Zelenszkij "felszólalt" a román parlamentben is

Zelenszkij "felszólalt" a román parlamentben is
Volodimir Zelenszkijnek meggyőződése, hogy Románia részt fog vállalni Ukrajna újjáépítésében a háború után. Ezt az ukrán elnök hétfőn este jelentette ki a román parlamenthez videón intézett beszédében – írta az Agerpres hírügynökség.

„Meggyőződésem, hogy Románia mindent támogatni fog, ami szükséges az igazságtételhez (...) Meggyőződésem, hogy Románia és a román vállalatok részt fognak vállalni az Ukrajna újjáépítését célzó programokban a háború után” – mondta Zelenszkij.

Hozzátette, a háború után javasolni fogja a partnerországoknak, hogy vállalják át egy-egy elpusztított régió újjáépítését.

„Nagy a bennünk rejlő potenciál, nagyok a belső erőforrásaink, de segítségre van szükségünk ahhoz, hogy újjáteremtsük az életet Ukrajnában” – fogalmazott az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott a román népnek az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségért, és reményét fejezte ki, hogy Oroszország eláll a háborútól, a hazájukat elhagyni kényszerülő ukránok pedig hazatérhetnek Ukrajnába.

„Amint a körülmények lehetővé teszik, párbeszédet szeretnék kezdeni Romániával az ukrajnai román és a romániai ukrán közösségek teljes védelméről, hogy minden támogatást megadjunk, amit csak tudunk. A jövőnk közös az európai családban” – jelentette ki az ukrán államfő. 

Zelenszkij hangsúlyozta: Oroszország ellen új szankciókat kell bevezetni, például le kell zárni a kikötőket az orosz hajók előtt, és fel kell függeszteni az áruforgalmat Oroszországgal. Továbbá kijelentette, a demokratikus világ minden egyes politikusának támogatnia kell most Ukrajna felfegyverzését, mert „'most dől el, ki nyeri meg ezt a háborút: a szabadság vagy a zsarnokság'”.

Ugyanakkor kiemelte: meg kell állítani azokat az embereket, akik népirtást akarnak Európában.

Túlságosan sokan vesztették életüket az ukrajnai háborúban – jelentette ki az ukrán államfő beszéde utáni felszólalásában Nicolae Ciucă. A miniszterelnök Volodimir Zelenszkijt a barbár és igazságtalan agresszióval szembeni ellenállás szimbólumának nevezte. Felszólalásában emlékeztetett arra, hogy sokan elmenekültek Ukrajnából a civileket, iskolákat, kórházakat, színházakat válogatás nélkül brutálisan bombázó orosz csapatok elől.

„Mindannyiunkat megráztak a Bucsában történt atrocitások, amelyekről csak tegnap szereztünk tudomást, amikor az ukrán csapatok bevonultak a Kijev környékén megszállt területekre. A polgári lakosság elleni embertelen cselekedeteket nemzetközi büntetőbíróságoknak kell szankcionálniuk, és mi mindent megteszünk, hogy a felelősöket bíróság elé állítsuk” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

Florin Cîţu szenátusi elnök kijelentette: Oroszországot teljesen el kell szigetelni gazdaságilag.

„Zelenszkij úr, Ön egy hős, nemcsak Ukrajnában, hanem Romániában és a demokratikus elveket és értékeket tiszteletben tartó többi országban is. A bátorság és a kitartás, amelyről bizonyságot tett, mindannyiunkat ösztönöz, és arra motivál, hogy fogjunk össze, mert csak közösen győzhetünk” – fogalmazott.

Cîţu hangsúlyozta, minden eszközt fel kell használni a Vlagyimir Putyin orosz elnök által teljesen indokolatlanul indított háború megállítására.

Kiemelte, a bucsai mészárlás nem maradhat büntetlenül, ugyanakkor emlékeztetett, hogy Románia már kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságtól, indítson kivizsgálást az ukrajnai atrocitások ügyében népirtás, háborús bűntettek és emberiség elleni bűncselekmények miatt.

Február 24-e óta a második világháború utáni legsúlyosabb biztonsági válsággal szembesül Európa, miután az Orosz Föderáció „indokolatlan, törvénytelen és provokáció nélküli inváziót hajtott végre” Ukrajnában – mondta Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

Az alsóházi elnök hozzátette, Románia határozottan elutasítja Oroszország felelőtlen magatartását, és az Ukrajna ellen indított katonai akció azonnali és feltétel nélküli leállítását, valamint az orosz haderő Ukrajnából való kivonását kéri.

Ciolacu kijelentette: a bucsai mészárlásról készült felvételek elborzasztották és felháborították a világot, a vérengzés elkövetőit szerinte mielőbb felelősségre kell vonni.

A házelnök ugyanakkor arról biztosította az ukrán államfőt, hogy a háború elől menekülő ukránok ezután is megfelelő védelemben részesülnek majd Romániában.