Közös összefogással szerveztek jótékonysági bált Bánffyhunyadon

Példás pedagógusi, tanulói és szülői összefogással szervezte meg immár hatodikalkalommal Jótékonysági Bálját a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület és a Bánffyhunyadi „Vlegyásza” Technológiai Líceum magyar tagozatának munkaközössége.

KOZMA ZSUZSANNA 

A teltházas, 2024. április 27-én megtartott eseménynek a Bánffyhunyadi Ifjúsági Ház adott otthont, ahol felhőtlenül szórakozhatott a Bánffyhunyadi „Vlegyásza” Technológiai  Líceum apraja-nagyja – pedagógusok, diákok, szülők, nagyszülők egyaránt, városunk és a református egyház elöljárói, megyei tanácsosok, tanfelügyelők, valamint civil szervezetek képviselői. 

A meghívottak közt köszönthettük a Kolozs megyei Tanács RMDSZ-es képviselőjét, Rés Évát, a Bánffyhunyadi Városi Tanács képviseletében Antal Istvánt és Schwarcz Tibort, a Kolozs megyei Tanfelügyelőség képviselőit, Péter Mónika Máriát és Bența Dant, Vincze Minya István esperest, a református egyház képviselőjét. Üdvözlő beszédükben mindannyian kihangsúlyozták egy ilyen esemény létrejöttének fontosságát, melynek megrendezése nemcsak adományozó jellege miatt szükséges, hanem közösségépítő és megtartó, hagyományőrző valamint identitásformáló szerepet is betölt.

A bál nemes céljai a következők: egyrészt, a sok munka, rohanás közepette szórakozási lehetőséget biztosítani, másrészt tanárok, szülők és diákok együttműködhetnek egy ilyen rendezvény kapcsán, hiszen az ő közös munkájuk elengedhetetlen feltétele egy iskola sikeres oktató-nevelő munkájának. Nem utolsósorban, ahogy a nevében is szerepel, ez egy jótékonysági bál, bevételét teljes egészében diákjainkra, az iskola pedagógiai programjának megvalósítására fordítjuk. Többek között hozzájárulunk tanítványaink iskolai projektjeinek kivitelezéséhez, a tanév végi jutalmazáshoz, tehetséges tanulóink versenyeken, kirándulásokon, kulturális és sporttevékenységeken való részvételéhez, de legfontosabb célunk olyan tárgyi környezetet, olyan ismereteket, élményeket biztosítani iskolánk tanulói számára, amely személyiségfejlődésüket pozitívan befolyásolja. 

Török Ilona tanítónő megnyitó beszédében egy bölcs mondást idézett: “Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” Vannak ügyek, melyeket érdemes támogatni. Márpedig egy jótékonysági bálilyen eseménynek minősül. Egy-egy ügyért való összefogáss okféle lehet. Van úgy, hogy emberek milliói állnak ki egyetlen cél érdekében, de van, hogy csak egy kisebb csoport akarja megmutatni, mire képes. Ezen társulások tagjai azok, akik nem a világ/ország megváltásá ttűzték ki célul maguk elé, hanem csak a közvetlen környezetüknek szeretnének hasznára lenni. Részt szeretnének venni munkahelyük, illetve gyermekeik tanintézményében folyó munka eredményesebb szervezésében. 

Kis Magdolna, a Bánffyhunyadi „Vlegyásza” Technológiai Líceum aligazgatónője és a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület elnöke köszöntő beszédében az idei bál mottójaként Goethe híres sorait idézte: „A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka van: adni, mindig csak adni! Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet – és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet!” - e híres sorokat sokan ismerik, de korunkban kevese szívlelik meg, noha érdemes volna. Az önzetlen adakozásnak ugyanis van egy csodálatos tulajdonsága: a vele létrejött boldogság vissza árad az adományozóra, akár még a „címzettnél” is boldogabbá téve őt. Hogyan legyünk boldogok? A recept tehát egyszerűnek tűnik: ha tartós örömérzetre, lelkibékére, harmóniára vágyunk, adjunk! Amellett, hogy másokat boldoggá teszünk, élvezhetjük ennek kellemes mellékhatását – mi magunk is egy semmihez sem fogható, kellemes érzést fogunk tapasztalni valahol a szívünktáján. Főleg, ha ezt gyerekekért, gyerekeknek adjuk, akkor ez semmihez sem fogható érzés.

Az egész estés jókedvet diákjaink műsora alapozta meg: változatos és színvonalas előadásaikkal, táncaikkal valósággal elvarázsolták a nézőket. Minden osztály, az előkészítősöktől a 8. osztályos tanulókig hozzájárult a produkciók sikeréhez. A műsort a táncelőadások foglalták keretbe. A fergeteges hangulathoz az alaphangot a Suhanc Néptánccsoport biztosította, akik nélkül már szinte elképzelhetetlen lenne bármilyen bánffyhunyadi esemény megszervezése. Kalotaszegi csárdást, legényest, szaporát, illetve népdalcsokrot mutattak be nagy sikerrel. A bál nyitótáncaként a már hagyományossá vált Palotást tekinthette meg a közönség. Ez utóbbi egy ünnepélyes tartású, derűs hangulatú, lovagias társastánc, melyet iskolánk hetedik és nyolcadik osztályos tanulói adtak elő méltóságteljes mozdulatokkal.

Iskolánk legkisebbjei modern táncokat mutattak be. Ők két csoportban dolgoztak: elsőkként az előkészítő és első osztályos tanulók léptek fel együtt, majd őket követte a második, harmadik és negyedik osztályosok vidám és lelkes csapata.

Az 5-8. osztályosok közös műsorral készültek „Zenei kavalkád” címmel. Bevezetésként id. és ifj. Johann Strauss Pizzicato Polka c. művére végzett ritmusgyakorlatokkal hívták fel a közönség figyelmét. Ezt követte a „Jerusalema” c. népszerű társastánc, amely tulajdonképpen egy afrikai örömzene, majd a 7. és 8. osztályos lányok egy retrótáncot mutattak be a Beatrice együttes ,,Azok a boldog szép napok” c. zenéjére. Záró produkcióként a Halott Pénz „Az idő” c. dalára láthattunk saját készítésű koreográfiát, amely nagy sikert aratott. Iskolánk összes felső tagozatos diákja tánccal és jelmezzel hívta fel a figyelmet az idő fontosságára.

Az élőzenés összejövetel fergeteges bulival folytatódott, a Regal Band zenekarnak köszönhetően, további változatos programokat kínálva: a vállalkozó kedvű anyukák és nagymamák batyus süti-versenyen vehettek részt, az ezt követő tombolahúzáson pedig értékes ajándékokkal gazdagodhattak a szerencsés nyertesek. A finom vacsorát a Zöld Fa vendéglő szolgáltatta.

A jótékonysági farsangi bál szervezését iskolánk magyar tantestületének segítségével bonyolítottuk le, de mindez nem jöhetett volna létre a lelkes szülők, a bőkezű támogatók pozitív hozzáállása nélkül, akik időt, pénzt és energiát nem sajnálva hozzájárultak az összejövetel sikeréhez. Ezúton is köszönjük mindenkinek a felkészítést, az anyagi támogatást, a biztató szavakat és a megtisztelő jelenlétet. Bízunk benne, hogy az egyesület által megteremtett hagyomány jövőre is folytatódni fog.

A szerző angoltanár; Bánffyhunyadi „Vlegyásza” Technológiai Líceum

Borítókép: Kőmíves István