Visszatérhet az USR a kormánykoalícióba?

Visszatérhet az USR  a kormánykoalícióba?
Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök szerdán azt mondta, nem adja vissza mandátumát, és az utolsó percig a kormányalakítás sikerén fog dolgozni úgy, hogy szombatig be tudja terjeszteni a parlament elé a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját.

Kiderült, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mind a Szociáldemokrata Párttal (PSD), mind a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) is folytat tárgyalásokat a Ciucă-kormány parlamenti támogatásáról. Ezt Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök, liberális pártelnök közölte szerdán.

„Szükség van arra, hogy szemtől szemben, férfiasan, bátran és őszintén tárgyaljunk, kimondjuk, amit ki kell mondanunk, és utána nézzük meg, hogyan tudjuk helyreállítani a koalíciót”, nyilatkozta az USR-vel esedékes tárgyalásokról.

Az ügyvivő kormányfő az újságírók faggatózását elhárítva azt mondta, nem szeretne a sajtón keresztül üzenni az USR-nek, személyes találkozóra van szükség. A tárgyalások után megtörténhet, hogy az USR visszatér a kormányba, tette hozzá.

A PSD nem akar kormányra lépni 

Arra a kérdésre, hogy a PSD-vel szóba került-e a minisztériumok elosztása, Cîţu úgy felelt, a szociáldemokraták többször jelezték, hogy nem óhajtanak kormányra lépni. Hozzátette, nem érti a PSD által megfogalmazott igényeket, tekintve, hogy egy héttel ezelőtt még az ellenzékben akartak maradni.

Cîţu azt is kijelentette, hogy nem tartja lehetségesnek a PNL-ből és az PSD-ből álló egykori Szociálliberális Szövetség (USL) újjáélesztését. „Az az érzésem, hogy valójában nem akarnak egyezkedni semmiről” - mondta a PNL elnöke a PSD-ről.

A PNL-nek döntenie kell: vagy az USR, vagy a PSD

Amint liberálisok a koalíció visszaállítása mellett döntenek, és letesznek a PSD-vel való egyezkedésről, az USR kész tárgyalóasztalhoz ülni a PNL-vel - mondta szerdán Ionuţ Moşteanu, az USR szóvivője.

Moşteanu kifejtette, pártját egyelőre nem kereste meg a PNL és az RMDSZ a kormányalakítási tárgyalások ügyében, a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy a PNL egy kisebbségi kormányhoz kéri a támogatást. „Abban a pillanatban találkozhatunk, ahogy a PNL döntéshozói a koalíció visszaállítása mellett döntenek, és többé nem tárgyalnak a PSD-vel” - mondta.

Az USR szóvivője szerint higgadt hangvételű megbeszélésre van szükség, amelyen megszabják a reformok ütemtervét és megegyeznek a koalíción belüli döntéshozatal szabályairól.

„A PNL-nek döntenie kell: vagy az USR, vagy a PSD. Mi egy jelzést várunk. A döntés a PNL kezében van, de egyértelmű és felvállalt döntést kell hozni” - fogalmazott Moşteanu.