„Jertek, mondjunk melódiát…”
Könyvbemutatóval fűszerezett Barozda-koncert
Könyvbemutatóval fűszerezett Barozda-koncert
Vissza

„Jertek, mondjunk melódiát…”

Nemcsak a Barozda együttes által mívesen „elmondott” melódiákat hallgathattuk meg a Vallásszabadság Házában szeptember 17-én este, az eseményen bemutatták A romániai magyar vonatkozású zenetudomány első évszázada című bibliográfiát is. A könyvbemutató és az együttes „közös eleme” természetesen Pávai István etnomuzikológus volt, aki a Barozda együttes tagjaként és a könyv szerkesztőjeként kettős minőségben volt jelen.

– Az erdélyi magyar muzsika feldolgozásával rosszul állunk. Erdély-szerte kevés muzikológus van, aki figyelmet fordít rá. Lakatos István (1895–1989) zenetörténész foglalkozott következetesen az erdélyi magyar muzsika történelmével, feldolgozásával és kiadásával. Valószínűleg, sokan odafigyeltek a témára, de a könyvkiadás bonyodalmas volt. A Kolozsvári Operabarátok Köre  elindított egy sorozatot, amelynek ez a könyv a negyedik kiadványa. Az eddig megjelentett kötetek a zenés színjátszáshoz, illetve a zenés színpadhoz kötődnek. Ezzel a kiadvánnyal „ábécés  könyvet” adunk a fiatal muzikológusok kezébe. Akit érdekel ez a műfaj, most igazi kincsesládát kap kézhez. Mindaz, amit leírtak az elmúlt száz év alatt az erdélyi magyar muzsikáról, az benne van ebben a könyvben, és kötődik a Barozda együttes zenei anyagához. Nagy büszkeség számunkra, hogy Angi István zeneesztéta, az erdélyi, illetve a kolozsvári magyar zenekultúra meghatározó személyisége üdvözölte a könyv megjelenését – mondta bevezetésképpen Szép Gyula, a Kolozsári Magyar Opera igazgatója a könyv bemutatóján, majd felolvasta Angi István hozzászólását.

Az eseményen Szép Gyula a kötetet megjelentető Kolozsvári Operabarátok Köre részéről mondott bevezetőt. Fotó: Biró István) 

„Ez év augusztus elején igen fontos kiadvánnyal ajándékoztak meg ennek a könyvnek a szerzői, a zenetudós Sófalvi Emese és az etnomuzikologus Pávai István. A  közreadott 4400 bibliográfiai tétel mögött azonban tudósi habitusok, közös kutatási témák, szakmai viták, szélesedő érdeklődési területek, nemzetközi együttműködések, a romániai magyar zenésztársadalom egymásra figyelésének, illetve egymásra utaltságának megannyi jele is felsejlik. Nagy örömet szereztek a bibliográfiával, ami remek segédeszköznek bizonyul minden hazai és magyar zenetudományos kutatás felvezetéséhez és dokumentálásához egyaránt. Hosszú és kitartó munka és hozzáértés eredménye, amely zenetudományunk sokágú feladatainak visszapillantó és előre tekintő eszközévé vált”, hangzott Angi István véleménye a most bemutatott kötetről.  

(Borítókép: Az eseményen a Barozda együttes koncertezett, jobbszélen Pávai István. Fotó: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...
Téli bonyó és a perecoltás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ