9. Kolozsvári Magyar Napok: 250 ezernél több résztvevőt számláltak
Jövőre augusztus 18-25. között szervezik meg a fesztivált
Jövőre augusztus 18-25. között szervezik meg a fesztivált
Vissza

9. Kolozsvári Magyar Napok: 250 ezernél több résztvevőt számláltak

Több mint 250 ezres látogatottsága volt az augusztus 19-26. között megszervezett 9. Kolozsvári Magyar Napoknak (KMN). Erdély legnagyobb kulturális fesztiválja rekordokat döntött: 630 különböző program várta az érdeklődőket a történelmi-kulturális előadásokon, bemutatókon keresztül, a gyermek- és felnőttprogramokon át a könnyűzenei koncertekig. A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, a 110 fős szervezőcsapat és a 140 önkéntes mellett 165 partnerszervezet működött közre a fesztivál sikerében, s ennek köszönhetően közel 60 programhelyszínen várták a több mint egyhetes kulturális kavalkád résztvevőit. Jövőre augusztus 18-25. között szervezik az akkor már jubileumi, tízedik kiadást. A legtöbben a Rúzsa Magdi és Demjén Ferenc koncertjére voltak kíváncsiak, ezeken hozzávetőlegesen 30 ezer érdeklődő fordult meg a Főtéren, a vasárnapi zárógálán pedig, ahol a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel – a rossz idő ellenére is – több mint 20 ezren vettek részt.

A három zenei színpad további 33 koncertjére, valamint a több száz tematikus előadásra, foglalkozásra, kiállításra és számos egyéb tevékenységre is óriási érdeklődés mutatkozott. A programkínálat 105 gyermekfoglalkozást, a rendezvény központi helyszínének számító Farkas utca – az állandó eseményeket és a vásárt leszámítva – 53 programpontot, 36 vezetett sétát, közel 50 filmes- és sportprogramot, 128 kerekasztal-beszélgetést és előadást, valamint 22 klasszikus zenei koncertet kínált. A Borutca ismételten a Fogoly utcában várta a Kárpát-medence borkultúrája iránt érdeklődőket, az Egyetem utcában pedig ismét a gasztronómiáé volt a főszerep – csakúgy, mint a szombat reggel az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán megszervezett örömfőzésen és ökörsütésen. Az idén először megszervezett KMN-Donaton Futóversenyre 350 jelentkeztek, akik nagyrészt teljesítették is a három előre kijelölt táv valamelyikét. A fesztivál első két napján látogathatóvá vált Szent Mihály-templom tornyára pedig 855-en voltak kíváncsiak. Idén először a támogatói karszalagok megvásárlásával a magyarnapok megszervezését lehetett segíteni, s így az adományozóknak hála 24,2 ezer lej gyűlt össze, amelyet a szervezők ezúton is köszönnek. A 9. Kolozsvári Magyar Napok az online térben is tömegeket szólított meg: a rendezvény közösségi oldalán található tartalmak 313 ezer személyt értek el, akik 284 ezer esetben reagáltak a megosztottakra, a KMN honlapja (www.magyarnapok.ro) pedig 52 ezer látogatót számlált.

Történelmi évfordulók, kiemelt programhelyszínek

Idén két fontos történelmi eseményről is megemlékeztek a 9. KMN szervezői, amelyek hangsúlyosan visszaköszöntek a programkínálatban is: Mátyás király születésének 575-ik évfordulóját ünnepelték – csatlakozva a Kárpát-medence-szintű Mátyás király-emlékévhez –, valamint a vallásszabadság tordai kihirdetésének 450-ik évfordulójáról is megemlékeztek. Mindezek szellemében a Bánffy-palota udvara Mátyás király uralkodói címereibe öltözött – a programkínálatban is közel 50 esemény foglalkozott az igazságos király személyével és uralkodása időszakával, valamint négy kiállítást is megnyitottak e téma kapcsán –, s a Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar napközbeni tevékenységeknek, esti koncerteknek és afterpartyknak is helyt adott. Ugyancsak a rendezvény kiemelt helyszínének számított a nemrégiben felújított, impozáns Vallásszabadság Háza, amelyet vezetett séták során fedezhettek fel a látogatók, s amely számos közéleti- és kulturális előadásnak is helyet biztosított.

Tovább íródnak a Mátyás-mesék

Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, a zárógálán elmondta: köszönet illeti mindazokat, akik az egy hét során ellátogattak a 9. KMN rendezvényeire. „Ugyanígy köszönettel tartozunk a támogatóinknak, partnereinknek és önkénteseinknek, akik lehetővé tették, hogy gördülékenyen és problémamentesen ünnepelhessünk” – mondta a főszervező. „Immár kilencedik alkalommal töltöttük meg Kolozsvár Főterét, megtanultunk szabadon ünnepelni és örülni egymásnak. Ha valaminek, ennek biztos örvendene mesebeli királyunk is. Immár bizonyosság: a Mátyás-mesék tovább íródnak, mi pedig nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, s házigazdaként bízunk benne, hogy programkavalkádunk minden résztvevője jól érezte magát a bő egy hét során. Köszönöm, hogy együtt lehettünk, s büszke vagyok arra, hogy kolozsvári lehetek” – fogalmazott Gergely.

A 9. Kolozsvári Magyar Napok – eseményekre lebontott – fotó- és videógalériáját, csakúgy, mint a KMN-Press által készített beszámolókat bárki megtalálhatja és elolvashatja a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint további érdekességekért felkereshető a rendezvény közösségi oldala is.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
A fehér sport híreiből: döntők, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ