arra a természetes igényre, hogy mindkét irányba élő kapcsolatot tartsanak fenn a külhoni nemzetrészekkel.

– A magyar animáció sikereit ismeri és elismeri az egész világ. Gyökereit 1914-re vezetik vissza, és a százéves évfordulóra összehozott vándorkiállítást először a Vigadóban, majd sok más városban mutatták be. Ez a műfaj nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is élmény, sokszor nem igényel idegen nyelvtudást sem – jelentette ki Répás Zsuzsanna.

A tárlat képekkel és magyarázószövegekkel eleveníti fel a magyar animáció fejezeteit, a következő jellemző csoportosítással: 1890-1950-es évek – úttörők, 1950-es évek – hőskor, 1960-80-as évek – rövidfilmek, sorozatok, egész estés animációk, 1990- es évek – magánstúdiók, 2000-es évek – új generáció, 2010-es évek – a legújabb generáció. Az idézett képekről olyan ismerősök köszönnek vissza a látogatóra, mint Gusztáv, a Mézga család, a százrészes Magyar népmesék stb. Az előcsarnokban egész héten nonstop folyik az MMA nagyjainak műveiből készült összefoglaló vetítése. Holnap délben a Hunyadi Mátyás teremben Mátyás, az igazságos című hetven perces magyar animációs film várja közönségét.

Borítókép: Ördög I. Béla


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ