A buszról is vásárolható sms-jegy mobiltelefonnal?
A sofőrnek kell kicserélnie a papírtekercset a POS-szerkezetből
A sofőrnek kell kicserélnie a papírtekercset a POS-szerkezetből
Vissza

A buszról is vásárolható sms-jegy mobiltelefonnal?

A kolozsvári közszállítási fejlesztések részét képezte a viteldíj fizetési módszereinek változatossá tétele is az elmúlt években, így előbb az sms-ben történő ellentételezést vezette be a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP), majd öt évvel ezelőtt az Android és iOS operációs rendszereket használó okostelefonos alkalmazással történő fizetést (mobilPay Wallet) tette lehetővé az utasok számára. Ugyanilyen elv alapján működik a 24Pay is, amely segítségével immár több éve törlesztheti a vonaljegy értékét az utazóközönség. Nemrég az érintős bankkártyával történő fizetést is elérhetővé tették az autó- és trolibuszokban, ám e rendszer kapcsán az utóbbi időben üzemzavarokat tapasztaltak, s az sms-fizetéssel kapcsolatban is panaszokkal fordultak hozzánk olvasóink, amelyeket Liviu Neag vezérigazgatónak továbbítottunk. Míg egyesek az sms-fizetés helyszínét, mások a bankkártyás jegyautomata papírhiányát kifogásolták.

Néhány héttel ezelőtt arra kértük a Szabadság Facebook-oldalának és a szerző blogjának (www.koliver.wordpress.com) olvasóit, intézzenek kérdéseket Liviu Neaghoz, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) vezérigazgatójához, hogy megválaszolhassa azokat. 

Többen felvetették: elégedetlenek azzal, hogy az sms-ben történő fizetést a közszállítási járműre való felszállás előtt kell megejteni. Néhány hónappal korábban magam is szemtanúja voltam annak, hogy a jegyellenőr leszállította és megbüntette azokat a fiatalokat, akik a buszon tartózkodva küldték el a számkódot a jármű belsejében feltüntetett emelt díjas sms-számra. Az ellenőr azzal érvelt, hogy a tinik és huszonévesek esetében tapasztalható az, hogy felülnek az autóbuszra, előkészítik a megfelelő beállításokat, s csak abban a pillanatban küldik el az üzenetet, amikor látják, hogy jegyellenőrzés következik. Az utasok viszont azzal érvelnek, hogy a megállóban állva több opciójuk van, hiszen több, közös szakasszal rendelkező járműre felülhetnek, így nem tehetnek eleget az sms-ben történő fizetésre vonatkozó szabályzatnak, amely kimondja: az üzenetet a közszállítási járműre történő felszállás előtt kell elküldeni a rövid számra. 

– Állok a megállóban, várom az autóbuszt, de lehet, éppen valamelyik trolibuszra ülök fel, mert hamarabb érkezik, s elvisz addig, ameddig szeretném – érvelt lapunknak egy neve elhallgatását kérő lakos, aki környezetvédelmi meggondolásból rendszeresen használja a kolozsvári közszállítást.

A CTP válaszából kiderül: az sms-ben történő fizetés kiegészítő jegyváltási lehetőség. „Fontos az, hogy az ellenőrzés során az utas képes legyen bizonyítani az utazás ellenértékének kifizetését, pontosabban felmutatni a visszaigazoló kódot” – olvasható a vállalat lakonikus válaszában.

Olvasóink amiatt is elégedetlenek, hogy gyakoriak az érintőkártyás fizetési POS-rendszer (készpénzmentes értékesítési pont, azaz online terminál) üzemzavarai, pontosabban több ízben is kifogy a készülék papírja, amely a jegyvásárlás bizonyítéka és a fizetés nyugtája. 

„A készülék papírtekercsét a gépkocsivezetőnek kellene kicserélnie. Megtörténik, hogy a papír útközben fogy ki. A bizonylattal nem rendelkező utast nem büntetik meg, ugyanis a banki ügylet megtörtént. Kivétel, amikor a gép azt jelzi ki, hogy elutasítva” – írják a CTP munkatársai.

A Szabadság olvasói és a blogolvasók azt is felvetették, hogy főleg csúcsidőben több járat esetében sem tartják be a menetrendet, késnek a járművek, de az is előfordul, hogy kimarad egy menetrend szerinti járat. Többen azt javasolták – bár nem szakértői a területnek –, hogy a vállalatnak tartalék autó- és trolibuszokat kellene állomásoztatnia a végállomásokon, s forgalmi dugó esetén azokat kellene beüzemelni az órarend betartása érdekben. 

„A menetrend betartása, illetve a nem megfelelő közlekedés kiküszöbölése érdekében a végállomásokon álló járművek mellett időszakosan frissítjük a menetidőt annak érdekében, hogy a tömegközlekedési eszközök betartsák az órarendet” – válaszolta Liviu Neag, a CTP vezérigazgatója. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ