43. Dakar-rali: Szalayék éjjel értek célba
Vissza

43. Dakar-rali: Szalayék éjjel értek célba

Éjszaka ért célba a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a Szaúd-Arábiában rendezett 43. Dakar-rali első szakaszát követően.

Az Opel Dakar Team Facebook-oldalára feltöltött rövid interjúban a navigátor elmondta, csaknem hat órán át tartott, mire megjavították az Opel Grandland X kormányösszekötőjét, azután pedig már sötétben, rossz látási viszonyok között voltak kénytelenek folytatni a gyorsasági szakaszt.

A Dzsidda és Bisha közötti 623 kilométeren így Szalayék jelentős időhátránnyal értek célba, de készültek a hétfői folytatásra, a Dakar honlapja szerint pedig el is tudtak majd rajtolni a Bisha és Vadi ad-Davaszir közötti 457 kilométeres gyorsaságin (658 km-es össztáv).

Az SSV (special service vehicle) kategóriában egy román egység is szerepel, Claudiu Barbu és Marius Lupu (Transcarpatic Rally Team) a 40. helyen végezte az első szakaszt a Polaris márkájú járgánnyal 4:33:12 óra lemaradással a szakaszgyőztes Augustin Jones, Gustavo Gugelmin (Monster Energy Can-Am) amerikai–brazil egységtől, amely 3:42:55 óra alatt teljesítette a szakaszt. A román egység a prológuson a 36. helyen végzett a 44 rajtoló közül.

A motoros kategóriában egy navigációs hiba ellenére (hét kilométerrel a cél előtt elkavarodott) Toby Price repesztette a legjobb időt.

A Malle Moto kategóriában, vagyis azon motorosok közül, akik szervizes segítség nélkül, egyedül vágtak neki a távnak és egy fém dobozban viszi a rendezőség „minden kincsüket”, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel volt a leggyorsabb. „Az első tankolásig jó tempót diktáltam, utána azonban érthetetlen okból egy kicsit visszaestem, meg is előztek néhányan – mondta Gyenes. – A köves szakasz nagyon idegőrlő volt.”

A kamionos mezőnyben a címvédő Andrej Karginov technikai hiba miatt másfél órát veszített (és búcsút intett győzelmi álmainak), csapattársa, Dmitrij Szotnyikov nyerte a szakaszt, ennél is fontosabb azonban, hogy a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió hatalmasat küzdve a 16. helyen hozta célba a piros Scaniát. Ebben a kategóriában a francia navigátorral és szerelővel közösen induló Darázsi Zsolt a 40. pozícióból folytathatja a viadalt.

43. Dakar-rali, 1. szakasz, Dzsidda–Bisha (össztáv: 623 km, ebből a mért szakasz hossza: 277 km):

Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini John Cooper Buggy) 3:05:56, 2. Peterhansel, Boulanger (francia, Mini John Cooper Buggy) 25 másodperc hátrány, 3. Prokop, Chytka (cseh, Ford Raptor RS) 3:18 perc h.

Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:18:26, 2. Benavides (argentin, Honda) 31 mp h., 3. Walkner (osztrák, KTM) 32 mp h., ..., 36. GYENES EMÁNUEL (KTM) 41:54 p. h.

Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmecianov, Ruszlan Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 3:17:50, 2. Loprais, Alkendi, Pokora (cseh, Praga) 7:56 p h., 3. Sibalov, Nyikitin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 8:07 p. h., ...16. FAZEKAS KÁROLY, HORN ALBERT, CSÁKÁNY PÉTER (Scania) 1:15:11 ó. h.

Az idei Dakaron a mezőny 13 szakaszon 7658 kilométert tesz meg a január 15-i dzsiddai befutóig.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA Életmű-díjat kapott Szép Gyula
Tavaly mintegy 70 százalékkal csökkent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke