Zsidó Közösségi Központ a felújított zsinagóga mellett

Egyház elleni támadásra válaszolt a hitközség

Zsidó Közösségi Központ a felújított zsinagóga mellett
Egyház- és a visszaszolgáltatás ellenes cikkre válaszolt tegnapi közleményében a Kolozsvári Zsidó Hitközség, miután egy román sajtóorgánum március 5-én megjelent anyagában több olyan csúsztatás is van, amely a hitközségre vonatkozik. Megkeresésünkre Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a román cikkben tévesen szerepel például az, hogy az egyházközség tulajdonát képező Horea út 21–23. szám alatti ingatlanokat a Caritatea nevű Alapítványnak juttatták vissza. A fent említett ingatlanok mindig is a hitközség tulajdonát képezték, nem voltak elkobozva – az A. Bena Zeneiskola és egy óvoda pedig bérleti szerződés alapján működik az épületben. A közlemény egyben kitér arra, hogy a hitközség szándéka egy Zsidó Közösségi Központ létrehozása, amely természetesen magába foglal egy Zsidó Kulturális Központot is, ugyanakkor az épületek adományokból való felújítása is napirenden van.

Március 5-én jelent meg a ziardecluj.ro internetes újságban az a cikk, amely már a címével is sugallja egyházellenességét: „Az egyházak vissza akarják kapni épületeiket, amelyekben több száz gyerek tanul”. A cikkben kifejtik: 26 kolozsvári tanintézet, azaz óvodák és iskolák működnek olyan ingatlanokban, amelyeket visszakértek az egyházak. „Néhány épületet visszaadtak egykori tulajdonosainak, a többi esetében a visszaszolgáltatás folyamatban van, a legjobb végkimenetelű esetekben a polgármesteri hivatalnak sikerült megnyernie a pert. (…) A legtöbb visszaszolgáltatási kérést a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye (öt ingatlan) és az Erdélyi Református egyházkerület (10 épület) nyújtotta be. (…) Az Augustin Bena Zeneiskola a Horea út 21. szám alatt olyan épületben működik, amelyet a Caritatea Alapítványnak – Zsidó Hitközségek Föderációjának juttattak vissza. Az iskola melletti ingatlanban, a 23. szám alatt a Hársfaillat Óvoda működik. Ez is hasonló a zeneiskola esetéhez. Az ingatlant a Caritatea Alapítványnak – Zsidó Hitközségek Föderációjának juttatták vissza” – tudatja az online megjelenő sajtóorgánum.

Ezzel ellentétben a Kolozsvári Zsidó Hitközség közleményben szögezte le: „A Horea út 21–23. szám alatti összes épület a 20. század elejétől kezdve a Kolozsvári (neológ) Zsidó Hitközség tulajdona. Az említett épületek a hitközség intézményeinek adtak otthont. Működött itt Talmud-iskola, elemi iskola, óvoda, szakiskola, rabbilakás, és az épület adminisztrációs intézményként is funkcionált. Ezeket az épületeket soha nem államosították, tehát nem visszaigényelhetőek. A Caritatea Alapítvány kizárólag azoknak az államosított ingatlanoknak a visszaigénylésével és értékesítésével foglalkozik, amelyeknek zsidó tulajdonosai a holokausztban elpusztultak, és utódaik nincsenek. Következtetésképpen a Caritatea Alapítványnak semmi köze a fent említett épületekhez” – tájékoztatott a Kolozsvári Zsidó Hitközség közleménye.

Megkeresésünkre Schwartz Róbert, a hitközség elnöke elmondta: öt-hat éve tervezik, hogy a Horea út 21–23. szám alatti ingatlanokat a zsinagógával együtt rendbe teszik, és az épületegyüttesben Zsidó Közösségi Központot alakítanak ki. Létre akarnak hozni egy Zsidó Kulturális Központot is, zsidó rituális étkezdét, továbbá kiterjesztik a szociális és egészségügyi gondozást, illetve ide költöztetnék majd a hitközség irodáit. A majdani Zsidó Közösségi Központban zajló összes tevékenység Kolozsvár teljes lakosságát célozza meg, beleértve a zsidó nép történelmével kapcsolatos és egyéb rendezvényeket is (a fák újéve, Purim, Hanuka stb.). Schwartz Róberttől azt is megtudtuk, hogy az épületek felújítását a hitközség saját forrásból és adományokból tervezi megvalósítani. A munkálatok elkezdésének időpontját még nem szögezték le, de az elkövetkező két-három évben szeretnék lebonyolítani az épület átalakítási munkálatait.

(Borítókép: A Horea úti ingatlanok mindegyike a hitközség tulajdonát képezi. Fotó: ROHONYI D. IVÁN)