Dr. Simai

Enikő gyermekgyógyász

A kéz-láb-száj szindróma egy vírusfertőzés következtében kialakuló ragályos betegség. Az esetek többségében a gyermekeket érinti, de bárki megfertőződhet, a fogékonyság általános. A tünetekért felelős kórokozó a Coxackie, az enterovírusok (bélrendszeren keresztül fertőző kórokozó) csoportjába tartozó vírus. A fertőzést leggyakrabban a Coxackie A-16 típus okozza, de számos más altípus is ismeretes, amelyek szintén kiválthatják a betegséget. A betegség lefolyása a legtöbb esetben enyhe, de agresszívebb, altípussal való fertőződés esetén a betegség igen súlyos lefolyású is lehet. (pl. 71-altípus: agyvelőgyulladást/agyhártyagyulladást okoz)
Életmód
A meleg okozta rosszullét tünetei általában fokozatosan jelentkeznek. A meleg hatására növekszik a verejtékezés. Izzadással a szervezet folyadékot és ásványi sókat veszít, következtében megbomlik a víz- és az ionháztartás egyensúlya. Az általános legyengült állapot – pl. hasmenéses, hányásos megbetegedés-, vagy egyes krónikus betegségek megléte – pl. cukorbetegség, szívbetegség – elősegítik a tünetek és a rossz általános állapot gyors kialakulását.
Életmód
A húgyutak (húgycső, húgyhólyag, húgyvezeték, vesék) fertőzése nem tartozik a leggyakoribb gyermekbetegségek közé. Tünetei nem specifikusak, ezért ha felmerül a húgyúti betegség gyanúja, érdemes fokozottabb figyelemmel követni bizonyos, más betegségekre is jellemző klinikai jeleket. Ismeretlen eredetű láz, étvágytalanság, levertség, hányás, hasmenés esetén gondolnunk kell egy esetleges húgyúti infekcióra.
Életmód
A felső légúti betegségekhez nagyon gyakran társul a középfül gyulladása. Szakirodalmi adatok alapján ez a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség.
Életmód
A szemet érintő gyulladások közül a heveny kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló betegség.
Életmód
A téli hónapok leggyakoribb betegségei közé tartoznak a légúti fertőzések. Légúti fertőzés esetén általában vírusok vagy baktériumok okozzák a tüneteket.
Életmód
A hasmenés a gyermekkor gyakori betegsége. Többnyire valamilyen fertőzés áll a hátterében, de számos más betegség tünete is lehet. Leggyakoribb a vírusok okozta hasmenés, de baktériumok, élősködők és egysejtű élősködők (protozoonok) is okozhatják. Az esetek körülbelül 40%-ában nem tenyészthető ki a kórokozó a székletből.
Életmód

A csökkent immunitás mellett egy másik, a szülők által nagyon sokat emlegetett kórkép a vérszegénység vagy anémia. A vérszegénységet a szervezet vörösvértest-tömegének, ezáltal az összhemoglobin-tartalmának csökkenése okozza. (Hemoglobin = vastartalmú, biológiailag aktív molekula, amely szerepet játszik az oxigén anyagcseréjében) A csökkent vörösvértest szint/hemoglobin szint szöveti oxigénelégteleséghez (hipoxiához) vezet. A viszonyítás alapjául szolgáló normálértékek függnek az egyén, a gyermek életkorától és nemétől.

Életmód
A tanévkezdés néha egyet jelent szülőnek és gyereknek a heveny megbetegedések időszakának kezdetével. Az iskolai év, a közösségbe járás, egészségügyi szempontból egy igazi „edzőtábor” az immunrendszernek, és aggodalmakkal teli hónapok sorozata a szülőknek, főleg az édesanyáknak. Igen, ez az időszak egy tanulási folyamat nemcsak az idegsejteknek, hanem a szervezet védekezőrendszerének is. Ha beteg a gyermek, szülőként folyamatosan azon gondolkodunk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett milyen kiegészítőket, „immunerősítőket” adjunk neki, hogy csökkentsük a megbetegedések gyakoriságát.
Életmód

Vannak, akik azt tartják, hogy aratás után véget ér a nyár, véget érnek a kalandok is. Ettől a lapszámtól kezdődően mi is igyekszünk nagyobb figyelmet fordítani a hétköznapokban előforduló egészségügyi gondokra. 

Életmód
Még javában tart a nyárias idő, így számos lehetőség van arra, hogy felnőtt és gyerek egyaránt kipróbálja az élményparkok és játszóterek szerkezeteit. Rengeteg kiváló, mozgással egybekötött szórakozási lehetőséget találunk a fesztiválok programjában is, és igazából felsorolni is nehéz, hogy figyelmetlenség, esés esetén mi lehet egy-egy súlyos sérülés forrása.
Életmód
A legtöbb rovar csípése az egészségre ártalmatlan. Az, hogy az ízeltlábúak törzse fajgazdag és számos fajta a csípése során fertőzéseket terjeszthet nem elhanyagolható. A csípés következtében kialakult tünetegyüttes leggyakrabban csak nagyon kellemetlen, előfordulhat azonban, hogy az érzékenyebb, allergiára hajlamos egyéneknél ijesztő a heveny fázisban kialakult klinikai kép.
Életmód