A koronavírus mint összeesküvés
Vissza

A koronavírus mint összeesküvés

Némely ismerőseim időnként halálosan komoly arccal teszik fel nekem a kérdést, hogy ugye, ez az egész „korona-dolog” csak kitaláció. Hogy honnan eredhet az ötlet és szivároghatott szét a mégiscsak józanabb eszükről közismert erdélyiek közt is, feltehetőleg az internet kibogozhatatlan rejtélyeinek egyike. Főként most, amikor Románia elkezdett az egykori olasszal vagy spanyollal analóg járványadatokat produkálni.

És nem csak Románia csaknem minden környező ország. Még a járvány leküzdésében korábban legendásan sikeres Németország is. Az utóbbi napokban ott is 800 fölé ugrott a napi fertőzöttek száma, s naponta több mint tízen haláloznak el…

Az persze tény, hogy mifelénk, főként a Partiumban – Istennek hála! – nemigen volt még megbetegedés. Így aztán az emberekből – bizonyos mértékig magamat is beleértve – hiányzik minden félelemérzet. Ami roppant kockázatos. A fiatalok végképp fittyet hánynak minden óvatosságnak. A hétvégeken minden településen folynak a döng-döng-zenére a maszk nélküli ordítozásokkal dúsított szórakozások, hiszen a fülsiketítő dübörgést – a társas kapcsolat fenntartása érdekében – túl kell harsogni valahogyan. Egy bizonyos alkoholszínt fölött az ifjú titánok már indulataikat is egymásra fröcsögik. Ilyen körülmények közt elegendő lesz egyetlen fertőzött, hogy néhány nap alatt egy egész régiótelárasszon a járvány.

Persze a világnak a mi tájainkhoz képest előrehaladottabb vidékein is képtelen teóriák terjengenek. Amerikában például, mely szinte egyik napról a másikra a világjárvány legfontosabb gócpontjává lépett elő. Mindez annak ellenére, hogy az amerikaiak már tisztában lehettek a kínai majd nyugat-európai következményekkel. Az ok ott is a fiatalok fegyelmezetlensége. Az egészségügyi kormányzat figyelmeztetései ellenére egyetemisták százezrei töltötték dugig a tengerparti strandokat, a mulatóhelyeket. Ami részben érthető, hiszen őket kevésbé fenyegeti veszély. A vírus főként a krónikus betegek, a rosszul tápláltak, az alkoholizmus és a drogfogyasztás által legyengültek szervezetét viseli meg. Tehát nem csupán az idősekét. De hadd hulljon a férgese! S ami még szomorúbb, akik végül is túlélik a fertőzést, immunrendszerük ellenállóképességétől függően súlyos – egész életükre kiható – szövődményekkel viaskodhatnak. Még a fiatalok is.

Hogy esetleges szorongásaikat elhessegessék, az amerikai idősebbek is a legképtelenebb összeesküvéselméletekkel állnak elő. A gazdaság és a politikai élet vezérlését legkülönfélébb manipulációs technikákra (reklámokra, politikai ideológiákra, a legnyilvánvalóbb tények, például a nemek közti biológiai különbségek tagadására) berendezkedett modern társadalmakban úgy tűnik, nincs az a képtelenség, mely ne hullhatna termékeny talajra.

Csak az egyik legismertebbet említem. Emberek milliói vannak meggyőződve róla, hogy a vírust (a kínaiakon túlmenően) az egyik leggazdagabb amerikai, a Szilícium-völgy internet cézára, Bill Gates dizájnolta, azzal a „nyilvánvaló” szándékkal, hogy az általa majd piacra dobott több milliárd védőoltással tovább sokszorozza amúgy is irdatlan vagyonát. Úgy tűnik, Bill Gatesnek is saját találmánya, a virtuális világ válik a végzetévé. Az interneten ugyanis már a járvány kezdete óta kering egy video, mely hamisított fényképfelvételekre és álhírekre alapozott vádakat terjeszt ellene. A milliárdos elleni fővád az, hogy oltóanyaggal és az emberi szervezetekbe befecskendezett mikrocsipekkel majdan az egyébként is túlszaporodott emberiség 15 százalékát (nyilván a az oltóanyaghoz hozzáférni képes fehér társadalmat) szeretné kiirtani.Hogy miért csak azt a 15-öt, mikor lehetne akár 50-et is, hiszen valóban kezdünk elviselhetetlenül sokan lenni, arra már nincs válasz. Ahogy arra a még fontosabb kérdésre sincs, hogy a túlszaporodás kérdését miért éppen Bill Gatesnek kellene megoldania, hiszen számára minél több a lehetséges felhasználó, annál inkább dőlhet a lé.

Bill Gates és felesége – alapítványuk révén – valóban hatalmas összegeket fektetettek a védőoltás kikísérletezésébe és a szorult helyzetbe került emberek megsegítésébe. S a cézár valóban rendelkezik egy koronavírus nevű szabadalommal is. Ami látszatra hitelesíti a nyereségvágyat, de az – megbízható szakemberek szerint – a koronavírusok nagy családjának egy másik – emberre ártalmatlan, csupán állatokra veszélyes – változatára vonatkozik. Egy hatásos összeesküvéselmélethez azonban bőven elég egyetlen szó is. A többi már csak értelmezés kérdése…

Bill Gates-t a vádak nem nagyon zavarják. A CNN-nek adott interjújában arra hivatkozik, hogy „végül is mindig kiderül az igazság. Nincs amiért aggódnia…”

Vádlóinak azonban igenis van. Az embernek alapszükséglete, hogy a halál lehetőségét negligálja. Amíg tehetjük, abban a többé-kevésbé kedélyes tudatban ringatjuk magunkat, hogy mindenki más meghalhat, de mi – egyfajta misztikus kivételként – nemigen. Veszélyhelyzetben ez a lélektani szükséglet a szokásosnál is erőteljesebbé válik.

Háborús viszonyok között például azért lehet az embereket lelkesülten halálba küldeni, mert úgy próbálnak megszabadulni az életveszélytől, hogy a legszörnyűbb bűnt követik el. Gyilkolnak. Hogy ne kelljen a saját esetleges halálukra gondolniuk. Ez a gondolat ugyanis használhatatlanná bénítaná őket…

Úgy tűnik, a világjárványok is hasonló kényszereket generálnak. Merthogy valóban nem lehet folytonos életveszélyben élni... Csakhogy a veszély bagatellizálásával – mely bizonyos mértékben valóban létszükséglet – éppen magát a veszélyt erősítjük fel.

Csak akkor kerekedhetünk fölébe, ha nem összeesküvéselméletekkel próbáljuk bagatellizálni, hanem komolyan szembenézünk vele.

Bármennyire kényelmetlen is.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ