A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta a székelyudvarhelyi "ribizlibánya" működtetőjét
Vissza

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta a székelyudvarhelyi "ribizlibánya" működtetőjét

Ötvenezer lejes bírságot rótt ki a Környezetvédelmi Őrség arra a cégre, amely ribizliültetvény számára engedélyeztetett teraszosítási munkálatokat Székelyudvarhely határában, a valóságban azonban sódert bányászott a területről.

A történetet "Ribizlibánya: az új udvarhelyi sikersztori" címen írta meg több mint négy évvel ezelőtt az Uh.ro helyi portál, mely azóta többször is foglalkozott a törvénysértés témájával.

A bírságról az RMDSZ számolt be ma a honlapján. A közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert idézte, aki közölte: a sódert kitermelő cég törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett, és a Rez-tetőn a térség lakóinak egyik kedvelt kirándulóhelyén okozott tájsebet.

"Egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel a helyi sajtó, amelynek nyomán szeptemberben ellenőrzést rendeltem el. A vizsgálatok beigazolták a gyanút. Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasoltuk az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket. Célunk megálljt parancsolni minden környezetromboló kitermelésnek, éppen ezért az elmúlt időszakban számos helyszínen végeztünk ellenőrzéseket" - idézte a közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Tánczos Barna rámutatott: az építőipari nyersanyag-kitermelés számos gondot okoz Romániában és hatalmas károkat okoz környezetünknek. A szaktárca folyamatosan azon dolgozik, hogy szigorú szabályokat vezessen be a természetre káros tevékenység esetében.

Idén 124 ellenőrzés nyomán 62 büntetést róttak ki a Környezetvédelmi Őrség munkatársai, összesen 2,09 millió lej értékben.

(Fotók illusztráció)


HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ