„Öt művész, öt egyedi művészeti univerzum”
Vissza

„Öt művész, öt egyedi művészeti univerzum”

Kolozsvári művészek munkáit mutatja be a Barabás Miklós Céh székhelyén megnyílt, Pasztellvarázs című tárlat, amely Bordy Margit, Forró Ágnes, Gally A. Katalin, Horváth Gyöngyvér és Soó Zöld Margit néha könnyed, néha viszont rendkívül határozott, rejtélyekkel, szimbólumokkal teli, törékenyen sejtelmes világába nyújt betekintést. A tárlatot szerda délután Németh Júlia műkritikus nyitotta meg.

– A művészet már önmagában is egyfajta varázslat. De persze varázsolni tudni kell. A tudáshoz pedig eszköz is szükségeltetik. Művésze válogatja, hogy a változatos eszköztárból mit részesít előnyben, milyen technikát kedvel, milyen műfajban talál leginkább önmagára. A festészet és a grafika határterületén egyensúlyozó, a két műfaj között átmenetet képező pasztell jellegénél fogva is közel áll eme varázslat megjelenítéséhez. A kontrasztok, a könnyedség és mélység, a finom, halk művészi minőségek és a mélyen szántó, erőteljes, drámai megnyilatkozások kifejezésére egyaránt alkalmas technika különös népszerűségnek örvend Erdély szerte, s ilyenformán a BMC tagjainak a körében – mondta a tárlatmegnyitón Németh Júlia.

Mint fogalmazott, a jelenleg kiállító öt művész a Nagy István-i hagyományokon nyugvó pasztellművészet jeles képviselői, akik noha egy nyelvet, a pasztell nyelvét beszélik, mind más-más sajátos „nyelvjárást” sajátítottak el. „Azt is mondhatnám: öt homlokegyenest eltérő művészi világ rejtélyeibe nyújt betekintést ez a kiállítás”, közölte a műkritikus. Németh Júlia a kiállító öt művészt külön-külön is méltatta, kiemelve Bordy Margit illékony pillanatait, Forró Ágnes izgatottan vibráló, mozgalmas képi világát, Gally A. Katalin formaőrző és -teremtő művészi képzelőerejét, Horváth Gyöngyvér magabiztos érzelmi kitárulkozásait és Soó Zöld Margit sokoldalúságát, munkáinak gondolati mélységét. „Öt művész, öt egyedi művészi univerzum. Lélektérképekbe fogalmazott pasztellvarázs”, foglalta össze a tárlatot Németh Júlia.

A kiállítás augusztus 31-ig, hétköznapokon 14 és 16 óra között látogatható a Barabás Miklós Céh galériájában (Farkas/Kogalniceanu utca 27. szám).

(Fotó: Horváth László) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ