Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program: búzaszentelés Buzában

magyarok kenyere
A Pro Agricultura Egyesület 2022-től csatlakozott az összmagyar gazdatársadalom legátfogóbb segítő szándékú programjához, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz. A három mozzanatból álló programsorozat első ünnepi alkalmát, a búzaszentelést, április 27-én, szombaton, 11 órakor tartják a Kolozs megyei Buzában.

A kezdeményezés 2010-ben Pécsről, Korinek László ötlete nyomán indult el, amelynek eredményeképpen már 2011-ben 10 tonna gabona gyűlt össze. Az ebből készült lisztből a szervezők megsütötték az augusztus 20-ai ünnepi kenyereket és cipókat, a megmaradt lisztet a Böjte Csaba testvér által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta. A nemes ötlet jó termőtalajba hullott, bizonyság erre az adakozó gazdák létszámának folyamatos növekedése, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program mára a teljes Kárpát-medencei magyarságot felöleli.

A program történetében jelentős mérföldkőnek bizonyult 2020: az esztendőt Magyarország Országgyűlése, a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította. Az emlékév egybeesett egy másik jubileummal: 10 éve indult el a kiemelkedő nemzetegyesítő szolgálatáért Magyar Örökség-díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. 

A Pro Agricultura Egyesület mindezek jegyében szervezi meg a programsorozat első mozzanatát, az ünnepélyes búzaszentelést a Kolozs megyei, mezőségi Buzában, április 27-én, 11 órai kezdettel. Az érdeklődők a gyülekezést követően a búzaszentelés helyszínére vonulnak, ahol ünnepi beszédet mond Czéghér István, polgármester, Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke és Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Ezt követően kerül sor a búzaszentelésre, a történelmi egyházak képviselőinek – Kovács J. István, a Buzai  Református Egyházközség  lelkipásztorának, Küsmődi Attila, a Szamosújvári Alkantarai Szent Péter Plébánia plébánosának és Szőcs Előd, a Magyarszováti Unitárius Egyházközség lelkipásztorának – áldására.

Az ünneplés a buzai kultúrotthonban folytatódik, beszédet mond Csoma Botond, parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, Ciotlaus Árpád, az RMDSZ buzai szervezetének elnöke. Az esemény kulturális programmal folytatódik, fellép a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport, a Szováti Hagyományőrző Néptánccsoport, az Árvalányhaj Néptánccsoport. 
A szervezők mindenkit szeretettel várnak.