Visszatérne az RMDSZ a kormányba

Visszatérne az RMDSZ a kormányba
Az RMDSZ arra számít, hogy a jövő évi választásokat követően megtartja polgármestereinek és törvényhozóinak létszámát, és szeretne visszatérni a kormányba - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor az aradi vértanúk emlékművénél tartott koszorúzási ünnepséget követő sajtótájékoztatón. A szövetségi elnök leszögezte: a jövő évnek óriási tétje van a romániai magyar közösség számára.

„Az európai parlamenti választásokat követően képviselői tisztségre számítunk, a helyhatósági választásokon pedig vélhetően tartani fogjuk a jelenlegi 200 önkormányzati tisztséget. Szeretnénk a parlamentben ismét számarányunknak megfelelően jelen lenni, azt sem titkoljuk, hogy célkitűzéseink között szerepel a kormányra való visszatérés, amennyiben jó eredményt érünk el” - nyilatkozta Kelemen, akit az Agerpres idéz.

Akár nyerhet is az AUR a választásokon 

Hozzátette a román pártokkal ellentétben az RMDSZ nem tud többet elérni 6,5-7 százaléknál a választásokon – bármit is tesz, bármennyire is kritikus a kormánnyal szemben. Nem így például az AUR, amely akár 30 százalékot is elérhet, akár a választásokat is megnyerheti. „Ameddig Romániában működik az etnikai szavazás, az RMDSZ nem fogja meghaladni a 6,5-7 százalékot” - mondta Kelemen.

Kifejtette: elfogadhatatlannak tartja a kormány szándékát, amely arra készül, hogy sürgősségi kormányrendelettel lehetővé tegye a helyi költségvetés fölötti pénzügyminisztérium kontrollt. „Azt látom, hogy ott keresik a megoldásokat a deficit kiegyenlítésére, ahol nem fognak találni, és ahol kellene keresni, ott nincs meg az ehhez szükséges bátorság vagy elképzelés” - mondta.


Lázár János magyarországi építési és közlekedési miniszter (b) és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Aradon
Beszélt arról is, hogy a legnagyobb gondnak jelenleg Románia államadósságát tartja, amely 54-55 százalékos, és közeledik a 60 százalékhoz.

Kifejtette, a deficitcsökkentő törvénytervezet, amelyért felelősséget vállalt a parlament előtt a kormány, csak részben oldja meg a problémákat, és nem ebben az évben, hiszen az intézkedések zöme csak jövőtől lép hatályba.

Úgy vélekedett, a szolidaritási adót már tavaly be kellett volna vezetni, amikor azt az RMDSZ javasolta. Hozzátette, érthetetlen számára, miért hagyták ki a szolidaritási adó fizetésére kötelezett intézmények közül a nem bankjellegű pénzintézeteket.

Örül, hogy legalább most elmegy Iohannis Budapestre 

Kelement arra kérték, kommentálja, hogy Klaus Iohannis államfő először megy hivatalos látogatásra Magyarországra. Az RMDSZ elnöke azt felelte, örül, hogy legalább most rászánta magát az államfő hivatalos budapesti látogatásra.

„Minden ilyen találkozásnak örülök, hiszen jó viszonyt kell ápolni ezen a szinten, az államelnöki szinten is. Szükség van ilyen találkozókra a két ország között, én azt hiszem, hogy évente kellene ilyen találkozókat tartani” - fogalmazott Kelemen Hunor.

Az államelnöki hivatal tájékoztatása szerint Klaus Iohannis szerdán tesz hivatalos látogatást Magyarországon, és találkozik Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel.

Borítókép: Koszorúzás az aradi vértanúk vesztőhelyén álló emlékműnél a nemzeti gyásznapon, a vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján (RMDSZ-fotó)