Hover

Zsolt

Szokatlan nyüzsgés támadt a főút mentén álló kalotaszegi templom körül október 28-án, szombat délután: a település apraja-nagyja zsúfolásig megtöltötte a templompadokat a hálaadó istentiszteleten. Hozzájuk csatlakoztak a faluból elszármazottak, a más településekről érkezett vendégek, akik osztozni akartak a kalotaszegi gyülekezet örömében. Az országút felőli bejáratnál szénabálákra elhelyezett őszi növények mellett hatalmas plakát jelezte, hogy milyen alkalomból gyűltek egybe az emberek a falucskában: 100 éves a sárvásári református templom.
Közhír
A havasok lábánál fekvő kalotaszegi Magyargyerőmonostor település közössége családias hangulatban ünnepelte vasárnap a legnagyobb nemzeti ünnepet. Az ünnepi istentiszteletet követően a gyülekezeti terem – vagy ahogy a helybéliek hívják Vigyázó ház – udvarán ünnepi beszédek és szavalatok hangzottak el, miközben huszárlovasok őrködtek. Az összejövetel végén a gyülekezet megkoszorúzta a templom várfalába beágyazott emléktáblát, amelyik az 1848-as jobbágyfelszabadításra emlékeztet.
Közhír
A közhiedelemmel ellentétben nem szerepel a bibliában 365 alkalommal az a kifejezés, hogy ne félj! Azonban, ha összeszámoljuk azokat a szókapcsolato kat, kifejezéseket, amelyek megerősítenek és bátorságot öntenek a szívünkbe, akkor bőven jut minden napra egy-egy biztatás.
Máskép(p)
Nem túl régen, egy nagyon közeli galaxisban, amit sokan előszeretettel csak „átkosnak”neveznek, otthonaink bútorzatának elengedhetetlen díszítő kellékeit képezték a porcelán kisplasztikák, vagy népiesen nippek. A többnyire kisállatokat vagy játszadozó gyerekeket ábrázoló szobrocskákat ma már a legtöbben idejétmúltnak, sőt sokan giccsesnek tartják, pedig a tervezők gyakran igazi művészeknek számítottak a maguk korában. A Zsolnay porcelángyár egykori tervezője, Sinkó András Magyargyerőmonostoron született 1901. november 30-án. Az advent első vasárnapján tartott istentisztelet után Sinkó Kalló Katalin elevenítette fel a művész hányattatott életét a monostoriaknak, akik közül az idősebbek még ismerik azokat a családi szálakat, amelyek a szülőfalujához kötik Bandi bácsit. A varrottasok és a kalotaszegi hagyományok világában jártas előadó bemutatta Gergely Hugó nemrég kiadott könyvét, amely gyönyörűen megörökítette Sinkó András művészetét és élettörténetét.
KultSzínTér
A hír szent, a vélemény szabad. Egykor ez számított az újságírás legfontosabb alapszabályának, még akkor is, ha minden politikai rendszerben a hatalmon levők elvárásai szerint kellett szerkeszteni a híreket. Amíg csak nyomtatott formában lehetett újságot olvasni, azért mégis több szűrőn kellett átesnie egy hírnek, míg végül a nagyérdemű olvasóközönség elé jutott.
Máskép(p)
Az egykori tiszteletes asszony, Kónya Gyuláné Schéfer Teréz tiszteletére szervezett emlékünnepet a valkói gyülekezet. A vasárnap délutáni rendezvényen bemutatták azt a kötetet, amely Kónya Gyuláné élettörténetét és írásos, valamint vagdalásos kézimunkákhoz készített mintáit örökíti meg.
Közhír
Az utóbbi esztendőkben több erdélyi templomot sikerült felújítani, és idén is jut támogatás helyreállítási munkálatokra. A nagyobb gyülekezetek mellett olyan kis közösségek is részesülnek a magyar kormány támogatásában, ahol már alig él magyar ajkú közösség. Ezeken a helyeken talán még nagyobb jelentőséggel bír a templom megújulása, ami a végvárak megmaradásának a jelké­pévé is vált a legtöbb peremvidéken. Múlt vasárnap Bábonyban adott hálát a maroknyi református közösség a felújított istenházáért, és örömükben az Almás-völgy településeinek képviselői is osztoztak. Magyar Imre váralmási lelkipásztor, aki több mint négy évtizede szolgálja Váralmás és Bábony református közösségét, elmondta: a bábonyi hívek végvárként őrzik hitüket. Vincze Minya István, a kalotaszegi református egyházmegye esperese is rámutatott: amikor az ember a peremvidékeken újít templomot, akkor nem a körülményekre tekint, hanem a mindenható Istenre.
Közhír
Aki azt gondolja, hogy a történelmi regények korszakának leáldozott, az nagyon téved. A Dunaszerdahelyen született író eddig megjelent kötetei igen nagy népszerűségnek örvendenek, ami azt bizonyítja, hogy szükség van a mai nyelvezeten megfogalmazott, régi korszakok történeteit feldolgozó írásokra. A legutóbbi kötetével, ami a Lázár evangéliuma címet viseli, Szabolcs ráadásul új dimenziókba helyezi a középkori történetmesélést. Az apokrif történelmi rémlátomás műfajmegjelöléssel kiadott könyv remekül használja fel a manapság nagy népszerűségnek örvendő élőhalottas (ejtsd: zombis) történetek ismerős elemeit középkori idősíkban. Az alábbi beszélgetésben kiderül, hogy miért választotta ezt a bizarr párosítást abban a regényben, amely szokatlansága ellenére sem távolodik el a szerző kedvenc történelmi témájától, az Anjouktól.
Életmód
Ezzel a talányos címmel szervezett február derekán a kalotaszegi egyházmegye lelkészi értekezletet Magyargyerőmonostoron. Az előadást e sorok írója tartotta. Az értekezleten szó esett arról, hogy miként használhatja ki az egyház a közösségi média adta lehetőségeket, és hogyan terjesztheti ki a munkakörét a lelkipásztor a modern kor eszközeivel. Felmerült az élő istentisztelet közvetítésének a lehetősége, ami utópisztikus megoldásnak tűnt, és a legtöbben egyetértettünk abban, hogy nem szeretnénk, ha eljönne az az idő, amikor kiürülnek a templomok, és csupán közvetítő eszközöknek hirdetjük az igét. Aztán elérkezett március idusa…
Smart
Az adventi időszakban leginkább az előkészületek kötik le az emberek figyelmét, olyannyira, hogy gyakran a karácsony előtti hajtás miatt nem tudunk aztán igazán felszabadultan ünnepelni szeretteink körében. Az ajándékbeszerzési láz következtében a bevásárlóközpontok zsúfolásig megtelnek listát a kezükben szorongató hölgyekkel, és az üzletek előtt kispadon várakozó férjekkel, akik legszívesebben egy férfimegőrző objektumban vészelnék át az egész felhajtást. A minap Angliában egy nagypapa annyira felizgatta magát, amiért nem olyan terméket sikerült beszerezni az unokájának, amilyet eltervezett, hogy infarktus miatt ki kellett hozzá hívni a mentőket – az életét már nem sikerült megmenteni.
Életmód
Manapság ritka, hogy egy lelkipásztor huzamosabb ideig megmaradjon egy vidéki gyülekezetben. Huszonöt esztendő pedig már igazán szép teljesítménynek számít. Vincze Minya István negyed évszázada szolgál a kalotaszegi egyházmegyéhez tartozó Nyárszó–Sárvásár testvérgyülekezetekben. Szülőföldjéről kezdő lelkészként elkerült, de amint tehette visszatért ide, és immár tíz éve tölti be az esperesi tisztséget.
Közhír
Ha spártainak születik, bizonyára kiteszik a Taigetoszra. De Nick Vujicic Ausztráliában született, gyermekük esélyeiért kitartóan küzdő szerb családba. Gyermekként végigszenvedte a kiközösítés, csúfolódás magasiskoláját, a keserű válaszkereséstől eljutott a depresszióig, ma pedig világutazóként lelkesíti az emberiséget. Hiába teltek el évezredek az ókori görög állam gyakorlata óta, és sokat finomodott a fogyatékossághoz való hivatalos viszonyulás, a megváltozott állapottal élők és környezetük továbbra is nagyon sokféle nehézséggel, előítélettel, tévhittel szembesül.
Közhír