…pipacsmező és Poloveci táncok
Zenés emlékmorzsák karantén idején
Zenés emlékmorzsák karantén idején
Vissza

…pipacsmező és Poloveci táncok

A Met Operaház online közvetítéseinek műsorkínálatában Borogyin Igor hercegének Dmitrij Csernyakov által rendezett (2014) előadását kíváncsian vártam, mivel már a kedvcsináló bejátszás is megtetszett.

Borogyin befejezetlenül maradt operáját a meglévő kéziratból Rimszkij-Korszakov és Glazunov „keltette életre”, hangszerelésükben az Igor hercegből igazi remekmű, az orosz nemzeti opera monumentális alkotása született. Cselekményének fő mozgatórugója a szülőföldszeretet, a hazafias szenvedély, az idegen iga elleni küzdelem, a vereség okozta lelki vívódás. A harc idejére otthon hagyott Galickij herceg hatalommal való visszaélése, önkényeskedése, és Koncsak kánnak – a pusztító poloveci hordák félelmet nem ismerő büszke vezérének – a foglyul ejtett Igor iránti igencsak meglepő „emberi-baráti” megnyilvánulása mellett, a cselekményt az Igor fia és a kán leánya között szövődő szerelmi történet (is) meghatározza. Zenéjét az orosz népi(es) és ortodox vallásos hatás mellett keleties ízek teszik egyedivé.

Harcba indulásra készen, búcsúzik a csapat.  Nincs trombitaszó, Igor az ég Urához imádkozik, hogy seregét, fiát és az orosz földet az ellenségtől megvédje, oltalmazza. De a sors nem egykönnyen hozza el a szabadságot, katonái holtan, sebesülten fekszenek a kán pipacsmezején, ahol a fehér-fekete fotó- és filmbejátszásokkal megidézett elesett katonák megkínzott, véres-izzadt arca fokozza a foglyul ejtett és a leigázottság szégyenétől szenvedő Igor lelki drámáját. A címszereplő Ildar Abdrazakov gyönyörű hangját már az előző esték operáiban is megcsodáltam. Igorként nem volt könnyű dolga a helyenként zeneileg túlméretezett, cselekményében kevésbé eseménydús részletekben is meggyőzőt alakítania, de fantasztikus állóképességgel és drámai erejével uralta a helyzetet.

Dmitrij Csernyakov modern víziójú rendezésében a piros pipacsmező azonfelül, hogy szép látvány, úgy gondolom, valahol az elesettek vérére és a fiatalok között ébredező szenvedélyes szerelemre (is) utal(hat). Míg Anita Rachvelishvili az Adriana Lecouvreurben a kegyetlen-féltékeny hercegnő drámai szerepét játszotta, itt a kán lányaként lírai szépségektől ragyogó áriával várja a szerelmet. Szerelmes dala Igor fiában, Vlagyimirban (Sergej Semishkur) talál visszhangra, akiben úgyszintén fellángol a nagybetűs Szerelem hívó szava. Kettőjük áriája szenvedélytől izzik, boldogságtól sugárzik.

Kérdés, beleegyezhet-e a fiatalok házasságába a háborús emlékektől kínzott Igor? Semmiképp, hiszen az ő élete-sorsa „harcos hittel megóvni a szép orosz hazát”. Azt sem tudja elviselni, hogy a kán (Štefan Kocán), ugyan hatalmának tudatában, de nem fogolyként, hanem „barátként” tiszteli, sőt „fogoly-vendégét” énekkel-tánccal vidítani is óhajtja. Ez a híres Poloveci táncok pillanata, önmagában is hatalmas erejű színpadi kompozíció, amelyben a robbanó dinamika, a harcias vad ritmusok elsöprő lendülete, és a bensőséges, lírai, keleties lágyságú dallamosság feszül egymásnak. Önálló koreográfiaként a leghíresebb balett-társulatok repertoárjában is szerepel(t) és a klasszikus toplistán népszerű koncerttermi darabként is előkelő helyet foglal el. A vörös pipacsmezőn a kortárs táncstílusú, belső erőtől ragyogó „örömtánc” és a kísérő kórus éneke a kán dicsőségét hirdette.

Amíg Igor a fogságban szenved, otthonában dorbézolás folyik, sógora visszaél hatalmával, terrorizálja a nőket és férfiakat, szétrombolja a várost. Igor hosszas lelki vívódás után végül rászánja magát a szökésre, fia nem tart vele, szerelmével az ellenség táborában marad. A kán nem üldözteti az apát, a fiút vejéül fogadja. Bár Igor harcos büszkesége csorbát szenvedett és lelkiismerete továbbra is lázong, drámai áriájában romba döntött városának újjáépítésére, a jólét visszaállítására buzdítja népét. Nincs több halál, úgy néz ki, hogy a szokványos tragikus finálé elmarad, de kérdezem, vajon mondható ez happy endnek?

(Borítókép: A címszereplő Ildar Abdrazakov – balról – és Štefan Kocán, a kán szerepében. Fotó: Cory Weaver/Metropolitan Opera)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szászfenes: új cégtársulás felel a ...
Több mint száz településen koszorúznak ...
Két kolozsvári koronavírus ellátó ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?