Jakab

Mónika

Fotóriportom középpontjában egy fiatal, székely pár kreatív műhelye áll, amely a digitális kézművességre építkezik.
Zoom
Mint minden évszaknak, a télnek is megvan a maga szépsége és nehézsége. Ilyenkor legszívesebben egy forró ital és egy jó könyv társaságában tölteném az egész napot, és visszahúzódnék én is amolyan "téli álmot" aludni. Aztán, amikor jön a tavasz és a napsütés, előbújnék a meleg "odúmból".
Zoom
A szeptember számomra nem az elmúlást, hanem az újrakezdést jelenti, hiszen újra benépesedik a város, megnyílnak az iskolák-óvodák kapui, és megérkeznek az egyetemisták.
Zoom
A bözödújfalusi tónál nyaralók talán nem is tudják, hogy mi van a tó fenekén. Mégis, belemennek az ismeretlenbe, és hosszú napokat töltenek el a tóparton. És nemcsak ott, hiszen kihasználva a víz közelségét, többen fürödnek benne, holott a gát elején kétnyelvű tábla is jelzi, hogy „Életveszély!”, „Fürdeni tilos!”.
Zoom
Lassan már 29 éve, hogy a Maros megyei Bözödújfalut a diktatórikus Ceauşescu rendszerben elárasztották egy víztároló gát megépítésének céljából. Az akkori Bözödújfaluban 189 ház, 3 templom, köztük római katolikus, unitárius és ortodox - de ugyanakkor 5 felekezetű lakosság élt egymás mellett békében. A falu névtáblája még ma is ott áll régi megszokott helyén, és mutatja az utat a hazajáróknak, a vendégeknek és az idegeneknek egyaránt.
Zoom
Ezeken a zord őszi napokon jólesik az embernek valami szívmelengető, valami, ami mosolyt csal az arcára. Ilyenkor legszívesebben csak otthon ülnénk, és a szobából kémlelnénk a kinti világot. Viszont az ősznek is megvan a maga szépsége-bája, és ezt kihasználva készítettem el a következő fotósorozatot, amely, biztos vagyok benne, hogy mosolyt csal mindenki arcára.
Zoom
Új év, új kezdet, tartja a mondás. Visszagondolva az elmúlt év utolsó fotósorozatára, (ami a disznóvágásról szólt) úgy gondolom, hogy ezt az évet egy bohókás, és mosolyra késztető házi kedvenc bemutatásával kell kezdenem, ezzel is támogatva az állatvédelmet.
Zoom
December beköszöntével nem csak adventre és karácsonyra készülünk, ebben az időben kerül sor a már hagyományossá vált disznóvágásra is. Az alábbi fotósorozat egy székelyföldi disznóvágás mozzanataiba enged betekintést.
Zoom
Hogyha megkérdeznéd, hogy mit jelent számomra a fotózás, akkor azt válaszolnám, hogy varázslatot. Számomra a fényképezőgép egy olyan csoda doboz, ami segít nekem abban, hogy megállítsam az időt. Megragadni és elkapni a pillanatokat, amelyek már sohasem jöhetnek újból vissza. Számomra ez egy hatalmas csoda, és, ha az ember ezt a csodát birtokolja, emberek millióit teheti nagyon boldoggá.
Zoom