A Fiam, Iulian nyerte a Filmgalopp fődíját
Vissza

A Fiam, Iulian nyerte a Filmgalopp fődíját

A Fiam, Iulian, Ugron Réka dobrogea-i magányos anyákról szóló dokumentumfilmje nyerte a 19. Filmtettfeszt fődíját. A szombat délutáni díjátadón az is kiderült, hogy melyik film volt a közönség kedvence, illetve átadták az első, filmes újságíróknak szóló elismerést is.

Először díjazott fiatal filmkritikust a Filmtettfeszt szervezőcsapata. Jakab-Benke Nándor, a Filmtett megbízott főszerkesztője szerint az új díj célja a fiatal szerzők ösztönzése, a kiválóság és a hűség elismerése. Idén Soós Tamás munkáját jutalmazták, aki tíz éve szerzője a Filmtettnek, kritikái mellett emlékezetes interjúkat készített.

Az ötödik Filmgalopp versenyen hat erdélyi alkotó dokumentumfilmje indult. Az internetes szavazatok alapján a Nobila Casa felajánlásával kiosztott ezer lej értékű közönségdíjat Miklós Nóra Tejjel kifli című filmje nyerte. A film azt a székelyabodi házat mutatja be, ahol mélyszegénységben élő családok gyermekeinek próbálják megadni szervezett körülmények között azt, amit otthon nincs esélyük megkapni.

Az NMHH Médiatanácsának egymillió forintos fődíját Ugron Réka Fiam, Iulian című filmjének ítélte a Báron György filmesztéta, Lévai Balázs rendező, producer és Csuja László rendező alkotta szakmai zsűri. A film főszereplője egy dobrogea-i faluban élő nő, akinek legnagyobb fájdalma, hogy válása után fia is elhidegült tőle. Némiképp támaszt nyújt neki egy hozzá hasonlóan magányos barátnője, akivel egy szép nap különleges utazást tesz a tengerhez.

„Könnyű dolgunk volt, nagyjából egyetértettünk mindenben” – fogalmazott a zsűri nevében Báron György. Ugron Réka távollétében a díjat Németh Előd filmkritikus, újságíró vette át, tolmácsolva a rendező köszönetét is. Mint mondta, a díjazott különösen hálás, hiszen a dokumentumfilmes munkájával kapcsolatban ez volt az első elismerés.

(Borítókép: Ugron Réka távollétében Németh Előd filmkritikus vette át a fődíjat. Fotó: Filmtettfeszt)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ